Kaller MC-nekt jødeforfølgelse

Frp-leder mener Florøs behandling av det lokale MC-miljøet kan sammenlignes med jødeforfølgelse.

KRITISK: Frps gruppeleder Frank Willy Djuvik i Flora kommune mener MC-nekt ligner på jødeforfølgelse.
  • Kyrre Kjellevold
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Frps gruppeleder Frank Willy Djuvik i Flora kommune reagerer kraftig på at politikerne i Florø i et vedtak fra 3.mars erklærer MC-klubben Devils Choice og lignende klubber, uønsket i kommunen. Det skal til behandling i bystyret tirsdag neste uke.

De skal heller ikke gis skjenkebevilling til MC-klubber som politiet har definert som kriminelle, lyder vedtaket.

I et debattinlegg i Firdaposten med tittelen «Flora kommune sin jødeparagraf» går han kraftig til rette med kommunens politikere.

— Det har ingen betydning om en stor gruppe blirdiskriminert eller om det dreier seg om en liten gruppe. Dette handler om ytringsfriheten ogorganisasjonfriheten i Norge. Man bryter grunnleggende prinsipper i offentligforvaltning, og erklærer uskyldige mennesker uønsket, sier Djuvik til BT.

MC-klubben Devils Choice er tilknyttet nettverket til Hells Angels.

- Bryter med grunnleggende rettsprinsipper

«På samme måte som det for eidsvollmennene var helt naturlig å erklære jøder for uønsket i riket på bakgrunn av fordommer, stigmatisering og frykt, så stempler florøpolitikerne innbyggerne i kommunen som kriminelle, og erklærer dem uønsket i kommunen. Uten rettssak, dom og uten å ha hørt de aktuelle personenes side av saken», skriver Djuvik i debattinnlegget.

Djuvik mener kommunens politikere ikke kjenner grunnloven, og at de og politikerne har bestemt seg for å definere MC-klubben Devils Choice som kriminelle.

«Det er åpenbart at grunnleggende rettsprinsipp og borgerretter ikke har særlig tilslutning blant lokalpolitikerne i Flora, da flere ble totalt tilsidesatt i det politiske vedtaket»

Frp-politikeren mener man forhåndsdømmer en klubb som ikke driver med kriminell aktivitet. «Prinsippet om at en er uskyldig til det motsatte er bevist gjelder ikke, prinsippet om at en skal likebehandles av de offentlige uansett organ er brutt og det samme er ytringsfriheten.», skriver Djuvik.

— Ved et sånt vedtak stempler politikernekriminell i pannen på MC-førerne i kommunen, sier Djuvik.

- Utsatt for maktmisbruk

Det er spesielt kommunens vedtak om ikke gi skjenkebevilling til Devils Choice, som Djuvik reagerer på.

— De har ikke satt seg inn i saken og hva slags prinsipper de er i ferd med å bryte. Jeg oppdaget at de ikke hadde satt seg inn i saken når jeg var den eneste som reagerte på at de digitale referansene i saken ikke fungerte, sier Djuvik.

I debattinnlegget går han hardt til verks. Det er domstolene som skal dømme folk til kriminelle, ikke politikere eller politiet, mener Djuvik.

« Det grunnleggende rettsprinsippet om at man er uskyldig til det motsatte er bevist skal ikke lenger eksistere», skriver han.

- Reagerer på ordbruken

Arlene Vågene (H) sitter i Helse- og sosiautvalget i Flora kommune og reagerer sterkt på Djuviks ordbruk.

— Jeg tenker at det er en rimelig drøy parallell å dra. Fra jødeparagraf til det at vi nå skal lage nye retningslinjer for forebygging av kriminalitet i Florø, sier Vågene.

— Djuvik sier at dere har misforstått grunnloven og bryter med grunnleggende prinsipper?

— Jeg føler ikke vi gjør det. Kommuneadvokaten benekter at vi har gjort noe lovstridig, og at dette er forvaltningsforetak i forebyggende arbeid. Det forholder jeg meg til, sier Vågene.

— Kriminaliserer dere nå uskyldige kommuneinnbyggere?

— Jeg har ingenting imot motorsykler eller folk som liker dem. Problemet er når MC-klubber tar et bevisst valg ved å knytte seg tettere og tettere opp mot kriminelle MC-klubber. Devils Choice er en støttegruppe til Hells Angels, som er definert som kriminelle av polit og storting, sier Vågene.

Hun forteller at det sålangt i utvalgene som har behandlet saken har vært 17-1 i favør vedtaket. Vågene er sikker på at vedtaket vil bli vedtatt i bystyremøtet på tirsdag.

- Vi er ikke kriminelle

En av familiemennene som Djuvik mener har blitt uskyldig dømt er Stian Dolve. Han beskriver seg selv som en vanlig arbeider som bruker fritiden på familien og gitarspilling i lokalt band, i tillegg til MC-klubben.

— Det er drøyt å bli stemplet uønsket av kommunenbasert på politiets påstander. Det er politiet som her skyver lokalpolitikerneforan seg i en diskrimineringsprosess, sier Dolve.

Han avviser at MC-klubben driver med kriminell virksomhet.

— Vi driver ikke med kriminell virksomhet og harheller ingen dommer bak oss. Klubben består av ni arbeidskarer med familie.Tidligere arrangerte vi fester og festivaler, men etter at vi ble del av DevilsChoice mistet vi skjenkebevillingen. Da gav politiet beskjed om at vi var uønsket, sier Dolve.

- Lik "jødeparagrafen"

Djuvik avslutter debattinnlegget med å dra historiske linjer.

«MC-paragrafen" vil bli en like stor skamplett i historien som "jødeparagrafen" allerede har blitt. Har vi ikke lært?»

Publisert
BT anbefaler

Birte (28) visste berre om epidural. Nytt verktøy skal gjere det betre.

– Når du er i gong, har du nok med å puste deg gjennom det

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

  2. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  3. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  4. 20 år gammal vart han kalla eit «statsministeremne». Så vart det stille rundt Pål.

  5. Kariann har ein beskjed til alle som treff ungdom på sommarjobb

  6. – Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet