- Nå ser vi lyst på fremtiden

Naustdal-ordfører Håkon Myrvang (Ap) er glad for at regjeringen nå gir grønt lyst for gruveprosjektet i Engebøfjellet.

Publisert Publisert

ENGEBØ: I dette fjellet er det Nordic Mining planlegger å drive gruvevirksomhet. Toppen av fjellet vil fjernes, steinen skal deretter finmales for å ta ut stoffet Rutil. Restene er planlagt lagret i et sjødeponi på bunnen av Førdefjorden nedenfor. Foto: ODD E. NERBØ

  • Camilla Brugrand
  • Erlend Langeland Haugen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kommunestyret i Naustdal godkjente gruveplanene allerede våren 2011.

— Jeg er glad for at regjeringen har sagt ja i dag. Det er en avgjørelse vi har ventet på lenge, og nå gleder vi oss over endelig å ha fått en avklaring, sier Myrvang til BT fredag morgen.

Håkon Myrvang

Han fortelller at prosjektet betyr mye for lokalsamfunnet og mener både Naustdal og Sogn og Fjordane for øvrig nå har fått «en enorm mulighet».

— Dette er et stort og viktig prosjekt som skal skape vekst både i vår kommune og i hele regionen. Muilgheten for arbeidsplasser og folkevekst er en viktig del av dette. Nå ser vi lyst på fremtiden.

Ordføreren legger til at han har respekt for at gruveprosjektet også har sine motstandere.

— Motstanden har ført til at vi har brukt lengre tid på planene og at prosjektet er blitt enda grundigere analysert, sier han.

— Kritikerne mener man ofrer fjorden for kortsiktige næringsinteresser?

— Det har vært grundige utredninger og det er lagt inn strenge miljøkrav. Regjeringen har vurdert disse tingene og kommet til at man kan tillate det. Jeg mener vi har fått et godt prosjekt.

Kommunen har også i lengre tid forberedt seg på et ja, forteller ordføreren.

— Vi har laget en egen kommunedelplan som ligger klar. Vi har sett på skole, barnehage og infrastruktur slik at vi er rigget for folkevekst og utvikling. Dét blir en viktig jobb fremover, sier Myrvang.

Førde-orfører Olav Grotle (H) sier regjeringens avgjørelse vil skape sårt tiltrengte arbeidsplasser i regionen.

— Det ligger til bunne gode og forsvarligevurderinger fra miljøministeren sin side i denne avgjørelsen. De kommer til ålegge opp et strengt miljøregime. Jeg mener regjeringen sitt vedtak har gjort deforsvarlige miljømessige refleksjonene, og at det mineraleventyret en harsnakket om blir en realitet. Dette er arbeidsplasser som Førde har behov for, sier han til BT.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Sier ja til omstridt sjødeponi

  2. Håper gruvedriften er i sving om fire år

BT anbefaler

Fra torsdag morgen gjelder en ny parkeringsregel i Bergen

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN