Verken byrådets eller regjeringens budsjett klarte å se for seg den store nedgangen i skatteinntekter som 2015 har brakt med seg.

Etter at mars måned er unnagjort, har byrådet nå laget prognoser for hvilke skatteinntekter de kan forvente seg i år. Prognosene viser et fall på 175 millioner kroner, sammenlignet med det de la inn i budsjettet.

— Det er alvorlig. Veldig alvorlig, sier finansbyråd Liv Røssland (Frp).

- Hva er konsekvensen?

— Konsekvensen er at vi må snu hver stein, jobbe smartere og finne andre løsninger.

Må levere i vår

I mai kommer regjeringen med et revidert statsbudsjett. Røssland setter sin lit til at partifellene da vil kompensere den skattesvikten Bergen opplever. Hun sier de har gjort Stortinget oppmerksom på at de skatteinntektene de la til grunn er sviktende.

Også i fjor måtte byrådet rykke ut og varsle om lavere skatteinntekter enn forventet. En av konsekvensene av de sviktende inntektene, og de økte utgiftene, var at byrådet måtte gjeninnføre eiendomsskatten for boligeierne i Bergen.På spørsmål om hun har vært i kontakt med finansminister Siv Jensen (Frp) om skattesvikten for 2015, svarer Røssland:

— Vi har kommunisert dette veldig tydelig, og vært i konstruktive møter med Stortinget. Vi har vist frem at det er sviktende grunnlag for den skatteinngangen de mente vi skulle ha. Så vi har forventninger til revidert statsbudsjett.

- Har du hatt møter med finansministeren?

— Vi har hatt møte med politikere i Frp og andre partier. Min jobb som finansbyråd er å gjøre dem oppmerksomme på denne situasjonen.

- Men hva med politisk ledelse i departementet?

— Vi har møter med dem vi mener er viktige for å frembringe det budskapet vi har. Men om du spør om jeg har hatt et direkte møte med statsråden så har jeg ikke det.

Ikke fysiske møter

- Hva med statssekretærer eller annen politisk ledelse?

— Det har ikke vært fysiske møter. Men vi har gjort dem oppmerksomme på det, og personer som Helge André Njåstad (Frp) og Gjermund Hagesæter (Frp) er personer vi har dialog med.

Begge partikollegaene Røssland nevner sitter på Stortinget. På spørsmål om det ikke er lettere å få til møter og dialog med politisk ledelse i Finansdepartementet, når man tilhører samme parti, svarer finansbyråden følgende:

— Det er nok ikke sånn det fungerer. Men vi har en god og åpen kommunikasjon med våre. Dette handler om mer enn å be for sin syke mor. Vi må fortelle dem at rammene er sviktende. Det er dramatisk for Bergen kommune å mangle 175 millioner, svarer Røssland.

- Helt uakseptabelt

Gruppeleder for Ap i bystyret, Harald Schjelderup, steiler når han hører om byrådets manglende møter og kommunikasjon med Finansdepartementet.

— Om dette stemmer er det helt uakseptabelt. Vi må forvente at en finansbyråd i Bergen har fortløpende dialog med finansministeren om et tema som dette, når de attpåtil er fra samme parti. Dette nekter jeg nesten å tro. Det er i så fall helt vilt.

Schjelderup sier skattesvikten er svært alvorlig for Bergen.

— Det er bare en løsning på dette og det er at Erna og Siv blar opp i revidert nasjonalbudsjett, og kompenserer for skattesvikten. Det gjorde de ikke for fjorårets svikt, men de må gjøre det i år. Ellers vil dette bety kutt i tjenestene for dem som trenger det aller mest, nemlig barn, eldre og utviklingshemmede.

Politisk rådgiver for Siv Jensen, Petter Kvinge Tvedt, forteller at Siv Jensen er på IMFs vårmøte i USA, og kan derfor ikke kommentere kommunens skattesvikt.