- Datteren har fått store relasjonsplager

Foreldreparet som er renvasket etter å ha blitt pågrepet for overgrep mot datteren i september i fjor, får tilbake datteren fredag.

FÅR DATTEREN HJEM: Henrik Birkeland, morens forsvarer, forteller at familien nå får tilbake datteren. I desember ble foreldrene renvasket, etter å ha blitt pågrepet for overgrep mot datteren i september i fjor. En medisinsk rapport slo fast at skadene skyltes sykdom.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Barnet skal endelig tilbakeføres i morgen formiddag, sier Henrik Birkeland, morens forsvarer.

En ettermiddag i september i fjor kom et foreldrepar for å hente datteren (1) i barnehagen. Der ble de pågrepet av politiet.

I desember blir foreldrene renvasket. En medisinsk rapport viser at skadene på ettåringen skyldes sykdom, ikke overgrep.

Renvasket

Nå bekrefter Birkeland at foreldrene er i dialog med barneverntjenesten om en skånsom tilbakeføring av barnet fredag morgen, en måned etter at den medisinske rapporten renvasket foreldrene.

Og tre og en halv måned etter foreldrene ble fratatt datteren.

Ellen Eikeseth Mjøs er oppnevnt som bistandsadvokat for jenten. Torsdag sa Mjøs til BT at hun ikke har noen å kritisere i saken.

— At belastningen for foreldrene har vært svært stor, er forståelig. Det er utelukkende en fordel for både barnet og familien at saken nå er grundig undersøkt og har fått sin avklaring, sa Mjøs.

Les også

- Vi gjorde vår jobb og vår plikt

— Underlig

Birkeland reagerer på disse uttalelsene.

— Jeg synes det er underlig at hun, som også er leder for Spesialenheten Vest, på nåværende tidspunkt kan gå ut å si at det ikke foreligger noen kritikkverdige forhold hos politiet. Jeg har så langt ikke konkretisert hvilke feil og mangler jeg mener foreligger, og da bør bistandsadvokaten avstå fra å frifinne politiet i avisene, sier han.

— Ved sine uttalelser har hun i realiteten inhabilisert Spesialenheten på Vestlandet ved en eventuell klage. Det er ikke egnet til å skape tillit i Spesialenhetens arbeid i ulike saker, sier han.

Dette tilbakeviser Mjøs. Hun forteller at dersomdennesakenblir anmeldttil Spesialenheten, viluansett ikke etterforskningsavdelingen i vest behandlesaken. Nettopp fordi hun har vært bistandsadvokat for jenten.

— Dette har vi klare linjer på. Saken overføres til en annen avdeling som jeg ikke har noen befatning med, forteller hun.

- Tilknytningsskader

Birkeleand reagerer også på at bistandsadvokaten mener saken har vært en fordel for familien.

— Barnet har nå vært holdt unna sine foreldre i tre og en halv måned, noe som har påført barnet store relasjons-og tilknytningsskader overfor sine foreldre. Dette må nå repareres ved en skånsom tilbakeføring. Jeg kan derfor ikke se at saken utelukkende har vært til det beste for barnet eller familien, sier Birkeland.

Mjøs understreker at hennes uttalelsei denne konkrete sakenutelukkende er som bistandsadvokat.

— Det er bra at det er avdekket at barnet ikke er utsatt for en straffbar handling. Det er bra for barnet i fremtidenat dette er avklart. Det var utelukkende det uttalelsen var knyttet til.Barnetslipper senere spekulasjoner, sier Mjøs.

Utover dette vil hun ikke kommentere saken.

Publisert