Flyttet inn i båten

Åtte skyttere har inntatt huset til familien Lepsøy på Os. Nå må familien bo på gyngende stuegulv helt til Landsskytterstevnet er over.

Publisert Publisert

ELISABETH DE LANGE GJESDAL

I en nydelig liten vik inne ved Ervikane har familien Lepsøy sitt «hjem» under Landsskytterstevnet. De er bare én av mange familier, som har leid ut huset sitt til de mange som er kommet langveisfra.

— Vi så en annonse i lokalavisen, hvor det sto at folk ønsket privat innkvartering i forbindelse med Landsskytterstevnet. De betalte 900 kroner per oppreide seng, og det synes vi var fristende, forklarer Ingrid Lepsøy.

Sammen med mannen Magne og de tre barna, Silje (10), Tommy (7) og Even (3) bestemte hun seg for å la en familie fra Østlandet leie hjemmet deres i en uke.

— Jeg sendte barna avgårde til besteforeldrene, mens jeg hadde storrengjøring av huset. Jeg fikk sendt poser med klær til Fretex, og kastet tre lass med boss, forteller hun, og synes det var positivt med et påskudd til å rydde huset.

Ringte på egen dør

Familien Lepsøy leverte nøkkelen til naboen og dro ut i båten. Og da gjestene ankom Os, lå familien Lepsøy i Lysefjorden med seilbåten sin.

Søndag dro de for å hilse på.

— Vi ringte på døren, og de åpnet. Jeg sa; goddag, jeg er Ingrid Lepsøy. Det er jeg som vanligvis bor her, forteller trebarnsmoren, og innrømmer at det føltes litt rart.

Der satt det en hel gjeng på altanen, og bestefaren i familien satt i stuen i godstolen.

— Det var akkurat som å være gjester i eget vårt eget hus, forteller syvåringen Tommy.

Yngstemann, Even likte ikke helt at noen andre skulle sove i hans seng.

— Ingen skal få sove i min seng, sier treåringen bestemt, og Ingrid forteller lattermildt at han ikke var helt fornøyd med at hodeputen hans lå litt skjevt da de var innom.

— De leste i Canal Digital-bladet vårt, og brukte trampolinen vår også, sier Silje. Jenterommet hennes var overtatt av en gutt, og på gulvet lå det en rifle.

— Jeg har satt frem det store balkong- flagget i tilfelle de får grunn til å feire, sier mamma Ingrid smilende.

Mange leier ut

Ingrid tror at det er lærerikt for barna å være på båten. Mens storesøster Silje kunne ro fra før, har Tommy akkurat lært det.

— De leker sammen på en annen måte her enn når de hele tiden får avbrytelser og innspill i en travel hverdag. I dag har de lekt både hundremeterskogen, Karius og Baktus, Gråtass, og Kaptein Sabeltann, forteller hun.

Og mens pappa Magne er på arbeid, koser læreren seg med de tre barna i badeviken.

Familien Lepsøy er ikke de eneste som leier ut huset sitt.

— Totalt 578 personer er innkvartert i private hjem, forteller sekretær for innkvartering, Jorun Klausen.

Av disse er det noen som kun har leid ut sengene sine, mens andre BT har vært i kontakt med har stilt huset sitt disponibelt, og reist på ferie.

— Ikke alle som har leid ut har gjort det via oss, forteller Klausen, og regner med at det er ganske mange private hjem som er på lån, og som de ikke har tall på.

BADING: Yngstemann Even (3) ville gjerne dra og bade, så mamma Ingrid Lepsøy tok ham, Silje (10) og Tommy (7) med til en av de litt grunnere vikene. Familien bor i båten sin nå mens skyttere leier huset deres i forbindels med Landsskytterstevnet. Foto: FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Publisert