Slik blir årets H-H-H-H-høstferie

Har du tenkt til å være på Vestlandet i høstferien? Gled deg.

Publisert Publisert

HØYTRYKKSFEST: Denne illustrasjonen viser at Sør-Norge vil være dominert av høytrykk denne uken og store deler av den neste. Foto: StormGeo

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Denne høsten kan bli rekordenes høst. Vi har allerede satt ny varmerekord i september.

Og denne uken ble det satt enda en rekord. Aldri før har vi målt så kraftige høytrykk på Vestlandet i oktober: 1046,2 hektopascal - eller millibar - onsdag morgen.

– Det ser veldig bra ut

Dette lover godt for neste uke, da mange tar høstferie.

– Det ser veldig bra ut. Høytrykket vil svekke seg litt, men det vil fortsatt ligge over Skandinavia. Det betyr at vi har mye pent vær i vente, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen i StormGeo.

Tirsdag var Bergen varmest i landet med 17,4 grader, målt på Florida.

Les også

Meteorologen: «Jeg klarer ikke å glede meg over det fine været, når jeg tenker på at alt vi skal ta igjen i slutten av oktober.»

Blokkerer lavtrykkene

Høytrykk innebærer som regel pent vær. Men dette høytrykket er så kraftig at det rett og slett blokkerer for lavtrykkene som vanligvis står i kø utenfor norskekysten på denne tiden av året.

– Morgendagen, torsdag, ligger an til å bli den varmeste dagen så langt i denne perioden. Temperaturen kan komme til å krype oppunder 20 varmegrader, og det er ganske uvanlig på denne tiden av året, sier Teigen.

Også Meteorologisk institutt melder om pent vær i neste uke. Ifølge yr.no vil høytrykket bli liggende over Norge i mange dager til.

NULL REGN: Yr har troen på pent vær i Bergen den kommende uken. Den kanskje beste nyheten er at det sannsynligvis ikke blir noe regn. Foto: Yr.no

13-15 grader

Temperaturen vil nok synke noe i neste uke. Men bergenserne trenger ikke å være bekymret. Det vil fremdeles være mildt, sannsynligvis mellom 13 og 15 varmegrader.

– Prognosene begynner å bli litt usikre for midten av neste uke, så der skal jeg være forsiktig med å love for mye. Men det ser bra ut, sier Teigen.

Det vil imidlertid fortsatt være kaldt på nattestid. I indre strøk: nattefrost. Bor du langs kysten vil gradestokken vise noen få knepp over null.

Bare et lite apropos til slutt: Varmerekorden for oktober i Bergen ble satt i 2005 og lyder på 23,1 grader.

Publisert