Den nye skolen har 327 mangler

«Hvor lenge skal vi sitte stille og la tvilen komme kommunen til gode»?

Publisert Publisert

MÅ SKIFTES UT: I går begynte arbeidet med å skifte ut gulvene i garderobeområdene i barnehagedelen på Ny Krohnborg oppveksttun. - Mye av skoleledelsens tid har gått med på bygget. Jeg synes at en del ting har tatt litt lang tid, ja, sier rektor på Ny Krohnborg skole, Jan Ove Johansen. - Men det har gradvis bedret seg og jeg har hatt et godt samarbeid med etat for eiendom Foto: EIRIK BREKKE

iconDenne artikkelen er over syv år gammel
  • BT retter: I en tidligere versjon skrev vi at det var 400 mangler ved skolen. Det medfører ikke riktighet. Tallet er 327.
    «Hvor lenge skal vi sitte stille og la tvilen komme kommunen til gode»?

Spørsmålet stilles i et brev til Bergen kommune fra Tina Hafstad Karlsson, leder for foreldreutvalget (FAU) ved Ny Krohnborg, og Christel Wolff, leder for samarbeidsutvalget (SU) ved barnehagen på oppveksttunet.

Åpningen av skole i høst skulle være kommunens lyspunkt i et år preget av skoleforfallet. Men i brevet ramses det opp en rekke av problemene elever og lærere ved skolen har måttet leve med siden skolestart i august.

Les også

- I år kom syndfloden

Les også

Krever skolesvar

Les også

91 skoler i Hordaland er ikke godkjent

Blant dem er spor av muggsopp, smuss og støv, utstabile romtemperaturer, lys som slår seg av og klasserom og spesialrom som ikke er ferdige.

Pålegg fra helsevernetaten

Etat for helsetjenester er heller ikke fornøyd. For to uker siden ila de etat for utbygging syv pålegg om utbedring. Det ble satt frist til 23. januar med å ordne opp. Svaret og plan for tiltak er sendt tilbake, men ennå ikke behandlet av etat for helsetjenester.

I brevet med påleggene, som for det meste handler om barnehagedelen, skriver etat for helsetjenester at de «ser alvorlig på» at Bergen kommune ikke følger loven og «ser alvorlig på at Bergen kommune ikke har klart å ferdigstille oppveksttunet» fem måneder etter at barna flyttet inn.

— Det vi viser til i brevet er det ungene kommer hjem og beklager seg over, sier Tina Hafstad Karlsson.

— Det er slitsomt for både elever og lærere å gå på en skole med mye støv, høy varme og lys som slår seg av.

Muggsopp og fallende vasker

FAU «ser med undring på at skolen i det hele tatt har fått godkjenning», står det i brevet fra FAU, som er datert samme dag som idrettshallen på skolen ble stengt fordi en takplate ramlet ned. Det ble deretter avdekket at mange plater og skinner som platene lå på, ikke var fastmontert.

Les også

Denne nye hallen tåler ikke ballspill

I dansesalen i den nye kulturdelen, hvor den gamle gymsalen lå, har Cytox vært og tatt prøver og konstatert muggsopp. Tiltak er iverksatt. Det var imidlertid langt fra de eneste forholdene som ikke er som det skal være på byens nyeste skolebygg.Da FAU møttes like over nyttår, fikk de informasjon om en mangelliste på 400 punkter.

— Det er en lang mangelliste med alt fra skruer og maling, til større ting, bekrefter rektor Jan Ove Johansen.

Som et eksempel forteller foreldrene om en elev som lente seg på en vask som raste ned fra veggen. Den var festet rett i gipsplatene uten stenderverk. Historien bekreftes av rektor.

Uteområdet et år forsinket

FAU reagerer både på at det tar lang tid før bygget blir helt ferdigstilt, og «i særlig grad på det som handler om manglende sikkerhet for elevene», som de skriver.

Foreldrene kan støtte seg på etat for helsetjenester som viser til feil ved rekkverk, manglende klemsikring av dørene i barnehagen og ikke minst det uferdige uteområdet.

Det er en lang mangelliste med alt fra skruer og maling, til større ting. Rektor Jan Ove Johansen

— Vi ble lovet at uteområdet skulle være ferdig i juni 2012. Først nå får vi vite at det ikke skjer før til skolestart 2013, sier Tina Hafstad Karlsson.

Et resultat av det, er at ikke alle barnehagebarna har fått sin daglige luftetur. Problemer med utetid, påpekes også av Etat for helsetjenester.

— Det har vi løst ved å gå turer i puljer, og ha forskjellige aktiviteter innendørs, sier Hege Rasmussen, avdelingsleder for barnehagen.

I går begynte arbeidet med å skifte ut gulvene i barnehagens garderobeområder.

— Egentlig skulle de gamle gulvene settes i stand, men fagfolk vurderte dem til å være for dårlige til å kunne få bra nok kvalitet, sier Hege Rasmussen.

— De gamle gulvene med ujevn overflate var litt vanskelige å vaske, sier Rasmussen.

Lover full gjennomgang

Finansbyråd Liv Røssland (Frp) forstår frustrasjonen.

— Vi har svart FAU på henvendelsen. Det er en ugrei situasjon. Ugreit for utbygger, ugreit for kommunen og ikke minst ugreit for elever, foresatte, foreldre og ansatte, sier finansbyråd Liv Røssland, som sitter som øverste politiske ansvarlige for kommunale bygg.

Hun forteller at området der muggsopp er avdekket, er under utbedring.

— Det er ikke noe som noen tar lett på eller synes er greit. Vi synes verken muggsoppen, disse feilene eller at takplater ramler ned er greit, sier Røssland.

Hun varsler at kommunen vil gå prosjektet etter i sømmene for å finne ut hva som har gått feil.

— Vi ser alvorlig på det som er kommet frem. Vi må ha en fullstendig gjennomgang, men nå settes alle kluter til for at dette skal bli ferdig. Det er en praktskole og et kjempeløft for et område og en bydel som virkelig trengte dette, sier Røssland.

Diskuter saken under:

FASADEN BEDRAR: Inngangspartiet til kulturhuset og foajeen er lys og trivelig, men det er verre med innholdet på nye Ny Krohnborg skole. Foto: Kristine Lindebø

Publisert