Spreke takter fra Bergens slappeste

  • Jeg har tenkt på lidelse hele påsken, så jeg er klar, fleiper Herman Valkner. Han og de andre fikk kjørt seg på første Bergens slappeste-trening.
  • Guro Istad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det er lett nervøs stemning på Skansemyren. Bergens slappeste-deltakerne er klare for sin aller første økt. Den første i rekken av økter som skal gi dem en ny livsstil. I løpet av halvannen time skal gjengen bli røde, på grensen til lilla, i ansiktene. De skal få vondt i tær (!), bli kjent med sveklingen i seg, stifte bekjentskap med kampviljen, frykte oppriktig for sine edlere deler, fly på trampolinen, og omdøpe rumpemuskelen — maximus - til smaskus. Ikke fordi den er så elskverdig, men fordi av og til er man for sliten til å uttale maximus. Rett og slett.

Men klare, det er de. Både Herman Valkner, Toril Lussand, Åshild Sønsteby, Lina Leiva, Pia Hundvin og Jens Eikeset. Jørgen Algrøy og Henning Warloe er på reise denne første uken, men forhåpentligvis minst like klare som de seks andre når de er tilbake neste uke.

SPRETNE: Herman Valkner (t.v.) og Jens Eikeset var høyt og lavt under den første Bergens slappeste-treningen onsdag kveld. Foto: GIDSKE STARK

— Jeg har tenkt på lidelse hele påsken, så jeg er klar, fleiper Herman, mens han svinger på hoftene. Ikke fordi han har bydd opp til dans, men fordi trener Tonje Sørlie befaler det.

Koordineringsevnene må skjerpes til det ytterste når oppvarmingsøvelsene stadig endrer seg, samtidig som kickbokseren kjører i gang navneleker. Og alt ser ikke like glupt ut, må vi kunne innrømme. Det hjelper kanskje heller ikke på når nervøsiteten ennå ikke har lagt seg helt.

Men Tonje løser opp både stemning og annen stivhet, og skjerper øvelsene til å innbefatte både navn, ting de liker og kneløft med armsving.

"Tonje liker å sove, Guri liker å trene, Herman liker å reise, Jens liker øl, Åshild liker toppturer, Pia liker også å reise, Toril liker Åshild og Lina liker å tegne".

Sakte, men sikkert, slipper nervene taket.

Knurring under vekten

Oppvarmingen er over. Nå kommer alvoret. Et lite trappeløp, rundt en bygning, "ministafett" i sanden, damene løfter vekter, mannfolkene sementsekker. Rundt og rundt. Rødfargene tiltar, og det er her - under presset fra en 15 kg tung vekt - at maximus blir til smaskus.

— Tempo, tempo! roper Tonje. For bak huset blir småjogging lett om til rusling når det begynner å røyne på.

OPPVARMING: Navnelek og oppvarming i sirkel fikk både blodpumpen og snakketøyet i gang hos deltakerne. Foto: GIDSKE STARK

På plenen knurrer Toril under vekten. Nå er det bare så vidt at armene klarer å løfte den fem cm, men viljestyrken er det ingenting å si på. På ren vilje løfter vekten seg en siste repetisjon til slutt. Men de andre er ferdige.

— Å, vi er ferdige? Ingen som sier det, kommenterer Toril tørt.

— Er det vondt?

— Ja, i tåen.

— I tåen? Pusten, da?

— Den er i veldig dårlig form, medgir Toril.

Harde slag

Neste utfordring er 40 sekunders intervaller. Øvelsene er tømmerstokkbæring, trillebårløp med vekter i lasten, boksing, akebrettsleping og hopp på trampoline.

Herman og Jens spaserer smilende frem og tilbake over plenen med stokken på skulderen. Lett! Kjepphøye - bokstavelig talt - peker de på en liggende telestolpe og foreslår at de kan ta den neste gang.

Tyngre er det på trampolinen, uventet nok. Opptil flere rapporterer om krampe i leggene. Men tyngst av alt, later bokserunden til å være. Kanskje ikke mest for den som slår, men den som må holde sparringsputen får kjørt seg skikkelig.

— Jeg blir så blid! Jeg fikk ut masse aggresjon på den der, sier Toril fornøyd.

— Ja, fy fader, jeg ble redd, svarer sparringspartner Pia.

BLIR BLID: Toril Lussand (t.v.) fikk ut mye aggresjon da hun prøvde seg på boksing i går. Så mye at sparringspartner Pia Hundvin ble redd. Foto: Gidske Stark

Redd ble også Herman, som sparret med Jens. Puten flyttet seg jevnt fra brystregion til — ja, skal vi si hoftehøyde - til slutt.

— Han slo lavere og lavere, sier Herman med en blanding av latter og frykt i blikket, mens Jens ler høyt, og avkrefter ethvert forsøk på kastrering av sin treningskompis. Om enn ikke helt overbevisende.

Men også Herman innrømmer glede i hvert slag.

— Det var gøyere enn ventet å slå Jens. Og å slå Jens, sier han og flirer.

— Både Jens og jeg har et smil om munnen til enhver tid. Det tror jeg vi kommer til å måtte blø for til slutt.

SANDSTAFETT: Lina Leiva (t.v.) og Åshild Sønsteby i fint driv i sanden. Foto: GIDSKE STARK

3000 meter og maraton

Det er tid for oppsummering, og deltakerne fikk i hjemmelekse i påsken å sette seg noen konkrete mål for hva de ønsker å oppnå før disse åtte ukene er omme.

— Jeg vil løpe 3000 meter i ett, sier Åshild.

— Jeg vil gå Stoltzen opp uten å stoppe. Helst på 20 minutter, sier Toril.

— Jeg vil ha lyst til å ta en joggetur. Det er helt utenkelig nå. Og så vil jeg har mer styrke, sier Pia.

— Jeg vil løpe Bergen City Marathon på sikt. Men først vil jeg klare å løpe 3000 meter, sier Lina.

— Jeg vil gjennomføre en fotballtrening. Nå er jeg for tung og dårlig trent, sier Herman.

— Jeg vil gå syvfjellsturen om en måned, sier Jens, og legger til:

— Jeg har faktisk gått en fjelltur hver dag etter at vi hadde første informasjonsmøte med gruppen.

— Hvor kjenner dere det mest, spør trener Guri Brekke deltakerne.

— I rumpen, innrømmer Jens.

— I smaskus, altså, konstaterer Guri og ler.

Mens Lina nesten er sjokkert over egen muskelkraft. Eller mangel på sådan.

— Jeg er virkelig, virkelig en skikkelig svekling. Jeg vet jo at jeg trenger hjelp til å få opp melkekartonger, men... Jeg er virkelig svak i armene.

Men Guri er ikke med på at denne gjengen er de slappeste i Bergen.

— Husk at Bergens slappeste fremdeles sitter hjemme foran TV-en! De gadd ikke engang å sende inn søknad om å få bli med.

SVEKLING?: Lina Leiva (t.v.) mener selv at hun er en skikkelig svekling, men innsatsen er det i hvert fall ikke noe å si på. Foto: GIDSKE STARK

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Har du denne typen ytterpanel på huset ditt, har advokaten et godt råd.

Advokat ber alle boligeiere sende reklamasjonskrav allerede nå.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Her har eierne store planer: – Det skal bli det motsatte av Myrkdalen

  2. Ulykke i Drotningsvik: – Det er glatte veier i Bergen

  3. Folkehelseinstituttet bommet kraftig på smittetall i julen

  4. Syv nye smittede i Bergen

  5. Et nabolag på nåler

  6. Bir skal samle inn bergensernes matavfall. Disse stedene er først ute.