Sviktes av velgerne

Høyre og Frp gjør sin dårligste måling siden de kom til makten.

MISTER OPPSLUTNING: Både Frp og Høyre går tilbake på ny måling, men Frp har hatt det tydeligste fallet siden valget. - Frp har kanskje de velgerne som er mest utålmodige, og Siv Jensen som finansminister, sier Thore Gaard Olaussen, daglig leder i Respons Analyse. ARKIVFOTO: RICHARD SAGEN, ADRESSEAVISEN

  • Kjetil Gillesvik
  • Heidi Torkildson Ryste
  • Gerd Margrete Tjeldflåt
  • Terje Valestrand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Denne helgen samles Høyre til landsmøte på Gardermoen. Der vil det garantert bli feiret at partiet igjen har inntatt regjeringstaburettene. Samtidig går oppslutningen i folket tilbake.

På en fersk meningsmåling Respons Analyse har gjort på oppdrag for Bergens Tidende og Aftenposten, går Erna Solbergs parti tilbake tre prosentpoeng. Resultatet er likevel ikke verre enn at partiet holder nivået fra stortingsvalget i høst på 26,8 prosent.

Untitled-1.jpg

Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre og kommunal— og moderniseringsminister, er fornøyd med det han mener er et solid høyreresultat.

- Vi må være forberedt på at målingene kommer til å svinge. 26,8 tar ikke nattesøvnen fra meg, sier han.

Har falt siden valget

Det samlede tapet for de to regjeringspartiene er imidlertid større. Fremskrittspartiet har falt 3,5 prosent siden valget. For første gang siden stortingsvalget i høst, har regjeringspartiene Høyre og Frp nå en samlet oppslutning på under 40 prosent.

- Vi har lenge sett at Høyre har klart å ligge over valgresultatet, og det er kanskje en gevinst som kommer av at de sitter med flertallet og statsministeren, sier Thore Gaard Olaussen, daglig leder i Respons Analyse.

- Mange frykter at Frp skal lide samme skjebne som SV, men det kan vi ikke si at de har gjort ennå. Likevel, de har kanskje de velgerne som er mest utålmodige, og Siv Jensen som finansminister, sier han.

Også lojaliteten hos Frp-velgerne er lav. Målingen viser at mens 85 prosent av Høyres velgere ville stemt på Høyre også i dag, sier bare 65,6 prosent av Frp-velgerne at de ville gjort det samme i dag.

NETT_regjeringen_meningsmaaling.jpg

Fortsatt borgerlig flertall

Per Sandberg, nestleder i Fremskrittspartiet, ser likevel lyst på situasjonen.

- Etter seks måneder med regjeringsmakt synes jeg oppslutningen er betryggende. Men det er klart at jeg har mye større ambisjoner enn 12,8 prosent. Det som blir viktig fremover, er at vi klarer å mobilisere det denne regjeringen leverer.

Heller ikke Sanner er videre bekymret for Frps tilbakegang.

- Det viktige for oss er at vi har et borgerlig flertall, sier han.

Det beholder de i den ferske målingen, på hengende håret. Med samarbeidspartiene KrF og Venstre har den borgerlige siden 50,1 prosent.

Sanner vil ikke spekulere i om enkeltsaker kan ligge bak Høyres tilbakegang, men mener at kommende saker kan lokke tilbake de som har falt fra.

- Jeg er overbevist om at velgerne kommer til å like det de ser når vi legger frem nye saker utover våren. Det kommer kanskje noen signaler allerede i løpet av helgen, sier Sanner.

Innsats som forventet

Når det gjelder forventninger til den blå regjeringen, ser regjeringskameratene ut til å innfri. 71 prosent mener at de har gjort jobben omtrent som forventet. Nesten én av fem mener at de har gjort en dårligere jobb enn forventet, mens bare seks prosent av de spurte synes at Høyre og Frp har gjort en bedre jobb enn forventet.

Av velgerne er de under 30 år minst fornøyd med regjeringen Solberg.

Det samme er tilfelle for dem med lav utdanning og lav inntekt, mens de på den andre siden av skalaen er mer fornøyd.

Både Sanner og Sandberg er godt fornøyd med tilbakemeldingen.

- Det lover godt. Vi vet at velgerne har store forventninger til oss, sier Sanner.

For opposisjonspartiene er denne månedens måling en fin opptur. Med Miljøpartiets to mandater, skiller det bare fem mandater mellom de to blokkene. På forrige måling lå høyresiden 15 mandater foran venstresiden. En årsak til de rødgrønnes fremgang kan se ut til å være at Senterpartiet øker oppslutningen. Partiet har en fremgang på 1,4 prosentpoeng.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Vil la forurenserne betale mer bompenger

BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN