Ørjan er Europas beste kokk

Ørjan Johannessen fra Austevoll tok gull i EM i kokkekunst.

Publisert:

GULL: Austevollingen Ørjan Johannessen tok gull i europamesterskapet i kokkekunst. Foto: HÅVARD BJELLAND

Ørjan Johannessen fra Austevoll kokte seg til topps og tok gull i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d’Or Europe.

Nå kan han smykke seg med tittelen Europas beste kokk.

— Alt gikk etter planen. Jeg er kjempefornøyd. Jeg har troen på dette, sier Ørjan i en pressemelding.

Les også

Han koker for gull

Satset alt

Da han leverte, fikk han skryt av mesterkokken Eyvind Hellstrøm.

— Ørjan var suverent bra i dag, sa han.

— Jeg satser alt på å vinne i EM i Brussel, og blir skuffet om det ikke blir gull, sa Johannessen tirsdag.

Hovedmålet til kokken var å komme til verdensmesterskapet - Bocuse d' Or i Lyon.

— Jeg og resten av teamet på syv har trent på fulltid til konkurransen de siste månedene, fortalte 26-åringen på telefon fra Brussel.

Onsdag klokken ni gikk han i gang med å tilberede et fiskemåltid og en helstekt kylling. Hovedingrediensene var bestemt på forhånd, men garnityret kunne han selv velge. Dermed gikk han for trøfler i begge rettene.

Nerver i høyspenn

Klokken 14.45 i dag hadde Ørjan servert både fiske- og kjøttrettene sine. Allerede før offisiell åpningstid i utstillingshall fem der Bocuse d’Or Europe går for seg, veltet austevollinger og andre Ørjan Johannessen-supportere inn på tribunene, ifølge Marsteinen.no.

— Nervene er i høyspenn, konstatererte en spent Asta Johannessen, moren til den norske deltakeren.

Inne på konkurransearenaen var Ørjan Johannessen godt i gang med å lage den første retten, under et vaktsomt øye fra lagleder Odd Ivar Solvold. Ordføreren og 20-30 andre austevollinger kom til Brussel for å heie på ham.

Trodde på medalje

Blant supporterene var også ordfører Helge André Njåstad. Han hadde troen.

— Jeg tror på medalje og håper på gull, spesielt når Ørjan selv sier at det er ambisjonen, sa Njåstad fra supportertribunen.

Hyllet av Hellstrøm

Ørjan vokste opp i Bekkjarvik Gjestgiveri og gikk blant annet i lære på Hotel Neptun i Bergen. I fjor ble han kåret til Årets kokk i Norge og hyllet som et uvanlig talent av juryleder Eyvind Hellstrøm.

— Ørjan er gjennomført profesjonell og har en spesiell evne til å holde hodet kaldt, sa mesterkokken til Marsteinen.no før konkurransen.

Sist Norge vant VM var i 2009 med Geir Skeie fra Fitjar, som i likhet med Johannessen nå holder til i Sandefjord.

Publisert: