Sommeren 2012 fikk fylkeslegen i Hordaland en bekymringsmelding fra Haukeland Universitetssykehus. En kvinne i 50-årene kom først til legevakten og ble deretter innlagt ved medisinsk avdeling på Haukeland.

— Hun var svimmel, utmattet og hadde dårlig allmenntilstand, sier seksjonsleder Signe Marit Stephanides hos fylkeslegen i Hordaland.

Det viste seg at pasienten hadde endret kosthold og tatt et spesielt kosttilskudd. Det hadde hun fått anbefalt av klinikk for alternativ medisin i bergensområdet, som blir drevet av en hjelpepleier.

Statens helsetilsyn konkluderer nå med at hjelpepleieren har brutt kravet til forsvarlig virksomhet og gir henne en advarsel.

- Utenfor hennes kompetanse

— Vi mener at hun har drevet med noe som er klart utenfor hennes kompetanse som hjelpepleier, fordi hun har drevet med diagnostisering og behandling av en pasient, sier Stephanides.

Pasienten hadde gått kraftig ned i vekt før hun kom til Haukeland, og Helsetilsynet mener kosttilskuddet kan ha ført til hypertyreosen, som er høyt stoffskifte.

Kosttilskuddet ble anbefalt etter en hårmineralanalyse, som hjelpepleieren sendte til analyse i USA. Deretter kom en amerikansk lege med sine råd, uten verken å ha sett eller snakket med pasienten.

— Vi mener hun har satt i gang behandling ved å ta omstridte håranalyser av pasienten, sier Stephanides.

Mener hun var formidler

Hjelpepleieren reagerer sterkt på advarselen. Hun mener at hun verken har behandlet eller diagnostisert pasienten, men vært en formidler av legens anbefalinger i USA.

— Jeg har ikke anbefalt henne noe, det er det legen som har gjort. Jeg har tatt en biopsiprøve og sendt den, sier hun.

«Ansvar for tolkning og videreformidling av laboratoriesvar krever imidlertid også kompetanse ut over det du har som hjelpepleier», skriver Helsetilsynet.

Kvinnen som fikk hjelp har bipolar lidelse og hadde brukt litium, som er anerkjent behandling for denne diagnosen. Analysen fra USA viste at hun skulle ha for høye litiumverdier i kroppen, noe hjelpepleieren mente ikke var optimalt for helsen.

- Sårbar situasjon

— Hun har anbefalt pasienten å slutte med en anerkjent og viktig litium-behandling. Dette var en pasient i en sårbar situasjon, sier Stephanides.

«Det er videre under enhver omstendighet slik at eventuelle justeringer i litiumdosen skal styres av lege som har tett kontakt med pasienten», skriver Helsetilsynet. Hjelpepleieren førte heller ikke journal og får også kritikk for dette.

Hjelpepleieren reagerer på at Helsetilsynet har brukt ressurser på saken.

— Jeg så at pasienten var sliten og utmattet og jeg ville hjelpe henne, sier hun og legger til:

— Hvis Statens helsetilsyn ikke har noe annet å drive med, så synes jeg synd på dem. Dette er skammelig.

Pasienten har i et brev til Helsetilsynet skrevet at hun aldri har hatt ønske om å klage på behandlingen. Hun fikk også lysbehandling, avspenningsmassasje, akupunktur, energibehandling og samtaleterapi.

Vil ikke endre rutiner

Hjelpepleieren har ingen planer om å endre sin virksomhet etter advarselen. Hun sier hun har drevet med alternativ medisin i 30 år.

— Jeg ser meg selv om en ressurs. Jeg konkurrerer ikke med legene, men er et supplement til norsk helsevesen. Jeg jobber tverrfaglig og har god kontakt med helsepersonell og leger. Jeg er seriøs og dytter ikke i folk alt mulig.

Hun påpeker at hun anbefalte pasienten å gå til legen. Kosttilskuddene fra USA mener hun er sikrere enn tilskuddene i en hvilken som helst helsekostforretning, fordi de er spesialtilpasset.

— Men her kan kosttilskuddet ha ført til for høyt stoffskifte hos pasienten?

— Jeg er usikker på om det er tilfelle. Helsevesenet er ikke særlig gode på det med vurdering på stoffskiftet, sier hjelpepleieren.