- Betalte tilbake mer enn jeg fikk

Den avskiltede advokaten Marius Reikerås hevder han betalte tilbake de en million kronene han er tiltalt for å ha svindlet til seg - men glemte det.

Publisert Publisert

  • Liv Solli Okkenhaug
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Like før jul i 2008 møtte Marius Reikerås i Bergen tingrett — ikke som advokat, men som part i en sivil rettssak med en tidligere klient som motpart.

Tema for saken var utbetalinger på rundt 1,9 millioner kroner fra eks-klienten, en nå 87 år gammel bergensreder, til Reikerås. Store summer hadde rederen tatt ut i kontanter og gitt til advokaten. Da barna til den eldre mannen oppdaget utbetalingene, tok de affære og oppfordret sin far til å kreve pengene tilbake.

Nevnte ikke overføring

Begge parter er enige om at en million kroner allerede var tilbakebetalt da saken kom opp for retten. Resten ble Reikerås dømt til å tilbakebetale.

Nå hevder Reikerås at han allerede hadde betalt tilbake hele summen han fikk av rederen - og mer til. Dette var aldri noe tema da saken var oppe i retten.

— Jeg har betalt mer til min tidligere klient og hans selskaper enn jeg fikk fra ham, det er det absurde. Men da saken gikk for retten var jeg så sliten at jeg rett og slett ikke husket tilbakebetalinger på til sammen en million kroner. Jeg var akkurat ferdig med en svær rettssak i Oslo, og jeg fikk Tilsynsrådet for advokatvirksomhet på nakken, sier Reikerås.

Viste bankutskrifter

Etter at han ble dømt til å tilbakebetale pengene, er Reikerås både blitt fratatt advokatbevillingen og slått konkurs. I tillegg møter han denne uken som tiltalt i Bergen tingrett, anklaget for blant annet grovt bedrageri. Påtalemyndigheten mener Reikerås har utnyttet alderdomssvekkelse hos sin tidligere klient til å svindle til seg penger.

I går la han frem bankutskrifter som han mener dokumenterer at han til sammen har tilbakebetalt mer enn to millioner kroner til rederen og hans selskaper.

Aktor mener dette ikke stemmer.

— Det kommer vi tilbake til under bevisførselen, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

- Lurt og truet

Det er satt av en uke til saken mot Reikerås, men advokatene i saken frykter at det vil bli for liten tid til å komme gjennom det svært omfattende materialet. Anklager om skattesnusk, fiktive selskaper og trusler fra rederens nye advokat var blant temaene da Marius Reikerås i går presenterte sin versjon av saken.

— Dette er kanskje den viktigste dagen i mitt liv. Jeg har forberedt meg på dette i et år, slo den avskiltede advokaten fast.

Han la frem over 200 sider med dokumentasjon som han mener beviser hans uskyld, og at det er han selv som er blitt lurt.

Han legger ikke skjul på at han mener det er rederens barn som står bak anklagene mot ham.

Fortsatt styreleder

Reikerås tror heller ikke på at rederen er så alderdomssvekket som barna hans og påtalemyndigheten mener. Han viste blant annet til at 87-åringen så sent som i mars signerte på årsberetningen for ett av sine selskaper, og fortsatt står oppført som styreleder i flere av dem.

— Det er viktig at dette kommer frem, for jeg opplever at det er begått mye urett mot meg i denne saken, sier Reikerås.

Aktor har lagt frem en legeerklæring som sier at rederen er for syk til å møte som vitne, men retten vurderer likevel om han skal bli avhørt på telefon.

87-åringens barn og advokat Helge Wesenberg, som bisto ham i søksmålet mot Reikerås, møter etter planen som vitner i dag.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Frifunnet for grovt bedrageri