— Det var ikke kjekt at det ble sånn nå når skolen endelig skulle begynne igjen, sier Patricia Cadegan.

Sønnen hennes Julian Pavez Cadegan (10) går i femte klasse på Seljedalen skole. I går ble de rammet av at Skolenes Landsforbund (SL) trappet opp streiken, og tok ut tre lærere ved skolen.

— De som streiker har fagansvaret i så godt som alle timene for femte og sjette trinn. I tillegg er læreren som har fagansvaret for 4B tatt ut i streik, forteller fungerende rektor Arne Bruun ved Seljedalen skole.

Dermed har hele femte og sjette trinn fått fri, forteller han. 4B får vanlig skoledag tirsdager og torsdager, men må ta fri mandag, onsdag og fredag. SFO er foreløpig uberørt.

Dette er en den første barneskolen som blir rammet i lærerstreiken. Utdanningsforbundet har bare tatt ut lærere ved ungdomsskoler og videregående skoler, og holder seg også til den praksisen når streiken trappes opp i dag. Bruun mener likevel det ser ut til å gå greit.

— Vi var tidlig ute med å gi informasjon allerede i helgen, og alle foreldrene fikk skriv hjem med elevene da skolen startet mandag. Så langt har ingen tatt kontakt, så det virker som at det løser seg, sier Bruun.

Ringer ofte hjem

Begge foreldrene til Julian Cadegan jobber, og kan ikke ta seg fri på grunn av streiken. De får det likevel akkurat til å gå rundt.

— Vi lager klart litt frokost om morgenen sånn at han kan være hjemme, forteller Patricia Cadegan.

Hun forteller at sønnen begynte å være litt alene hjemme i fjor, da han sluttet på skolefritidsordningen. Men hun syns det er litt lenge å ha ham hjemme en hel dag.

— Han er veldig selvstendig, men det er ikke så kjekt for oss å gå på jobb og vite at han er alene hjemme en hel dag. Så da blir det mye telefoner, for å høre hva han gjør, og så kan min mor se litt til ham og en nabo har sagt han bare må ta kontakt om det er noe. Vi får det akkurat til å gå rundt, sier hun.

Cadegan forteller at læreren også har vært flink og sørget for at elevene allerede har fått bøker og noen lekser, slik at de ikke skal gå glipp av for mye mens streiken pågår.

— Vi får gjøre det vi kan hjemme, og håpe at streiken går fort over, sier hun.

Lappeteppemetode

Ann Christin Sjøtun har to barn i klasse 4B på Seljedalen skole. Også de må være litt alene hjemme for å få det til å gå rundt når det er streik.

— Det blir en lappeteppemetode vi må benytte oss av. Vi allierer oss litt med naboer, og så er vi heldige og har pensjonerte besteforeldre som vi benytter oss av. I tillegg omorganiserer vi arbeidsdagen litt, og så er de såpass store at de kan være litt hjemme alene, sier hun.

Men Sjøtun håper likevel streiken går raskt over.

— En ting er å gjøre dette én dag. Neste uke håper jeg virkelig vi er tilbake til normalen. Vi kjenner på det. Ungene har gått hjemme i to måneder og gledet seg til å begynne igjen. Og så starter det med dette. Det er frustrerende, sier hun.

Streiken skal merkes

SL tok i alt ut 20 lærere i Bergen i streik i går. Rune Nielsen, hovedtillitsvalgt for SL i Hordaland, sier det er synd at de må ramme tredjepart, men mener det er uunngåelig.

— Det er et problem at uansett hva vi gjør, kan vi ikke unngå å ramme noen. Vi har ikke så stort medlemsgrunnlag som Utdanningsforbundet, men ønsker likevel det skal merkes at vi er i streik. Derfor velger vi å ta ut en barneskole, men skjermer de aller yngste elevene, sier han.

I dag tar Utdanningsforbundet ut 315 nye lærere i Bergen i streik.