Da nå avdøde Apple-gründer Steve Jobs i 2010 lanserte Iphone 4 med såkalt «Retina»-skjerm, startet han et pikselkappløp. Nå er det knapt en mobil— eller nettbrettprodusent som ikke gjør et stort nummer av hvor mange piksler eller bildepunkter man har klart å presse sammen pr. tomme på skjermene.

Hvor skarpt er skarpt?

Jo flere piksler pr. tomme (PPI), desto bedre billedskarphet og mulighet for å vise mer informasjon på skjermen. Men hvor høy pikselttetthet kan egentlig øyet se? Har vi allerede nådd et punkt hvor det handler mer om tall og markedsføring enn synlig økning av skjermkvaliteten?

Mangeårig mobiltester og journalist i amobil.no, Espen Swang, mener vi for lengst har passert grensen for hvor mange piksler det er nødvendig å bruke for at en mobilskjerm skal fremstå som helt skarp.

- Å øke til mer enn full-HD på en skjerm som er under seks tommer har ingen praktisk nytte, og selv om grensen for hva du kan observere av piksler er individuelt, er det neppe noen som er i stand til å se forskjellen.

Sluker strøm

Swang mener det er flere andre faktorer som påvirker kvalitetsinntrykket av skjermen, og viser blant annet til fargegjengivelsen, lyskonformitet, lysbryting i skjermglasset og oppdateringsfrekvens.

Han advarer også mot at høyere pikseltetthet øker både strømforbruket og kravet til prosessorkraft.

- Man skal ikke la seg blende av antall piksler, oppfordrer Bjørn Nicolaissen, professor ved øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus, og understreker at størrelsen på skjermen og seeravstand også må tas med i vurderingen dersom man vil se et jevnt bilde og ikke registrere bildepunktene.