Han ble født i Bergen med en alvorlig hjertefeil. Så kollapset organene. Nå jobber Nils Hognestad (28) som filmskuespiller i Canada.

Les hjertebarnets eventyrhistorie.

ARR: I 1997, da Nils var tre år, måtte han ha en åpen hjerteoperasjon på Haukeland Universitetssykehus. Her står han på badet like etter operasjonen sammen med storesøster Karoline Hognestad. FOTO: PRIVAT
  • Ingrid Fredriksen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Da han møtte verden på Kvinneklinikken en sommerdag i 1984, skulle den nyfødte babyen bare gjennom en rutineundersøkelse. Barnelegen lyttet til hjertet og hørte en kraftig bilyd. Noe var galt.

Det var tidlig om morgenen, og pappa Jone var hjemme med datteren Karoline på to år. Før mamma Arnhild fikk tid til å kontakte barnets far, hadde Haukeland universitetssjukehus organisert røntgenbilder og full testing av babyen.

— Alt gikk veldig fort. Jeg fikk så vidt tid til å ringe til min mann og si fra at dette skjedde, og at det sannsynligvis var noe galt med hjertet til Nils, forteller Arnhild Hognestad.

Mor og barn ble kjørt i ambulanse til hjerteavdelingen på Haukeland, der en rekke tester skulle gjennomføres.

— Jeg syns det var vondt å se dem gi en nyfødt baby en bolle med kontrastvæske i form av en grøt. Men Nils svelget det uten problemer, forteller Arnhild. «Falott Tetralogi», lød den vanskelige diagnosen fra legene. Hjertet hadde et stort hull og tre andre defekter. Legene sa at babyen var for liten til å operere.

Først da Nils var tre år gjennomførte kirurgene på Haukeland universitetssjukehus en stor hjerteoperasjon. Den første operasjonen klarte ikke å løse alle problemene. Da gutten var fem og deretter da han var tretten år, måtte hjertet korrigeres på nytt av kirurgene.

Jeg har vært han mannen som er reklamebanan på gaten, og han som holder skiltet med SALG! Jeg har vært han fyren som går rundt på fancy fester kledd i nesten ingenting sammen med jenter i undertøy, og serverte champagne til byens rike og berømte. Jeg har gjort mye rart

Nils Hognestad vokste opp i Bergen, og har norsk pass. De første årene gikk han på Den internasjonale skolen. Da Nils var ni år fikk faren ny shippingjobb, og familien flyttet fra Fjøsanger til London. Etter noen år flyttet familien videre til Canada. I dag er Vancouver på vestkysten familiens nye hjemby. Norsken er blitt såpass rusten at Nils helst vil intervjues på engelsk.

— Da jeg var tretten år begynte svimmelheten å komme i bølger. Så begynte kroppen å koble ut. På sykkeltur med kompisen min ble alt plutselig helt svart, forteller Nils. Men han fortalte det ikke til noen. Foreldrene, storesøster og lillebroren ante ingenting om plagene.

— Jeg visste jo at det var noe alvorlig galt. Folk som er dårlig unngår ofte å gå til legen, fordi de vet hva legen skal si. Ingen vil høre at de er syke, sier han.

Etter en svømmekonkurranse falt han om og besvimte igjen. Trettenåringen ble sendt på sykehus i hui og hast for sin tredje hjerteoperasjon. Hjerteklaffen som var operert inn som treåring var nesten borte, og en mekanisk, tikkende stålklaff måtte opereres inn i stedet.

— Jeg visste at de måtte brekke opp ribbena mine, kutte seg rett gjennom brystet og inn i hjertet. Det var følelsesmessig knalltøft, og operasjonen tok meg mange år å komme over.

I dag viser de glansede pressebildene av Nils Hognestad 1,93 centimeter med vikinggener og blonde lokker. Skuespillerutdannelsen har han fra LAMDA i London og Ryerson University i Toronto. Han har jobbet for BBC og Disney, og har oppdrag som TV- og B-filmskuespiller. Han har spilt i skrekkfilmen «Lake Placid 3», og hatt promooppdrag for PokerStars, som er et av verdens største pokerselskap.

Ifølge Nils selver den smilende kjekkasen på filmplakaten milevis unna slik han så ut som tenåring. Den norskfødte skuespilleren var aldri den fødte stjerne. I stedet var han overvektig, og «så ut som en jente». Han ble mobbet, og hadde få venner på skolen. Musikalen «Cats» ble redningen.

— Jeg maste meg til å bli med i teateret med mamma i London, og jeg visste det med en gang. Det var dette jeg måtte drive med. Jeg forelsket meg i teateret og dramatikken med det samme, sier Nils.

<em>PREMIEREBILDE MED BJØRN I MIDTEN</em>KOMEDIE: I filmen Out Here, som handler om en stor fest og et kjent ølmerke, spiller Nils Hognestad en del av den tomsete duoen Fresh and Glacier. Mannen i midten spiller bjørn, som er ølmerkets maskot. - Jeg pleier å si at jeg er norsk, men at jeg lever livet mitt i Canada. Det er her foreldre, venner og jobben min er, sier Nils Hognestad.

Nils Hognestad fikk sin første agent samme år. Men rollene lot vente på seg, grunnet «et mildt sagt uheldig tenåringsutseende», ler han. Likevel fortsatte han.

— Av alle aktivitetene jeg drev med, var det ingenting jeg elsket så mye som skuespill. Jeg viste at det var det jeg skulle gjøre. Jeg sto på for å bli bedre, og trente for å gå ned i vekt. Til slutt fikk jeg bedre selvtillit, og troen på at jeg kunne lykkes. Nå lever jeg godt av å være skuespiller, sier han.

Akkurat nåventer Nils på å rykke fremst i helsekøen. Den tikkende mekaniske hjerteklaffen skal byttes ut, og telefonen fra sykehuset kan komme når som helst. I mellomtiden er han travelt opptatt med å løpe mellom pressekonferanser for sin nye filmrolle som håpløs politimann. Selv om han på fritiden driver aktivt med ski, svømming, løping og yoga, blir han hemmet av hjerteproblemene. Når hjertet vil ha hvile, preger det eieren også.

— Jeg merker at jeg blir fortere sliten enn andre. Promoteringen av den nye filmen krever mye av meg akkurat nå. Derfor trenger jeg ekstra søvn for å få døgnet til å gå rundt, sier Nils.

Den elleville collagefilmen, som handler om det canadiske ølmerket Kokanee, er av flere kritikere stemplet som en kalkun. Det bryr Nils seg lite om. «Prompehumor» er uansett ikke kritikernes greie, påpeker han humoristisk.

— Hvis jeg føler selv at jeg har gjort en god jobb, så har jeg gjort en god jobb. Du overlever ikke lenge i denne industrien hvis ikke, sier han om filmbransjen.

Før Nils fikk ansiktet på TV-skjermene og filmlerretet, måtte han spe på med andre jobber for å overleve økonomisk. Det er mange om beinet på hvert eneste oppdrag. Hårete kostymer som bie, katt og elg har bidratt til å betale husleien.

— Jeg har vært han mannen som er reklamebanan på gaten, og han som holder skiltet med SALG! Jeg har vært han fyren som går rundt på fancy fester kledd i nesten ingenting sammen med jenter i undertøy, og serverte champagne til byens rike og berømte. Jeg har gjort mye rart.

Nils sin mor Arnhild er fra Ålesund, mens faren Jone er fra Bryne. Hun roser sønnen for at ikke den tikkende dingsen på innsiden av brystet har hindret ham i å følge skuespillerdrømmen.

— Han har presset spesialistene til å komme frem med løsninger som passer hans liv. En mekanisk klaff er umulig for en som lever som skuespiller, fordi mikrofonene plukker opp tikkelyden. Derfor måtte legene komme opp med andre løsninger, sier hun.

Foreldrene fikk tidlig råd fra legene på Haukeland om å oppdra sønnen normalt. Derfor har han fått den samme oppdragelse som de to andre søsknene.

— Vi er selvsagt stolte over hvordan Nils har tatt dette selv. Han har nektet å få spesialbehandling. Han ville ikke bli fritatt fra gym, han var, og ville være som alle andre, sier Arnhild Hognestad. Hun innrømmer at bekymringene for sønnens helse har ligget i bakhodet.

— Vi har nok hatt stressreaksjoner og til tider har en god whisky eller vin hjulpet litt på nervene rundt operasjonene. Det verste vi har gått gjennom er nok i fjor sommer da Nils fikk en betennelse i hjertet og kollaps av indre organer. Det har nok vært det nærmeste livstruende Nils har opplevd, sier hun.

NORGESBESØK: I mai 2008 besøkte Nils Prekestolen. Bestemoren, som bor på Harøya utenfor Ålesund, holder han kontakten med over Facebook. - Jeg gleder meg til 80-årsdagens hennes, da skal jeg reise til Norge og være med på feiringen, sier Nils. FOTO: PRIVAT

Rådet om å behandle sønnen som et «normalt» barn, mener hun er det beste rådet hun har fått.— Dersom han hadde blitt vant med spesialbehandling kom han til å ha problemer med å justere seg til å være normal. «La ham gråte, selv om han blir litt blå», sa legene. Ikke vær redd for diagnosen. Barn er svært flinke til å justere seg selv.

Moren berømmer måten sønnen har taklet hjerteproblemene på.

— Nils har ikke latt hjerteproblemene råde sitt liv, og det er vel det aller beste vi kunne håpe på. Jeg tror faktisk det har gjort ham til et sterkt og modig menneske som har sterk medfølelse med mennesker, og en dyp forståelse for sorg og glede.

Nå står NilsHognestadforan sin fjerde livreddende hjerteoperasjon, denne gang av leger på St. Paul's hospital i Vancouver. I dag er teknologien en helt annen, og kirurgene skal gå inn gjennom en blodåre i låret, i stedet for å åpne brystkassen.

— Jeg tenker mer på denne operasjonen som en bil som skal inn til service. Jeg sovner, og når jeg våkner skal hjertet være fikset - forhåpentlig for godt, sier Nils.

Publisert
BT anbefaler

Han ville skrive om strøm. Så sa hans tre år gamle datter noe som skremte ham.

Forfatter Runar K. Dahle har skrevet det som er blitt omtalt som en «cybergrøsser».

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  2. – Uansett divisjon er det vanvittig vanskelig

  3. Festinnbrot på hytte: – Snapchat-invitasjon spreidde seg raskt

  4. Sollaug (76) trudde ikkje ho hadde demens

  5. MC-fører i utforkjøring – motorsykkel havnet i sjøen

  6. Drømmeår for intimkirurgen. Tidenes resultat i fjor.