Drapstiltalt på sykehus etter selvskading

Peter Roy Paul Beak, som er tiltalt for trippeldrapet i Årdal, ligger alvorlig skadet på sykehus etter å ha hoppet fra et tak.

ALVORLIG TILSTAND: Peter Roy Paul Beak er tiltalt for å ha drept tre mennesker med sleggehammer og brødkniv på Valdresekspressen. Nå ligger han hardt skadet på Haukeland etter å ha skadet seg selv i fengselet. Foto: Vegar Valde

  • Rune Christophersen
  • Gerhard Flaaten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Beak har de siste månedene sittet varetektsfengslet i Bergen fengsel, tiltalt for å ha drept tre mennesker på Valdresekspressen 4. november i fjor.

Fem ansatte til stede

Selvskadingen skjedde onsdag i forrige uke, mens Beak var til behandlingssamtale med to psykologer fra sikkerhetsavdelingen på Sandviken sykehus.

Samtalen fant sted i fengselets luftegård. Til stede var også tre fengselsbetjenter, som har spesiell opplæring i å takle utagering og aggresjon blant innsatte.

— Dette er svært skjerpede sikkerhetstiltak. Vanligvis er det ikke fengselsbetjenter til stede i en behandlingssituasjon, og det er heller ikke vanlig at to psykologer driver behandling samtidig, sier assisterende regiondirektør Leif Waage i Kriminalomsorgen region vest.

Klatret opp fasaden

Ifølge Waage hadde behandlingssamtalen pågått «en god stund» da Beak plutselig klatret opp på fengselsbygningen i luftegården. Ved hjelp av vindusposter og takrenner på fasaden, kom han seg helt opp på taket.

Les også

- Kan være bevisst strategi

— Han var veldig rask, og kom seg opp ved å klatre på fasaden. Etter å ha klatret opp på taket, stupte han ned i luftegården, sier Waage, som anslår fallhøyden til tre-fire meter.

De ansatte skal ha forsøkt å overtale Beak til å komme ned igjen mens han stod på taket. Men etter kort tid kastet han seg ned i betongen med hodet først.

I all hast ble Beak kjørt i ambulanse til Haukeland universitetssjukehus, der han fortsatt er innlagt.

Alvorlig skadet

Waage sier han ikke er orientert om Beaks tilstand, men etter det BT kjenner til, frykter legene at han kan bli varig pleietrengende.

Også politiet rykket ut til fengselet da de fikk meldingen onsdag i forrige uke. Saken er under etterforskning, opplyser politioverbetjent Stig Slaatten ved Bergen nord politistasjon.

Les også

Fant våpen på cellen til trippeldrapstiltalt

— Vi fikk melding om at en person hadde hoppet ut fra et tak og landet i bakken. Vedkommende ble brakt til sykehus og tatt hånd om der, sier Slaatten.

Ifølge politiet er det ikke mistanke om at noen andre innsatte var involvert i hendelsen.

— Årsaken til at vedkommende valgte å hoppe, kjenner vi ikke, sier Slaatten.

Gjentatt selvskading

Det er ikke først gang Beak skader seg selv. Etter å ha blitt pågrepet på åstedet for drapene, ble han sendt til Haukeland med kuttskader.

I april i år reagerte han kraftig da han skulle returneres til Bergen fengsel etter å ha vært til tvungen judisiell observasjon på St. Olavs hospital i Trondheim. Som BT tidligere har skrevet, klatret han opp i en vinduskarm og kastet seg mot en vask med hodet først.

Den gang ble han ikke alvorlig skadet. Nå er det derimot usikkert om han vil være i stand til å forklare seg i den forestående rettssaken.

— Jeg har ikke fått noen tilbakemelding om tilstanden hans, så foreløpig er det umulig å si om dette vil få noen konsekvenser for saken, sier statsadvokat Magne Nyborg, som er aktor i saken.

Ifølge Waage har kriminalomsorgen vurdert Beak som potensielt svært farlig, både overfor seg selv og andre.

- Stor fare

— Vi har lagt særlig vekt på omgivelsenes sikkerhet, men vi har også vurdert faren for selvskading og selvmord som stor. Vi har hatt store språkproblemer, og vet lite om hans funksjonsnivå. Det har vært vanskelig å forutse utagerende atferd. Vårt mål har vært å gjøre ham tryggest mulig slik at han kan gi en eller annen slags forklaring på de tragiske drapene, sier Waage.

Les også

- Han tok med kniv og sleggehammer fra asylmottaket

— Var det noe spesielt i behandlingssamtalen som kan ha utløst selvskadingen?

— Vi vurderer ham som svært syk, og det er ikke mulig å forutse hva som kan utløse en slik reaksjon. Det har heller ikke fremkommet noe rasjonelt motiv for drapene han er tiltalt for.

- Hvor forberedt var de ansatte på at dette kunne skje?

— De var forberedt på at han kunne skade seg selv eller prøve å ta sitt eget liv, men denne situasjonen virket så avklart og rolig at utfallet kom helt overraskende.

- Hvordan er det mulig for ham å skade seg selv to ganger på noen måneder mens han er ivaretatt av helsevesenet og Kriminalomsorgen?

— Det er et tegn på at det er ekstremt vanskelig å kontrollere en person som er i en slik tilstand.

Rettssaken utsatt

- Er det noe så langt som tyder på at dere burde håndtert ham annerledes?

— Det var godt kvalifisert personale både fra oss og helsevesenet til stede, som prøvde å gjøre ham best mulig i stand til å gi en forklaring om det han er tiltalt for. I en slik situasjon er det svært mange hensyn å ta, og det virker som alle de involverte har gjort en god jobb. Men vi må selvsagt vurdere i ettertid om det er læringspunkter, sier Waage.

Helse Bergen viser til taushetsplikten og vil ikke svare på spørsmål om Beaks helsetilstand. Hans forsvarer, advokat Fredrik Verling, ønsker ikke å kommentere saken.

Etter planen skulle rettssaken etter drapene begynne denne måneden, men problemer med å finne en egnet rettssal fører til utsettelse - trolig i flere måneder.

— Det blir en dommer fra Sogn tingrett som skal administrere saken, men hovedforhandlingen vil gå i Bergen. Bergen tingrett har satt seg villig til å låne ut en sal, sier statsadvokat Nyborg.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Drapstiltalt på sykehus etter selvskading

  2. - Han skulle drepe noen

  3. Tiltales for overlagt trippeldrap

  4. Mener trippeldrap var planlagt

  5. - Drapssiktet er tilregnelig

  6. Sørsudaneren sendes til Bergen

  7. Måneder før det kommer svar om tilregnelighet etter trippeldrapet

  8. Kritikk etter trippeldrapet