Riste barna - dømt til fengsel

Konen, som er førskolelærer, ble frikjent.

Publisert Publisert

Et ektepar fra bergensområdet måtte møte i retten, tiltalt for vold mot sine tre barn gjennom flere år.

Ifølge tiltalen skulle de ha knepet, lugget, slått og krenket sine barn fra 2006 til 2013.

— Redd for straff

Saken begynte med at en skoleansatt kalte et av barna inn til en samtale, etter at gutten brøt seg inn på skolen. Gutten fortalte da at han var redd for å få veldig streng straff hjemme.

Barnevernet ble koplet inn, og tok barna midlertidig ut av hjemmet. I avhør på barnehuset i Bergen, fortalte et av barna at faren kunne bli veldig sint, og at han straffet dem hardt når de var ulydige.

Ifølge forklaringene riste han dem på baken, ristet, kløp, dyttet og lugget dem. Retten kritiserer dommeravhøret, og påpeker at avhører stiller en del ledende spørsmål. Dommerne kom likevel til at dette ikke har vært avgjørende for vitnemålet og rettens konklusjon.

Seks uker etter at barna ble tatt ut av hjemmet, ble de gjenforent med foreldrene. I ettertid har barnevernet satt inn hjelpetiltak i familien, ifølge dommen.

Nektet for vold

Faren forklarte at han bare hadde rist ett av barna på baken én gang for mange år siden, og at det ikke hadde skjedd igjen. Konen, som er førskolelærer, nektet for å ha gjort noe fysisk mot barna.

Mens faren ble funnet skyldig, ble konen frikjent. Retten mente at mange av farens handlinger fant sted mens konen var ute av huset, og at hun derfor ikke kunne holdes ansvarlig.

Dommerne var uenige om hvilken straff som var passende. To av dommerne støttet aktors påstand om 120 dagers ubetinget fengsel, mens en av meddommerne gikk inn for 120 dagers betinget fengsel.

I tillegg til fengselsstraffen må mannen betale totalt 90.000 kroner i oppreisningserstatning til de tre barna.

Publisert