Hjemme hos familien Andrianaivoravelona

Det er vanskelig å holde seg alvorlig når familien Andrianaivoravelona staver navnene sine. Men de som ler mest, er familien selv.

Publisert Publisert
  • Eystein W. Thue
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

— Da vi skulle bestille kabel-tv fra Canal Digital, stoppet telefonselgeren opp etter to-tre stavelser og sa: «Er dette en spøk?» sier Fitiavana Andrianaivoravelona (27) og ler.

— 19 bokstaver i etternavnet, skyter ektemannen Fenoaina inn.

Har du et lengre navn? Tips oss!

Se listen over de mest populære navnene!

Fitiavana er fra Madagaskar, men har vokst opp i Frankrike. Hun og Fenoaina bor i Brønndalen sammen med ungene Tahina (5,5 år) og Erika (3,5 år).

Forfedrenes navn Fenoainas foreldre kom til Norge fra Madagaskar i 1985 for å studere musikk. Faren jobbet som organist i Kvam helt til han ble pensjonist og dro tilbake til Madagaskar for to år siden. Da hadde sønnene for lengst tatt med seg navnet og flyttet til Bergen.

Når bt.no er innom rekkehusleiligheten er det tid for tippekamp. To av Fenoainas bødre har tatt med seg koner og barn. Alle 14 har det samme etternavnet.

— Vi holder sammen. Vi har jo ingen andre å gå til, flirer Fenoaina.

I bakgrunnen nynner en av brødrene hans på disco-slageren «We are family».

— Vi er så små at vi må kompensere med lange navn, humrer Solofoniaina Zosoa Andrianaivoravelona, den tredje broren i besøket.

Etternavnet er en sammensetning av navnene til forfedrene Andria, Naivo og Ravelona.

— De fleste reagerer på at navnet er så langt. Men noen klarer å uttale og stave det. De fleste prøver i hvert fall. Telefonselgere prøve å lære seg hele navnet. Det er sikkert mest for å smiske. Men nordmenn er langt mer tålmodige enn franskmenn. Franskmenn gidder ikke å prøve en gang. De nekter å skrive det riktig, forteller Fitiavana.

Forkortet og fikk jobb Foruten en åpenbar inngang til småprat, er det ikke så mange fordeler med ti stavelser i etternavnet.

— De første månedene jeg søkte jobb i Bergen, fikk jeg absolutt ingen respons. Men så kuttet jeg ut noen stavelser og signerte kun med navnet Fitia Andria, sier Fitiavana.

Ikke lenge etter var hun ansatt på treningssenteret til Studentsamskipnaden.

Nå anvender nesten hele Andrianaivoravelona-klanen ulike forkortelser, alt etter hvilken smak de har.

— Jeg bruker kun Andrian, for det høres mest europeisk ut, sier Solofoniaina Zosoa.

13-åringen Riantsoa Santatra foretrekker Andriana.

— Det minner litt om den brasilianske spissen Adriano, forteller han.

Fenoaina har gjort det enda enklere for seg selv.

— Jeg bruker kun A.

LØRDAGSKOS: Bak fra venstre: Solofoniaina Zosoa, Andrianina, Rondro, Ainiray, Hoby (på fanget),Tosiharilova, Maminiaina Tovosoa og Riantsoa Santatra Andrianaivoravelona.Foran fra venstre: Voahanginiaina Josia, Fitiavana, Erika (på fanget), Fenoaina, Tahina (på fanget) og Fanilo Naina Andrianaivoravelona. Foto: Høvik, Tor

HAVNET BAKERST I KØEN: Først da Fitiavana Andrianaivoravelona kuttet en rekke stavelser i navnene sine, ble hun attraktiv på arbeidsmarkedet. Foto: Høvik, Tor

YNGSTEBLAD: Om det er et utslag av tilfeldigheter eller dyrkjøpt erfaring, skal ikke være sagt. Men de yngste skuddene på stammen får stadig kortere navn. Yngstemann er åtte måneder gammel og heter Hoby. Kusinen Ainiray passer på. Foto: Høvik, Tor

Foto: TOR HØVIK

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fritidsbåt i sterk kuling sendte mayday: – Kunne gått galt

  2. Kraftig vind stopper to fergesamband

  3. Seilbåt slår inntil bygning ved Sandviksbodene

  4. Norge har inngått korona-avtale med IMF

  5. 27 pasienter døde etter feilmedisinering på sykehus: – Mange kunne vært reddet

  6. Branns kaptein: – Vi vet at vi har skuffet hele Bergen