Gravøl hos de glade

I glassene er det Ale og Stout og Bitter. Rundt bordet er stemningen lavmælt. Stearinlysene flakker. Gode minner strømmer på. Det er gravøl i Det Glade Bergen.

Publisert Publisert
  • Truls Synnestvedt
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Men et litt spesielt gravøl. Et tyvetall vanligvis glade gutter og jenter er samlet for å markere endeliktet til — et bryggeri.

I det dunkle lokalet i Den Krohnske Vinkælder i Gågaten er stemningen litt mindre glad enn vanlig denne kvelden.

Glade Bergen-veteran Hans Henrik Tøsdal reiser seg og griper glasset og ordet.

— La oss i denne triste stund utbringe en siste skål for vårt kjære bryggeri i London. En siste skål i Young's øl.

De andre ved bordet følger hans eksempel, reiser seg og løfter glassene. Både formanden, finansgesellen og biermeisterens varamand og alle de andre. Stemningen står ikke akkurat i steintaket.

— Vi dypt deprimert, sukker Tøsdal.

Forklaringen på depresjonen er forrige ukes sjokknyhet fra London om at The Ram Brewery anno 1581 rett og slett er nedlagt, fordi området der bryggeriet ligger skal bygges ut med boliger.

Tre hundre puber

Dersom noen finner det påfallende at en gjeng ellers lystige bergensere sitter i en steinkjeller i Gågaten og sturer over at et engelsk bryggeri tørrlegges, så er forklaringen følgende:

For ti år siden fikk de reiseglade medlemmene for seg at de ville etablere kontakt med et bryggeri i England. Motivet kan man jo spekulere i, men la nå det ligge.

Flasken pekte ganske raskt på The Ram Brewery i Wandsworth i London, der det tradisjonsrike Young's-ølet ble produsert. Attpåtil Storbritannias eldste bryggeri. Tre hundre Young's-puber over hele Storbritannia drev de også. Jo, vi skjønner de glade godt.

«The Spiritual Guild of Bergen», som gladklubben kaller seg utenfor bygrensen, sendte relativt raskt en ganske fyldig delegasjon på bedriftsbesøk til London. De ble tatt storslått imot av bryggeriet, med rød løper, omvisning og traktering til de fleste av døgnets tider.

Siden har det gått slag i slag, med ulike slag.

Utropt til «ambassade»

— Forholdet mellom oss og bryggeriet ble etter hvert så godt at vi under en tur til London i 2003 utropte The Ram Brewery til vår ambassade der, forteller Ralph Wilson og Erik M. Andersen tostemt.

Etter den tid har det vært flittig utveksling av festlige stunder mellom Det Glade Bergen og «ambassaden» i London. Blant annet har bryggeriets folk vært på minneverdige 17. mai-visitter i Bergen.

— Derfor var det trist for oss å få nyheten om at bryggeridriften er lagt ned. Ekstra trist fordi dette var et bryggeri med stor sans for egen historie og tradisjon, sier Ralph Wilson.

Smakfullt øl brygget de også. Så mange gullmedaljer og «awards» vant bryggeriet i inn- og utland at selveste dronning Elizabeth stakk innom på et bryggeribesøk i 1981 og sa skål i Young's.

Skål for det!

I «The Scottish Corner» er depresjonen etter hvert i ferd med å miste taket. Tonen har fått et muntrere preg. Diskusjonen dreier seg mer om hvilket nytt engelsk bryggeri man skal prøve å jekke korken av.

Kanskje en idé å sende av gårde en delegasjon glade bergensere for å teste flere britiske humler?

— Cheers, anyway!

Foto: knut strand

Foto: knut strand

Foto: knut strand

Foto: knut strand

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kvinne funnet død i Åsane: Mann som var i leiligheten har fått forsvarer

– Jeg har snakket med ham i mange timer på sykehuset, sier advokat Erik Johan Mjelde.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her setter Daniel Hansen opp telt utenfor arbeidsplassen. – Jeg er ikke friluftsmenneske, men kanskje jeg kan bli det.

  2. Øygarden: 14 nye smittetilfelle søndag

  3. Mann (19) siktet for drap – vil akseptere fengsling

  4. Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

  5. Branns trener om islendingen: – Det var «pure class»

  6. – For 13 år siden vedtok bystyret å gjøre dette til turområde. Lite har skjedd.