Museene satser på barna

Frem til og med 19. mars kommer 1300 barn til å se teaterforestillingen «Tor med hammeren» på Sjøfartsmuseet.

Publisert Publisert

Forestillingen er et samarbeid mellom Vestlandske Teatersenter, Bergens Sjøfartsmuseum og Bergen Museum. De har invitert barnehagebarn over 4 år og barn i 1.-3. klasse til teaterforestillingen.

— Responsen har vært formidabel, forteller Lilli Ingvaldsen, undervisningsleder ved museet.

Forestillingen handler om Tor som en morgen oppdager at hammeren hans er borte. Han blir både rasende og redd. Kan det være en jotun som har stjålet hammeren?

Teater og omvisning

«Tor med hammeren» er en fri omarbeiding av Trymskvida som Snorre i sin tid skrev ned i Heimskringla. Manus har Frøydis Flotve og Annicke Gill skrevet, mens Annicke Gill har regien. Scenografi har Geir Amundsen tatt seg av, mens Aud Karin Fond Smelvær har laget dukkene som skuespiller Steinar Thorsen håndterer i 40 minutter.

— Gjennom forestillingen vil vi levendegjøre tiden da jotner og guder kjempet om verdensmakten. Etterpå får barna en liten pause med matpakkespising, før de deles i grupper og går på omvisning, forteller Lilli Ingvaldsen..

Da får barna en tur til vikingtidsutstillingene på Sjøfartsmuseet og Bergen Museum. Her får de se hvordan vikingene levde, hus, klær, skip og gravskikker. Museets pedagogiske personale forteller og forklarer.

— Barna viser stor interesse for det de får se og høre. Dette opplegget har vist seg å være en fin kombinasjon av underholdning og kunnskapsformidling til de yngste, sier Lilli Ingvaldsen.

Prioriterer barn og unge

Bergens Sjøfartsmuseum vil prøve å gripe fatt i og få barn og unge til å bli interessert i museet.

— Dette har alltid vært en prioritering hos oss, og vi satser på at 2004 skal bli ett av de bedre årene i så måte. Så langt ser dette ut til å gå svært bra. Både i januar og februar var besøkstallene for denne gruppen svært gode, og mars måned har så langt vært spesielt bra, legger hun til.

I vinterferien hadde de over 1000 barn innenfor dørene. Grunnen til den voldsomme interessen var spesialtilbudet overfor barna. De aller fleste kom gjennom SFO, men også mange barn fra barnehager eller som var i følge med foreldre eller besteforeldre.

Lilli Ingvaldsen forteller at prosjektet med kombinasjon av teater og omvisning har vist seg å fungere utmerket, og samarbeidspartene Vestlandske teatersenter, Bergen Museum og Bergens Sjøfartsmuseum, gjør gjerne et tilsvarende prosjekt igjen. Dette kan nok vise seg å bli en tradisjon.

MATPAKKEN MÅ VÆRE MED. Denne uken viser Bergens Sjøfartsmuseum dukketeater for barn i alderen 4 til 10 år. Før omvisningen koser de seg med matpakken.. <p/>FOTO: THOMAS BRYN

Publisert