Hvor mange sinte fjes ser du i fjellsiden?

Sjekk hvor vi fant Norges svar på Mount Rushmore! Hva synes du den nye attraksjonen bør hete? Si din mening i kommentarfeltet.

Publisert Publisert

SER DU DEM?: Jo mer godvilje man legger til, jo flere ansikter i stein ser man. Men minst tre ansikter her er jo helt tydelige, men det går også an å se fire, fem, seks og syv. Hvor mange ser du? Del bilder av andre fjellfjesattraksjoner på Instagram med hashtag #btfjellfjes. Foto: Marita Aarekol

SER DU DEM?: Disse figurene ligger litt unna de andre og er ikke fullt så tydelige. Men hvor mange ansikter ser du? Del bilder av andre fjellfjesattraksjoner på Instagram med hashtag #btfjellfjes. Foto: Marita Aarekol

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er kanskje ikke akkurat Mount Rushmore, men er dette likevel Bergens svar på de fire amerikanske presidentene som er hogget i fjellet i Keystonem, Sør-Dakota?

Bergenshemmelighet:

Les også

Ser du noe mystisk på dette bildet?

Tross alt er fjellfjesene i Brønndalen i Bergen vest naturskapt, mens attraksjonen i USA ble laget av skulptøren Gutzon Borglum og 400 andre arbeidere. Den 18 meter høye bysten av presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln ble laget for å markere landets 150-årsjubileum.

 • Spre den nye, norske attraksjonen! Del denne saken med vennene dine på Facebook!

MAAR59500.jpg

Hvorfor naturen har laget byster i fjellet i Brønndalen, vites ikke. Man kan også selv få velge hvem dette skal forestille. Mount Rushmore viser stolt frem fire presidenter, så kan man kanskje skimte en Kåre Willoch der oppe? Er det Gro Harlem Brundtland vi ser ute til høyre? Ligner noe av fjellmassene ørlitegrann på Haakon Lie, kanskje? Skimter du Einar Gerhardsen noe sted? Erna Solberg, kan du finne deg selv på bildet?

 • Del bilder av tøffe fjellformasjoner med hashtag #fjellfjes på Instagram!

— Ansiktene er flere hundre millioner år gamle

En liten prat med geolog Haakon Fossen ved Universitetet i Bergen er nedslående for norske statsledere, som antakelig drømmer om å ha hodet sitt hogget i stein i fjellsiden i Bergen vest.

Les også

Hørt om stedene «Tjukk-Anne-kuken» eller «Nautnes»?

— Jeg ser tydelig at det er veldig rette sprekker. De feltene på undersiden som er mørkeog har mørk skygge, er lagdelingen i fjellet. Denne er gammel, over 400 millioner år. Det som er litt lysere er overdelen. Den er mer avrundet, og det har nok skjedd under istiden. Det kan selvfølgelig ha falt ned noen steiner eller blokker underveis, men hovedarbeidet ble gjort for lenge siden.

Landskapskunst:

Les også

I verdensklasse

HER: Brønndalen eller Bergens svar på Mount Rushmore finner du her.

— Hvis det ble laget for så lenge siden kan det jo ikke være store norske statsmenn i fjellet i Brønndalen?- Nei, det er jo et poeng. Så da må man kanskje revurdere den tolkningen, sier Fossen og ler.

Han mener selv den ene figuren ser ut som en kar med vikinghjelm, men også denne epoken er for fersk for utviklingen av skrenten i Brønndalen. Fossen forklarer at det som har skjedd siden istiden er i millimeterskala.

 • Del bilder av tøffe fjellformasjoner med hashtag #fjellfjes på Instagram!
 • Fjell tåler jo mye vær og vind, samt nedbør, sol og is. Det har nesten ikke skjedd noe geologisk i våre trakter på nesten 10.000 år, sier Fossen.

- Sprekkene fikk denne retningen da Nordsjøen ble dannet

Geologen kjente ikke til ansiktene i fjellet i Brønndalen før BT gjorde ham oppmerksom på det. Nå blir det derimot muligens en liten ekskursjon til Bergen vest.

— Selve fjellsiden, eller skrenten, som har nordvestlig orientering, stammer fra litt imellom de to aldrene. Du fikk en hel del sprekker som har den retningen da Nordsjøen ble dannet. Det er en vertikal sprekk der, som kan ha sammenheng med opprinnelsen av Nordsjøen og stammer fra da grunnlaget for oljen i dag ble lagt, sier Fossen.

 • Spre den nye, norske attraksjonen! Del denne saken med vennene dine på Facebook!
  Han anbefaler folk som vil se andre fjellfigurer om at ta turen til Fuglafjellet mellom Kvamskogen og Hamlagrø.

— Der er det en stor stein som ser ut som en fugl eller en rype, sier han til Bergens Tidende.

Oppdaget av bosnier som bor i Brønndalen

— Det var sønnen min på åtte år som oppdaget dem, sier Mehulic Mehanga til Bergens Tidende.

Alem (8) kom løpende inn til pappa etter å ha oppdaget alle de sinte fjesene i fjellet.

Les også

Kjenner du disse hemmelighetene?

— Da måtte jeg jo ut og se. Der så jeg jo tydelig ansiktene, sier Mehulic Mehanga.

Han synes det hadde vært gøy hvis det kommer mange for å se på dem fremover.

— Jeg ser ikke bort fra det. Jeg kommer egentlig fra Bosnia. I Kroatia er det et slikt sted, og der kommer det mange tusen for å se på ansiktene. Hvorfor skal ikke Brønndalen kunne være en slik attraksjon, spør Mehanga.

 • Vet du om noen fjellfjes eller fjellfigurer? Tips oss gjerne.
 • Hvis du har bilder kan du publisere dem på Instagram med hashtag #BTfjellfjes, så vil vi og andre kunne finne dem. Får vi mange nok tips, kan vi kanskje lage en norsk fjellfjesguide i neste uke.
 • Spre den nye, norske attraksjonen! Del denne saken med vennene dine på Facebook!
  Les også:
Publisert