Hordalandspolitiet godtar bot etter Monika-saken

Hordaland politidistrikt vedtar forelegget på 100.000 kroner som de fikk av Spesialenheten for politisaker.

Publisert Publisert

John Reidar Nilsen er konstituert som politimester i Hordaland og aksepterer forelegget på 100.000 kroner som politidistriktet ble gitt for sin behandling av Monika-saken. Foto: Rune Nielsen (ARKIV)

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Bakgrunnen for forelegget er hordalandspolitiets behandling av Monika-saken, der Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt eget hjem på Sotra.

Politiet henla dødsfallet som selvdrap, men en mann sitter nå i varetekt, siktet for å ha drept jenten.

Mandag var svarfrist for om politidistriktet ville godta boten eller ikke.

Les også

Hordalandspolitiet får 100.000 kroner i bot etter Monika-saken

Les også

Politimesteren: - Det er gjort feil

— Jeg har besluttet å vedta foretaksstraffen. Vi erkjenner at det er gjort feil fra politiets side og politidistriktet tar ansvar for feilene ved å vedta forelegget, sier konstituert politimester John Reidar Nilsen i en pressemelding.

Høyeste boten

Meldingen ble sendt ut mandag ettermiddag. Der sier Nilsen videre:

— Det er viktig at vi nå iverksetter både lokalt og nasjonalt forankrede tiltak som bidrar til at vi unngår å gjøre tilsvarende feil i fremtiden. Umiddelbart må vi sikre at etterforskere og påtalejurister skjermes fra andre pågående oppgaver under etterforskning av alvorlige saker og jobber bedre i team.

Les Spesialenhetens begrunnelse:

— Vi må videre få på plass system som sikrer god kommunikasjon og notoritet underveis i etterforskningen. Til slutt må vi snarest mulig få ferdigstilt etableringen av Felles krimenhet som skal ha ansvaret for alvorlige saker, uavhengig hvor i distriktet de inntreffer.

Forelegget på 100.000 kroner er den høyeste straffen et norsk politidistrikt har fått fra Spesialenheten.

Straff for varsler-behandling

Ingen av de fire mistenkte politifolkene fikk noen reaksjon fra Spesialenheten. De la derimot vekt på det kollektive ansvaret for hele politidistriktet på hvordan Robin Schaefer, varsleren i Monika-saken, ble behandlet.

— Straffen retter seg mot politidistriktets behandling av Robin Schaefers rapport i begynnelsen av 2014. De alvorlige spørsmålene han reiste til etterforskningen og den påtalemessige behandlingen av saken burde ha vært håndtert på en helt annen måte, sa Jan Egil Presthus, leder for Spesialenheten da deres avgjørelse ble lagt frem sist uke.

I fjor sommer og høst anmeldte Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, politiet for mangelfull etterforskning av datterens dødsfall.

Politimester Geir Gudmundsen har midlertidig trekt seg fra stillingen, i påvente av alle granskningene i Monika-saken.

Publisert

Les mer om dette temaet