Sjokkregning for barneflyktningene

UDI tror 2000 enslige asylsøkere under 15 år kommer før 2016 er omme. Kostnaden per barn skal være rundt ni millioner kroner, opplyser regjeringskilder.

Publisert Publisert
 • Simen Granviken
 • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Når regjeringen i dag offentliggjør tillegg til statsbudsjettet om flyktningkrisen, vil de enslige, mindreårige asylsøkerne stå sentralt. Det koster samfunnet ni ganger mer å ta seg en enslig, mindreårig asylsøker enn en voksen asylsøker.

Ni millioner kroner per barn

Sentrale regjeringskilder sier at hver og en av de enslige, mindreårige asylsøkerne vil koste samfunnet ni millioner kroner i løpet av en støtteperiode som kan vare til barnet fyller 20 år.

 • Legger kriseplan for å håndtere flyktningebølgen
  Rundt 85 prosent av barna får oppholdstillatelse i Norge, ifølge Barne-, ungdoms— og familiedirektoratet. Om anslagene slår til, vil dermed rundt 1700 barn under 15 år få innvilget opphold innen utgangen av neste år.

Den største gruppen mindreårige utgjøres samtidig av de mellom 15 og 18 år. Det er anslått at det kan komme rundt 8500 i denne aldergruppen i år og neste år. De fleste vil få opphold, men andelen er noe lavere enn for de yngste barna. Kostnaden for denne gruppen vil først bli kjent når regjeringen presenterer budsjettet klokken 12 i dag.

For dyrt, mener regjeringen

Årsaken til de svimlende beløpene er det omfattende støtteapparatet som skal til for å håndtere barn under 15 år. Så unge asylsøkere blir ivaretatt av barnevernet, og har krav på samme kvalitet og bemanning som andre barn under barnevernets omsorg.

 • Norge får mest av norsk bistand
  De enslige barna skal ikke bo på ordinære asylmottak, men raskt overføres til omsorgssentre under barnevernets oppsyn. Det koster to millioner kroner å ha et barn på omsorgssenter i ett år.

Når barnet skal bosettes, for eksempel i barnevernsinstitusjoner eller fosterhjem, reduseres den årlige kostnaden til 1,4 millioner kroner.

Les også

Rekordmange vil bli fosterforeldre

Regjeringen stiller spørsmål ved om det er nødvendig å opprettholde et så høyt kostnadsnivå. Kilder i regjeringen viser til at kostnadsnivået i Sverige er om lag en tredel av det norske.— Tilskuddet kan være så høyt at flere barn enn nødvendig blir håndtert av barnevernet, sier kilden.

En kommune som bosetter enslige, mindreårige, kan få støtte til en lang rekke tiltak. Dette er noen eksempler:

• Lønn til leder og miljøpersonalet i botiltak

• Løpende driftsutgifter til botiltaket som telefon, strøm og TV-lisens, forsikring og kommunale avgifter

• Utgifter til livsopphold

• Leksehjelp

• Husleie og/eller renter på lån for bolig (gjelder ikke fosterhjem)

• Løpende driftsutgifter til botiltakets bil, som bensin, årsavgift og forsikring

• Innkjøp av bil for tiltak hvis innkjøpsutgifter fordeles over flere år gjennom avskriving eller leasingutgift for bil.

Les også:

En av fire er bosatt

Selv om støtteordningene er kostbare, sliter Bufetat med å bosette barn, som har fått opphold, i kommunene. Bufetat har beregnet at de vil ha behov for å bosette 400 barn under 15 år i år. Så langt er bare 108 barn bosatt i 37 forskjellige kommuner.

Gjennomsnittlig ventetid fra vedtak om opphold til bosetting er nå 4,1 måneder og ventetiden øker.

Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms— og familiedirektoratet, uttalte nylig i en pressemelding at «vi står overfor en kritisk situasjon som rammer de yngste og mest sårbare barna.»

— Flyktningene trenger å ønskes velkommen til en kommune, få omsorgspersoner, begynne på skole, begynne med fritidsaktiviteter og leve et stabilt og trygt liv.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Politiet på Vestlandet får 57 nye stillinger: Her skal de jobbe

Politiet i Voss og Os har ikke vært bemannet om natten med aktive patruljer. Det blir det slutt på.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Dette må du vite om busstreiken

 2. Gulen: Fant person i sjøen etter omfattende leteaksjon

 3. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars

 4. Helse Bergen: Nedadgående trend i antall smittede

 5. Nå blir det varmt og sol i vest - og vått i øst

 6. Da Dagfinn ikke kunne gå i begravelsen til tanten, skjønte han alvoret