Folket sier klart ja til Syria-flyktningene

Et klart flertall i befolkningen, 63 prosent, er nå positive til at Norge skal ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger.

Publisert Publisert

KLART JA: Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, synes målingen er gledelig og mener norske politikere nå må legge bort diskusjonen om hvorvidt vi kan ta imot 8000 flyktninger. Foto: Martial Trezzini, AP

  • Aftenposten
  • Robert Gjerde
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tidligere målinger har kun vist et knapt flertall for dette. Nå er bare 25 prosent negativ, mens 12 prosent ikke har gjort seg opp noen mening.

Generalsekretær Jan Egeland, på telefon fra Damaskus i Syria, sier at målingen, som er utført av Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Aftenposten, er svært gledelig.

- Vi ser nå at det norske folk, som aldri før, støtter innsatsen for dem som er rammet av den største og verste krigen på en hel generasjon. Nordmenn er villige å stille opp, sier Egeland.

Samtidig er han klar på at norske politikere — med en så klart uttrykt folkevilje som målingen viser - nå må ta skjeen i en annen hånd.

- Nå må politikerne legge vekk diskusjonen om vi kan motta 8000 over tre år. Selvsagt kan, og må vi, det. Dette bør føre til at vi får en dreining i diskusjonen slik at vi heller kan snakke om hvordan vi, f.eks. i statsbudsjettet for neste år, kan se en helt annen og mye større innsats i regionen, sier Egeland.

- Bør doble hjelpen

Han sier at Norge i dag gir hjelp som på en eller annen måte når frem til 100.000 flyktninger.

- Det tallet bør dobles, gjennom statsbudsjett for 2016, sier Egeland.

Samtidig sier 32 prosent av de spurte at spørsmålet om mottak av flyktninger vil ha stor betydning for deres valg av parti i kommunevalget om drøye to uker. Klart størst betydning har det for velgere som sympatiserer med Frp og SV.

- Var det derfor Siv Jensen nylig gikk ut og nærmest oppfordret kommunene til ikke å ta imot flyktningene, Per Sandberg?

- Nei, slett ikke, sier Frp-nestlederen.

- Vår valgkampstrategi ble lagt tidlig og er forankret i hele partiet. Siv snakket på vår valgkampåpning i Ålesund om flere temaer. At fokuset i mediene ble på innvandring er vel ingen overraskelse, sier Sandberg.

Bruker innvandringskortet

SV, derimot, er helt klar på at man vil bruke «innvandringskortet» i valgkampen.

- Ja, vi vil absolutt bruke valgkampen til å mobilisere for en mer solidarisk flyktningpolitikk, sier partisekretær Kari Elisabeth Kaski.

- Vi må stille opp som nasjon, og vi må gjøre det nå. 8000 må ikke bli et tak, men et gulv for hvor mange vi vil ta imot og hjelpe, sier hun.

Alle partiene på Stortinget, unntatt SV og Frp, signerte avtale om å ta imot 8000 kvoteflyktninger. SV ønsket et høyere antall flyktninger, og trakk seg med den begrunnelsen. Frps begrunnelse var den motsatte.

Ingen av partilederne Aftenposten snakket med i går ville ta til orde for å øke antall Syria-flyktninger. Men bl.a. KrF-leder Knut Arild Hareide er opptatt av at en så positiv holdning i folket kan gjøre det lettere for kommunene å ta imot og bosette flyktninger.

SVs velgere er mest positive til mottak av 8000 Syria-flyktninger: 90 prosent av SVs velgere er positive, tett fulgt av KrF med 83 og Venstre 82 prosent. Så er det et sprang ned til regjeringspartiene. Bare 9 prosent av Frps velgere er positiv, mens tallet for Høyre-velgerne er 50.

Stiller du deg positiv eller negativ til at Norge skal ta imot 8000 syriske flyktninger?

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. 23 tatt i fartskontroll ved skolen

  2. Uhell førte til væpnet politiaksjon i Bjørnsons gate

  3. Helseministeren om lave smittetall: – Vi har senket skuldrene litt

  4. – Jeg ville beskytte henne så han ikke gikk for langt

  5. – Då eg sat der, med eit alvorleg sjukt foster i magen, slo morsinstinktet inn

  6. Politiet vil stoppe burning i Os