Her tas flest i fartskontroll

En fire år gammel fotoboks har tatt flest råkjørere i Hordaland så langt i år.

Publisert Publisert

Den vestgående fotoboksen på E16 ved Dale har første halvår i 2015 tatt 1809 bilister i kontroll. Foto: Arne Hofseth

  • Sigrid Haaland
  • Ole Valaker
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I 2011 ble to nye fotobokser montert på E16 ved Dale mellom Bergen og Voss. Den vestgående har i løpet av de første seks månedene i år tatt 1809 bilister i kontroll. Ingen fotobokser i Hordaland har tatt flere råkjørere så langt i år.

Les også:

Les også

Det tok to år å sette opp fotoboksen. Så gikk det fem timer

I tillegg til at det offentlige soper inn penger i form av fartsbøter, har kontrollen langs denne veistrekningen ført til at 20 personer har mistet lappen, viser ferske tall fra Hordaland politidistrikt.

— Det kjøres spesielt fort vestover på Dale. Det er mange som er blitt tatt på kort tid, sier trafikkoordinator og overbetjent i Hordaland politidistrikt, Ola Akselberg.

Les også:

Les også

Hordaland på fartsbot-toppen

Mest effektiv

Han forteller at fartsgrensen skifter mye mellom Bergen og Voss.

— Det går i 70, 80, 70 og på Dale er det 60-sone etter en dødsulykke for noen år siden. Så det kan være uoppmerksomhet fra bilistene, sier han.

Også på landsbasis skiller fotoboksen ved Dale seg ut - i forhold til hvor mange biler som passerer er det helt klart den mest effektive. Hver 57. bilfører som kjører forbi får bot, melder Dagbladet.

- Hadde gått feil vei uten boksene

Like etter fotoboksen på Dale kommer den østgående fotoboksen på E16 i Arnanipatunnelen. Her er det registrert 1696 overtredelser første halvdel av 2015. Fotoboksen i Fløyfjelltunnelens sørgående løp registrerte 1556 overtredelser, mens den på fylkesvei 557 ved Bjørndalsskogen fanget opp 1509 raske bilister.

Akselberg sier at politiet føler at de gjør en god jobb.

— Samtidig er det er deprimerende at så mange blir tatt. Jeg er sikker på at antall ulykker hadde gått feil vei uten fotobokser. Det viser statistikken tydelig, sier han.

- Vurderer strekningsmåler

I Sogn og Fjordane er det fotoboksene på E16 ved Gudvangen som har registrert flest overtredelser. De har til sammen registrert 874 overtredelser.

Les også:

Les også

Over 200 bilister har gått i verdens lengste «snittfelle»

Strekningsmålerne i Lærdalstunnelen har registrert 235 overtredelser til sammen i år. I Hordaland er det totalt 34 fotobokser, men foreløpig ingen med strekningsmåling.

— Det er ikke så mange steder som passer. Nå som politikerne har åpnet for det, vurderer vi Fløyfjellstunnelen. Men det foreligger ingen konkrete planer, sier trafikkoordinatoren.

Kontrollerer hele året

Selv om det er mindre trafikk om sommeren, holder politiet kontroller jevnlig, forteller Lars Reme, politiførstebetjent ved trafikkseksjonen i Hordaland politidistrikt.

— Vi kjører på med fartskontroller hele året, selv om vi i noen perioder er opptatt med andre arrangementer, sier Reme.

Han har inntrykk av at det går relativt bra i trafikken i Bergensområdet.

— Men vi merker at det er noen områder der hastigheten er høy, som i Fjøsangerveien, påpeker han.

Færre skadde

Fra januar til mai i år ble til sammen 72 personer skadd i trafikkulykker i Hordaland, viser tall fra SSB.

Personskadeulykker ble redusert med 22 prosent på strekningen fra 100 meter før til én kilometer etter fotobokser som ble installert i årene 2000-2010, ifølge Statens vegvesen. For antall drepte og hardt skadde var det ingen signifikant effekt.

For fotobokser som ble installert etter 2004 er det funnet betydelig reduksjon både for personskadeulykker og antall drepte og hardt skadde. Virkningen avtar jo lenger bort man kommer fra fotoboksene.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Blinkene gir politiet ekstra arbeid

  2. - Noen slipper unna fordi det er altfor stor risiko å stanse dem

BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN