«Bergen anno 1350» får ros

Den forrige versjonen av «Bergen anno 1350» ble sablet ned av fagfolkene. Den nye versjonen er mye bedre, mener en tidligere kritiker.

  • Halvor Ripegutu
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Torsdag ble filmen «Bergen anno 1350», laget av Byantikvaren, i samarbeid med historieformidlerne i Arkikon, lagt ut på bt.no.

Les også

Ser du hvor dette er?

Filmen, som skal vise hvordan Bergen kan ha sett ut i middelalderen, er en ny utgave av en film som ble offentliggjort i 2011 til høylytt kritikk fra en rekke historikere.

Blant annet slaktet fem eksperter på Bergens middelalderhistorie filmen og det vedlagte lesestoffet i et leserbrev til BT. De mente filmen var kjennetegnet av «manglende grunnkunnskap om middelalderen» og «slett presisjonsnivå».

Godt fornøyd

En av disse ekspertene var Øystein Ekroll, middelalderarkeolog og førsteamanuensis vedNidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Han har nå sett den nye filmen etter at BT tok kontakt, og er nå langt mer positiv til prosjektet.

— Ja, jeg synes man kan være rimelig godt fornøyd med resultatet denne gangen, sier Ekroll.

Færre feil

Han er spesielt fornøyd med at de mest åpenbare feilene er luket bort. I den første versjonen av filmen hadde blant annet Korskirken og Domkirken tårn, noe de fikk først mye senere enn 1350.

— Domkirken fikk først tårn på 1600-tallet. At slike ting er fjernet, hjelper veldig på helhetsinntrykket, sier Ekroll, som i likhet med flere andre historikere bidro med råd og bistand i arbeidet med den nye versjonen av bergensfilmen.

Dialog

Ragnar Børsheim i Arkikon AS, som står bak filmen, er fornøyd med å få ros fra sin tidligere kritiker.

— Vi har hatt en dialog med flere fagfolk, og vi har vært opptatt av at det skal være faglig best mulig. Samtidig må man huske på at dette ikke er et doktorgradsarbeid, sier han.

— Målet med prosjektet er å vekke interesse for Middelalderen og vise hvor annerledes byen var da. Dette er slik vi tror det så ut, men man kan aldri bli helt sikker. Kildene er sparsommelige og fagfolkene er heller ikke alltid enige om dette, sier Børsheim.

- Nye muligheter

Ekroll mener at denne typen historiefortelling vil bli mer vanlig i fremtiden.

— Dette er en ny måte å jobbe på med historisk materiale. Før i tiden bare beskrev man ting, og så forestillte vi oss hvordan det så ut. Når man bruker film på den måten, får man bokstavlig talt et nytt syn på ting. Det er dette som er fremtiden, sier han.

Han tror dette åpner nye muligheter for turisme.

— Nå som man har smarttelefoner, kan turister laste ned materiale som viser hvordan stedene de besøker så ut tidligere. Dette er det rom for å bruke mange andre, historiske steder i Norge også.

Planlegger app

Arkikon tenker i samme baner og ønsker å bruke filmen som utgangspunkt for en mobilapp som turister kan benytte seg av når de går rundt i Bergen.

— Vi har fortsatt ikke fått finansiering til dette og det er et stort lerret å bleke, men denne filmen gir oss et god grunnlag, sier Børsheim.

Publisert
BT anbefaler

Her er Stoltzen-triksene

Anita Lilleskare er ikke bare vanvittig rask opp Stoltzekleiven. Hun har også kuttet tiden drastisk. Fra 12.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Ordføreren i Bergen oppfordrer innbyggere til å skape folkefest i dag

  2. – Han e kongen, presidenten og keiseren av Stoltzekleiven opp!

  3. – Jeg redder liv, men føler meg dum og ensom

  4. De savnet et tempel. Så kom tre skogsmunker til Hardanger.

  5. Flere land har snublet etter en gjenåpning. Derfor kan Norge lykkes bedre.

  6. Båtbrann i Øygarden: – Ingen personer om bord