Godstog sporet av i natt. Kan skyldes hjulhavari

200 meter med jernbanesviller må repareres etter godstogavsporingen. Først fredag morgen kommer persontrafikken i gang.

Publisert Publisert

PÅ PLASS: Havarikommisjonen ankom togstasjonen i 09.00-tiden. Foto: Adrian Brudvik

  1. Leserne mener

Havarikommisjonen har nå frigitt skadestedet, og den ene konteineren er fjernet.

– Ting kan tyde på at det har vært en skade på en av vognene. Det kan være et hjulhavari, men vi er ikke sikre og undersøker saken nærmere, sier Kurt Olsen avdelingsdirektør for jernbanen i Havarikommisjonen.

De foreløpige prognosene tyder på at persontrafikken kan komme i gang igjen fredag morgen, og godstrafikken natt til lørdag, opplyser Bane NOR.

– Vi jobber nå med å få fjernet de to konteinerne som gikk i bakken da godstoget sporet av ved munningen av Ulrikstunnelen, sa terminalsjef Kjell Nilsen i Railcombi tidligere i dag.

Det var natt til torsdag at godstoget sporet av vest for Ulrikentunnelen. Bane NOR opplyser at det var den nest siste vognen som sporet av.

Ingen personer ble skadet under avsporingen. Nødetatene ble varslet og rykket ut til stedet.

– Beregn ekstra tid

Representanter fra Havarikommisjonen for transport kom torsdag morgen fra Oslo for å undersøke. De friga området ved 11.30-tiden.

– Nå er vi akkurat i gang med oppryddingsarbeid og reparasjoner for å få trafikken i gang igjen. Det er store skader på sporet og signalanlegget, sier banesjef Bjørn Skauge i en pressemelding.

Alle tog til og fra Bergen stasjon er innstilt. Persontogene snur på Arna stasjon, og Vy organiserer busser mellom Arna og Bergen.

– Vi oppfordrer alle som skal videre med tog fra Arna å beregne ekstra god tid, da bussen bruker lengre tid enn toget på denne strekningen, sier pressevakt Gina Scholz i Vy.

200 meter ødelagt

Før hovedsporet er ryddet og reparert, vil det ikke være mulig å få i gang passasjertrafikken fra jernbanestasjonen i Bergen.

Godstoget var på vei gjennom Ulrikstunnelen mot Bergen da avsporingen skjedde.

– Rundt 200 meter med jernbanesviller er ødelagt. Det er en vogn som har sporet av. Denne hadde to konteinere som ble dratt etter toget, forklarer Nilsen.

Ifølge terminalsjefen var det ikke farlig gods i konteinerne. Det var Bring som eide de to konteinerne som falt av toget.

Havarikommisjonen på plass

Politiet fikk melding om ulykken klokken 02.43.

– Det er ingen personskade eller farlig gods, men avsporingen har ført til at det kom skjevheter i vognen slik at to lastekonteinere veltet ned i jernbanesporet, opplyste operasjonsleder Tatjana Knappen i Vest politidistrikt.

VELTET: Lasten ligger på jernbanesporet. Foto: Eirik Brekke

SPORET AV: Et godstog sporet av ved 02.40-tiden natt til torsdag. All togtrafikk mellom Bergen og Arna er innstilt. Foto: Eirik Brekke

Trøbbel for godstrafikken

Selskapet CargoNet opplyser at det var ett av deres tog som sporet av med nest bakerste vogn.

– Dette medfører at vi ikke får kjørt tog inn eller ut til vår godsterminal i Bergen, skriver selskapet på nettsiden.

– Vi er ferdig på stedet, men har opprettet sak på forholdet og anser det som en arbeidsulykke, sier operasjonsleder i politiet.

Pressevakt i Bane NOR, Britt-Johanne Wang, forteller at ingenting skjer før Havarikommisjonen er på plass.

– Først når de er ferdige vil vi starte opprydningen, sier Wang.

JOBBER: Torsdag morgen var det flere personer fra Bane NOR som jobbet på stedet der godstoget sporet av. Foto: Eirik Brekke

TOGSTANS: Kø i Arna etter togavsporing. Venter på buss. Foto: Rune Sævig

TIL VOSS: Eline Van Mol og Flore Cornu fra Belgia må benytte buss for tog. Foto: Adrian Brudvik

INNSTILT: All togtrafikk mellom Bergen-Arna er stengt torsdag morgen etter at et godstog sporet av. Foto: Marianne Nilsen

Publisert