Ildsjelen Truls Grung

Tirsdag ettermiddag fikk Truls Grung Kongens heder i Håkonshallen.

Truls Grung har lagt ned et enormt arbeid med å restaurere Fjelberg prestegård i Sunnhordland. Han liker og er dyktig til å formidle kulturhistorien fra stedet. Foto: Tuva Åserud

 • Pål Engesæter
Publisert Publisert

Grung fikk Kongens Fortjenstmedalje for sitt enorme arbeid med restaureringen av Fjelberg prestegård i Sunnhordland.

– Enestående

I begrunnelsen for å gi ham Kongens Fortjenstmedalje heter det mellom annet:

«Truls Grung har gjennom mer enn 50 år arbeidet uegennyttig, i tillegg til egen jobb, og for det meste ulønnet, med å samle inn, ta vare på og formidle verdien av kulturminner til beste for samfunnet.

Hans mangeårige innsats med å organisere og lede restaureringen av Fjelberg prestegård, fra omfattende forfall i 1982 til en av landets best bevarte prestegårder i dag, er enestående.»

Truls Grung fikk Kongens Fortjenstmedalje og diplom av ordfører Marte Mjøs Persen i ærverdige Håkonshallen tirsdag ettermiddag. I sin tale roste ordføreren Truls Grung for hans brennende engasjement for kulturminner. Foto: Pål Engesæter

Truls Grung er blitt 78 år gammel. Han har nettopp gått av som daglig leder for Stiftelsen Fjelberg prestegård. Daglig leder har han vært i 37 år og styreformann i tjue år.

Fjelberg prestegård skal være et levende kultursenter, refugium og møteplass. Gjennom pietetsfull restaurering og innredning har man laget et attraktivt møtested der man levendegjør stedets historie og kultur. Hovedhuset har et innholdsrikt bibliotek, et atelier og arbeidsforhold for forfattere, bildende kunstnere og andre som trenger arbeidsro. Foto: Marianne Herfindal Johannessen

– Klart det varmer

– Det er klart det varmer å bli hedret. Og det inspirerer når folk blir begeistret for det vi har fått til på Fjelberg prestegård, sier Truls Grung.

Han forteller at han selv lett lar seg begeistre og at han har en iboende nysgjerrighet på alle livets store og små mysterium. Helt fra han var en guttunge har han hatt interesse for historie og han har samlet på alt mulig.

– Han er som en Askeladdd, han finner og finner, supplerer konen Kari.

Vi er hjemme hos dem i deres fargerike og spennende leilighet på Råstølen i Fana. De har begge stått på for å gjøre prestegården til det samlingsstedet den er blitt.

At de endte med å bruke flere tiår på å jobbe dugnad på en forfallen prestegård i Sunnhordland var en tilfeldighet. I 1974 viste noen venner dem en avisannonse med teksten «Lensmannsgård til salgs» på Fjelbergøy, mellom Halsnøy og Stord.

De slo til og det ble starten et omfattende restaureringsprosjekt. Samtidig så de hvordan den fraflyttede prestegården forfalt. Både han og Kari lot seg begeistre da de ble foreslått å restaurere den, og da var de i gang.

Fjelberg kirke, kirkebakken, gravplassen og prestegårdens bygninger ligger tett ved hverandre og danner et helhetlig tun ned mot den gode havnen. Der ligger prestegårdens naust, og båter ligger fortøyd. Båt har frem til i dag vært eneste fremkomstmiddel til Fjelbergøy. Foto: Marianne Herfindal Johannessen

Nasjonalt kulturminne

Fortidsminneforeningen foreslo i 1982 Fjelberg prestegård som pilotprosjekt for restaurering og ny bruk. Prestegården ble fredet som nasjonalt kulturminne i 1992.

De historiske linjene til Fjelberg prestegård kan antakelig føres tilbake til 1177 da den første stavkirken ble reist. Den ble i 1722 erstattet av dagens tømmerkirke som ligger tett ved prestegården. Gården som ble fraflyttet i 1962, består av ni bygninger som er restaurert etter antikvariske retningslinjer.

Prestegården er blitt en sentral attraksjon i Kvinnherad. Den har i gjennomsnitt de siste femten årene hatt 684 besøkende og 409 overnattinger.

I dag tjener prestegården som et kjært og identitetsskapende samlingssted for lokalbefolkningen, seminar- og kursvirksomhet for offentlige og private virksomheter, og som refugium for kunstnere.

Fjelberg Prestegard. Et møte med historien, er boken Truls Grung ga ut i fjor på sitt eget forlag Kræmmerhuset. Foto: Tuva Åserud

– Viktig samlingsplass

– For oss har det vært viktig å formidle den kulturen som karakteriserte prestegårdenes og prestens rolle i lokalsamfunnet fra 1700-tallet til tidlig 1900-tall. Jeg elsker å formidle stedets historie, og det har gitt meg mange gleder. Vi har klart å skape en viktig samlingsplass, sier Grung.

I dag er det under tjue fastboende på Fjelbergøy. Tidligere da sjøveien var den viktigste, var øyen og prestegården sentral for store områder i Sunnhordland.

Truls Grung er stolt av at de klart å skape Fjelbergøy Prestegard til en samlingsplass som er i aktiv bruk og dermed finansierer en stor del av driftsmidlene. Foto: Tuva Åserud

Den gode havnen ga god beskyttelse mot all slags vær. Helt siden yngre steinalder har øyen vært bosatt. Det gammelnorske navnet på øyen, Fjolbyran, betyr stedet hvor man kunne komme til ved alle slags vindretninger.

En preik med kongen

En epoke for Grung er over. En stor jobb er gjort.

– Det har gitt meg utrolig mye skaperglede og inspirasjon, oppsummerer han.

Nå får han nok mer tid til arbeid på sin egen Lensmannsgård på Fjelbergøy, men først skal han en tur til Slottet. Der er han invitert til en samtale med kong Harald.

Kjenner vi entusiastiske Grung rett blir det neppe mye dødtid i den samtalen, og kongen får nok lært litt om både prestegården og vakre Fjelbergøy.

Ildsjelen Grung har mange jern i ilden, og han klarer å gjennomføre sine mange ideer og prosjekter. Foto: Tuva Åserud

Publisert
 1. Kulturminner
 2. Kvinnherad
 3. Slottet
 4. Sunnhordland
 5. historie
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Glasspanner i taket har du neppe sett

 2. Fattigfolk fra Fjelberg

 3. Fødd under ei heldig stjerne

 4. Brukte 150.000 av egne penger for å redde fergeopplevelsen

 5. – Din glød er smittsom, Øyvin

 6. NRK-veteran tildelt en av landets gjeveste medaljer: – Jeg er målløs

BT anbefaler

Sønnen fant Oddekalv: – Min far ga oss de verktøyene vi trengte når ting blir vanskelige

Det var Kurt Oddekalvs eldste sønn, Ruben (36), som først oppdaget at faren hadde gått gjennom isen på Bahusvatnet…

LES SAKEN