Unge blå politikere vil drikke vin i parken

Publisert Publisert

LOVLIG VIN: Erik Skutle (UH), Theodor Helland (FpU) og Jørgen Aas (UV) mener nok er nok. De vil ha slutt på det de kaller unødvendige forbud. De protesterer ved å drikke vin i parken, men Høyres representant lar glasset stå. Foto: Rune Meyer Berentsen

  • Jeg har ikke inntrykk av at det står horder av folk klare til å drikke seg fulle og rulle rundt i parken, sier Erik Skutle.

Styremedlem i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i Hordaland Theodor Helland (19) vil nyte sommeren, som endelig har kommet til Bergen, fullt ut. Han har invitert med seg lederen av Hordaland Unge Høyre (UH) Erik Skutle (23) og lederen for Bergen Unge Venstre (UV) Jørgen Aas (22) til parken for å drikke vin.

— Vi skulle hatt en piknikkurv, sier Aas mens Helland pakker frem tre vinglass og en flaske økologisk rødvin – for Venstre sin skyld.

Vil ha færre forbud

De tre har satt seg rett på gresset foran Den Nationale Scene. Solen skinner dem i øynene. Helland angrer på at han ikke har på seg shorts. Men enda så fristende det er å lene seg tilbake, og nyte sommeren og vinen gjør de det ikke. De unge politikerne er der for å snakke om en sak de ikke kunne vært mer enige om.

— Det er tullete å ha forbud mot alt man ikke liker! Vi sier ja til frihet, og nei til unødvendige forbud, sier Helland. Han mener det å ikke kunne drikke et glass vin i parken en solskinnsdag blir for dumt. Nå vil de tre blå partiene alkoholloven til livs – de vil drikke på offentlig sted.

— Vi mener at lover er til for å skape et hyggelig samfunn, først og fremst. Så lenge man ikke gjør noe som går utover andre burde man kunne gjøre stort sett hva man vil, sier Aas.

- Folk er ikke fehoder

De tror ikke en lovendring vil føre til utbredt fyll eller mer søppel i gatene.

— Jeg ser ikke sammenhengen. Vi har tilgang på alkohol allerede. Den som vil kan gå og kjøpe alkohol og drikke det. Jeg tror de aller fleste har et sunt forhold til alkohol. Dessuten har vi lover som ivaretar disse problemstillingene. Politiet kan låse inn folk som er for fulle, sier FpUs representant.

Skutle illustrerer med et eksempel:

— Det er akseptert å ligge med bar overkropp i parken, det er ganske uakseptabelt på toget. Jeg tror ikke folk er fehoder - de tilpasser seg. Jeg har ikke inntrykk av at det står horder av folk klare til å drikke seg fulle og rulle rundt i parkene, sier Unge Høyre-lederen.

Leie av unødige forbud

VIL LOVLIGGJØRE: Erik Skutle strekker frem glasset, men han holder seg til å lukte på vinen. Han får ikke lov til å smake. Foto: Rune Meyer Berentsen

Partirepresentantene har sett seg leie på det de kaller unødvendige forbud, og nevner blant annet forbud mot vin i butikk, forbud mot Segway, enkelte lakristyper, pokerlag og forbud mot profesjonell boksing, i tillegg til forbud mot salg av tipakninger med sigaretter og solarium for dem under 18 år.— Samlet utgjør mange forbud en vesentlig inngripen i folks liv. Det skremmer meg virkelig at folk på Stortinget skal bruke tid på slike ting. Det er meningsløs bruk av tid, sier Skutle.

— Hvis vi kan oppheve ett av disse forbudene er det et steg i riktig retning. Det fører til at politiets ressurser kan brukes på reell kriminalitet som mord, voldtekt og andre ting som er farlige. Det er ikke sånn at det er alkohol, hasj og homo som er viktigst for ungdomspartiene, men vi er ofte litt mer radikale, sier vin-initiativtakeren Helland, og understreker at de fokuserer mer på saker som eldreomsorg, helse, infrastruktur og investeringer i norsk økonomi.

Får ikke lov til å drikke

I slutten av mai omtalte BA Unge Høyres PR-stunt da Erik Skutle ble nektet å drikke alkohol av byrådsleder Monica Mæland. Selv om Høyre ønsker en endring av lovverket, respekterer de det til endringen er innført. Derfor nøyer han seg med å holde på det fylte vinglasset.

- Men det er jo ulovlig så lenge man har et fylt glass i hånden, sier BTs utsendte.

— Er det? Skutle setter fort fra seg glasset i gresset.

— Jeg får sitte her tafatt på siden, i frykt for å få sparken, jeg da, sier han, og lener seg frem for å i det minste lukte på vinen, som halvminuttet etter velter i gresset.

- Folk hadde kanskje blitt gale

NYTER: Rut Lillestøl og Henriette Hauge tar seg gjerne et glass vin i parken selv om det ikke er lovlig. - Så lenge man ikke bråker sier ikke politiet noe, sier Hauge. Foto: Rune Meyer Berentsen

Like ved sitter Henriette Hauge (24) fra Fyllingsdalen og venninnen Rut Lillestøl (24) fra Os og koser seg i solen. De tror ikke på en endring av loven som ulovliggjør drikking av alkohol på offentlig sted.— Jeg har inntrykk av at dersom man ikke lager bråk og ikke sitter veldig åpenlyst til er det greit å drikke – politiet sier ingenting. Det er akkurat som om det er uskrevet lovlig, sier Hauge.

På spørsmål om de tror flere vil drikke mer alkohol offentlig om det blir lovlig svarer jentene i kor: «absolutt!».

— Det høres skremmende ut! Det hadde vært masse bråk i byen. Hvis en lovendring plutselig hadde skjedd, hadde kanskje folk blitt gale!, sier Lillestøl.

Jentene er enige om at nordmenn er drikkeglade, men at det er greit å holde det til utesteder.

— Vi trenger ikke en lovendring. Det er ikke for å feste vi tar et lite glass vin i parken, sier Hauge.

Politiet oppsøker ikke parkene

Fungerende leder for patruljeseksjonen i sentrumspolitiet Øystein Frotaule sier det kommer an på omstendighetene om politiet gir forelegg ved drikking på offentlig sted.

— De fleste gir vi tilbud om å tømme ut det de har igjen, men så er det de som ikke etterkommer det. Det blir vurdert fra gang til gang hva vi gjør. Vi kan ikke si at vi ikke påtaler drikking i parkene, men vi kommer ikke til å lete opp folk i parkene heller. Det har vi ikke ressurser til. Vi leter ikke aktivt bak rhododendron-buskene, for å si det sånn.

Han forteller at politiet erfarer mindre drikking på offentlig sted når uterestaurantene er åpne. Frotaule kan ikke kommentere rene politiske utspill, men han sier at det fra politets side er ønskelig med minst mulig bruk av rusmidler.

— Veldig mye kriminalitet skjer når folk er ruset. Det er ingen tvil om at politiet vil få mere å gjøre ordensmessig dersom vi slipper løs drikkingen.

Ifølge politiadvokat Helge Vigerust er forelegget for drikking på offentlig sted 4000 kroner.

Publisert