Krever høring om avlastning

Ap og Venstre vil ha høring om Bergen kommunes tilbud om avlastningstjenester, støttekontakt og SFO for utviklingshemmede. Leder for Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) i Bergen, Kari Elster Moen er veldig fornøyd med at politikerne nå ønsker å belyse problemene grundig gjennom en høring.

Publisert Publisert

TO BARN SOM ALLTID SKAL VÆRE BARN: Ekteparet Ulrikke Tandberg og Kjetil Olsen har to barn som er psykisk utviklingshemmet., Constanse Amalie(7) og Elena(9)

  • Charlotte Loxley Helleland
  • Elin Elvsås
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— NFU er veldig glad for at opposisjonen ser behovet av en grundigere gjennomgang av dette temaet, som BT satte søkelyset på i sin artikkelserie i Magasinet og på bt.no sist sommer, sier Kari Elster Moen, leder i NFU, Bergen lokallag.

Store avvik

Bergen kommune fikk sterk kritikk for avlastningstjenestene av foreldre til utviklingshemmede barn gjennom en undersøkelse som Bergens Tidende utførte i fjor sommer. Undersøkelsen og en artikkelserie avdekket store avvik mellom den hjelpen familiene søkte om og den de ble tildelt. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt mente at Bergen kommune gjorde seg skyldig i lovbrudd ved sin praksis.

Les også

Vil hjelpe slitne foreldre

Les også

- Det var uvirkelig å få brevet. Først ble vi veldig glade. Så ringte vi rundt i hytt og vær.

Kun halvparten av de spurte var fornøyde med mengden avlastning de fikk for sine barn. En tredel av dem oppga at de søkte mindre enn de faktisk trenger, fordi de visste at de ikke ville få alt uansett. 59 prosent hevdet at saksbehandler hadde gitt dem «uriktige og misvisende opplysninger» og 30 prosent sa at de hadde opplevd at saksbehandler løy for dem.

— Tilbakemeldingene jeg får fra foreldre er at tilmålingen av tjenestene ikke er tilstrekkelig. De opplever seg presset til det ytterste og mange er utslitte. Så vi må gjøre vårt, gjennom en høring, for å få belyst om tildelingen av tjenestene er gode nok, om forsvarlighetsprinsippet gir rettferdig og individuell tildeling, og om rettighetsperspektivet er ivaretatt, sier Siw-Anita Lien, leder i Komite for Helse og omsorg i Bergen kommune.

Ny brukerundersøkelse

Bergen kommune har senere gjennomført sin egen brukerundersøkelse. Også den viste misnøye fra foreldre med barn som har spesielle behov. Den bekreftet BTs funn om at foreldrene opplever det som en kamp å få nok avlastning.

Les også

Før sommeren var de redd for skilsmisse om hjelpen ikke kom. Nå sier kommunen nei igjen.

I møte i Komite for Helse og omsorg onsdag 6.mars, vil Ap ved komiteens leder Siw-Anita Lien og de andre opposisjonspolitikerne legge frem kravet om en høring.

- Avlastningstjenestene til utviklingshemmede har vært i søkelyset over lengre tid, både gjennom media og gjennom egne undersøkelser som Bergen kommune har gjort. Det vi som politikere får tilbakemelding om, er at det først ved kriser i familien at kommunale tiltak utløses. Dette er en uholdbar situasjon for de det gjelder, sier Lien.

Også SV har engasjert seg i foreldrenes kamp for å bli hørt i systemet. I komitemøtet onsdag, vil også Venstre støtte kravet om høring.

— Kommunen har store utfordringer med å gi et godt tilbud til psykisk utviklingshemmede. Mange familier har over tid uttrykt misnøye med byrådets praksis, det samme har Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), sier Erlend Horn (V)

Vil ha fakta frem

Høringen vil også omfatte støttekontaktordningen. Det har vært endringer i ordningen de senere år, og tilmålingen er klaget inn som urettferdig. Mange utviklingshemmede som bor i egen bolig eller bofellesskap får ikke videreført sine støttekontaktordninger.

SFO-tilbudet for utviklingshemmede ved videregående skoler er Bergen kommunes ansvar, og dette tilbudet meldes som utilstrekkelig fra mange pårørende.

— For Venstre er det naturlig å få mer fakta bordet gjennom vårt parlamentariske system. Det kan ikke være slik at brukerne må belyse saken sin gjennom media for å bli hørt. Videre kan vi som folkevalgte gjennom en høring stille spørsmål til de som jobber med dette til daglig, ikke bare gå via byråden, sier Horn.

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. 46 nye smittede siste døgn

  2. Aksjonistar vil ha elsparkesyklane vekk frå fortaua. Politiet åtvarar mot løysinga deira.

  3. Her er dommen etter Branns festkamp

  4. Dordi likte ikke det hun fikk høre på butikken

  5. Ingebrigtsen kunne glise for Branns sjeldne bragd

  6. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe