Gikk i fakkeltog mot barnevernet

160 protesterte tirsdag mot barnevernets metoder i Samnanger kommune. - Det er noe som ikke er som det skal være, sier Karina Lægland (22).

MASSEPROTEST: 160 protesterte tirsdag mot barnevernets metoder i Samnanger kommune.
DEMONSTRERTE: Karina Lægland (22) og datteren Elina Sofie (4) gikk i fakkeltoget for å stå sammen med sambygdingene og demonstrere mot barnevernet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Med datteren Elina Sofie (4) på armen og godt med klær var hun blant dem som deltok i markeringen mot barnevernet tirsdag ettermiddag.

Det var et stille tog som bølget langs fjorden fra Haga til Tysse, hvor kommunen holdt møte for å diskutere kritikken som har kommet mot barnevernet.

Les også

- Forsøkt brukt til å fjerne barn fra mor

— Vi tar det dere kommer med her svært alvorlig, sa ordfører Marit Aksnes Aase (KrF), som møtte forsamlingen sammen med kommunestyret da de kom frem til rådhuset.Kommunestyret brukte hele møtet tirsdag kveld til å diskutere saken.

— Vi skal gjøre alt vi kan for at folk skal ha tillitt til barnevernet i Samnanger, sa hun.

- Mor og far best

Stein Birger Haga sto bak siden på Facebook som oppfordret sambygdingene til å bli med på fakkeltoget.

MANGE FREMMØTTE: 160 store og små møtte opp i den bitende kulden tirsdag. Kommunen hadde i 2010 2375 innbyggere.

Han holdt en appell foran rådhuset hvor han leste opp slagordene til demonstrantene.«Mor og far er best» lød ett. «Vis lovlydig og respektfull framferd», et annet.

Etter opplesningen gikk demonstrantene hver til sitt i den bitende kulden. Kommunestyret gikk inn for å fortsette møtet.

Klaget til Fylkesmannen

Fakkeltoget og temaet for kommunestyremøtet kommer etter saken BT skrev om tirsdag, hvor Jakob Christian Norup, fastlege på Samnanger Helsetun, klaget barnevernet inn for Fylkesmannen.

Det skjedde etter at han 16. januar i år fikk en telefon fra kommunens barnevernsleder, som også er kommunens helse— og sosialsjef.

Anmodningen gikk ut på at lege eller helsesøster skulle kalle inn en mor og hennes to småbarn til en undersøkelse, noe han mente det ikke var medisinsk grunnlag for. Formålet var at barna skulle fjernes fra moren, fortalte Norup til BT i tirsdagens avis.

- Ikke vanlig fremgangsmåte

Fylkeslege Helga Arianson sa i tirsdagens BT at fremgangsmåten som legen beskriver høres uvanlig ut, og kunne ikke huske å ha behandlet lignende saker.

— Dette er ikke en vanlig fremgangsmåte i barnevernet, men denne saken må vurderes helt konkret, sa hun.

Ifølge Arianson har leger plikt til å melde fra dersom de mistenker omsorgssvikt, og til å gi opplysninger til barnevernet dersom det blir begjært. Begjeringer må imidlertid begrunnes, og leger skal kun gi fra seg opplysninger som er relevante for det barnevernet spør om, ifølge fylkeslegen.

Publisert:
KRITISK: Lege Jakob Christian Norup hevder han ble forsøkt presset av barnevernsleder i Samnanger til å fjerne to barn med tvang fra en mor ved hjelp av "løgn og lureri". - Situasjonen var svært vanskelig, og spørsmålet var grenseoverskridende både personlig og faglig, sier Norup. ARKIVFOTO: TOR HØVIK