Vogntogkaos på E16 i Voss

Et titall sjåfører nektet å kjøre videre fordi det var for glatt.

LIVSFARLIG: - Det var en som havnet i grøften akkurat før jeg kom. Det gikk i maks 20 kilometer i timen, og jeg spant på flate veien. Det var helt ekstremt, forteller Cato Fredheim, som kjørte E16 gjennom Voss mandag kveld. Han skal kjøre tilbake i natt, en fire timer lang ferd til Sogndal. - Jeg får håpe det beste. Jeg orker ikke en slik tur til, sier han.
  • Erlend Langeland Haugen
  • Ole Valaker
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Veitrafikksentralen i Hordaland melder mandag kveld om speilglatte veier på E16 fra Gudvangen mot Voss.

Flere yrkessjåfører har stoppet fordi de ikke tør å kjøre videre.

— Det har vært veldig glatt på stedet. Det er én som har kjørt seg fast, og så er en del som har stoppet og ikke villet kjøre videre fordi det er så glatt, sier vaktoperatør Hanne Norheim.

Hun forteller at alt av mannskap er ute for å salte og strø.

En del vogntog og lastebiler stoppet opp nede i Gudvangen, før stigningen begynner, mens andre stanset på toppen ved Oppheimsvatnet.

- Direkte livsfarlig

Cato Fredheim (30) fra Norheimsund har i åtte år kjørt ruten mellom Sogndal og Bergen for Bring. Han karakteriserer forholdene som «direkte livsfarlige».

EKSTREMT: Cato Fredheim har kjørt strekningen daglig i åtte år, og har aldri opplevd tilstander som mandag kveld.

— Det var en som havnet i grøften akkurat før jeg kom. Det gikk i maks 20 kilometer i timen, og jeg spant på flate veien. Jeg våget ikke å stoppe opp, da hadde jeg sklidd av veien, forteller han.

— Jeg er fortsatt skjelven, sa Fredheim da han møtte bt.no ved Bring-terminalen i Jekteviken i Bergen ved 23.20-tiden natt til mandag.

— Jeg kjørte så lenge det var flatt. Jeg lusket meg av gårde mot Vinje. Der stoppet jeg på kanten for å legge på kjetting. Det var så vidt det var stigning, så lite at du ikke merker det til vanlig, men jeg spant sidelengs oppover. Det var ekstremt, sier Fredheim, som på Voss møtte flere strøbiler på vei motsatt retning.

— Jeg har kjørt denne ruten hver dag i åtte år, og aldri vært borti noe så gale som i dag.

Talte 15 vogntog

Den første meldingen, om vogntoget som hadde endt i grøften, kom inn i 19-tiden. Siden har det jevnlig ringt folk inn til Veitrafikksentralen.

Både yrkessjåførene selv og andre passerende bilister har varslet.

En beboer i Stalheim sier til BT i 21.30-tiden at minst 12 vogntog hadde stanset på Voss-siden av Stalheimtunnelen, og at det har stått stille på strekningen en god stund.

En BT-tipser som pendler mellom Indre Sogn og Bergen forteller at han talte 15 vogntog i oppkjøringen mot Stalheim i 21-tiden.

— Det er speilblankt her. Jeg kjører ofte på E16, og vi er luta lei av kvaliteten på strøingen. Jeg kjører med hjertet i halsen. Det er rett og slett utrivelig. De på 175 sier at strøbil er på vei, men den bilen kan ikke være i dette fylket, sa BT-tipseren, som da var kommet til Oppheimsvatnet.

Full stopp ved Stalheim

Veitrafikksentralen har ikke oversikt over hvor mange som har stoppet eller kjørt seg fast.

— Jeg vet ikke hvor mange det er snakk om. Noen sier fem trailere og noen sier ti. Det er en spesiell strekning, veien fra Gudvangen og opp til Oppheim, og det er særlig ved Stalheimskleivi at det har stoppet opp, sier vaktoperatør Norheim.

Les også

Samme smale vei. Samme elv. I går skjedde det igjen.

Les også

Her er det bom stopp på E16

— Sperrer de veien?

— Et vogntog tar plass, så det blir litt stopp for personbiler også.

Ved Shell-stasjonen i Gudvangen fikk BT litt før klokken 22 opplyst at strøbilene har passert. Altså skal de være på vei mot problemområdene.

Samtidig sa Veitrafikksentralen at de fortsatt får mange klager fra Voss-området, og at mye tyder på at det fortsatt er glatt.

- Nå har det roet seg

Men i 22.30-tiden ser det ut til å løse seg, forteller vaktoperatør Stian Rosnes.

— Da jeg kom på jobb i halv ti-tiden ringte telefonen i ett sett. Nå har det roet seg. Byggelederen sier at de har begynt å få kontroll der oppe. Bilveien er saltet, og nå har de begynt på gang- og sykkelstien, sier Rosnes.

E16 mellom Voss og Gudvangen er en velkjent ulykkesstrekning. Veien er smal og uten midtdeler. Ettersom veien følger elven er det mye fuktighet i luften, noe som gjør at veien kan bli svært glatt på vinterstid.

Det var på denne strekningen at et utenlandsk vogntog kolliderte med en lastebil før jul. Lastebilsjåføren havnet i elven og ble alvorlig skadet, men reddet livet.

Vegvesenet har fra før erkjent at strekningen ikke har livets rett, og har i flere år hatt planer om å legge om deler av traseen. Manglende finanisering har så langt satt en stopper for planene.

Publisert
  1. Trafikk

Les mer om dette temaet

  1. Trailer kjørte i elven

  2. - Glatt vei i store deler av fylket

  3. Trailer skled av vegen

BT anbefaler

– Dette er de feilslåtte valgene som har sendt Brann til bunns

Det er en serie av svake valg fra nøkkelpersoner som har sendt Brann til bunns.

LES SAKEN