• Målet er å samle rundt hundre brannmenn til vi kommer i mål foran Stortinget onsdag, sier syklistene bak aksjonen «Brannmenn mot kreft».

Lørdag fullførte 21 brannmenn fra Bergen brannvesen sykkelrittet Bergen-Voss. Men allerede søndag morgen satte de seg på sykkelsetet igjen.

— Akkurat nå sitter jeg og trør opp Måbødalen, sier brannkonstabel Stian Bjelland, og høres ut som han sitter stille når han snakker.

— Det går bra. Jeg begynner å bli i god form nå og det er kjempevær, fortsetter han og ler.

Stortinget er målet

Klokken er rett før 11 mandag morgen, og Bjelland og de andre brannmenn fra Bergen brannvesen nærmer seg Vøringsfossen. Målet til gjengen er å sette risiko for yrkesbetinget kreft i brannyrket på dagsordenen. Onsdag passerer de den endelige målstreken, Stortinget og Oslo.

— Der ønsker vi å blant annet å overrekke et krav til justis- og beredskapsministeren om at brannfolk som blir rammet av yrkesbetinget kreft blir anerkjent for det og dekket av yrkesskadelovgivningen på lik linje som om man skulle blitt akutt skadet ved en hendelse i jobbsammenheng, sier brannkonstabel Stian Bjelland. Han er leder for sykkelaksjonen.

Løpet går over fem etapper og startet med sykkelrittet Bergen-Voss lørdag. Søndag var de i Eidfjord, så er det Torpomoen, Hønefoss og til slutt altså Oslo og Stortinget.

— På Voss var det en fantastisk mottakelse og vi fikk god respons for det vi sykler for, nemlig «Brannmenn mot Kreft». I går ble vi også tatt imot av ordfører, brannmenn og over 800 begeistrede cruiseturister i Eidfjord. Folk har stor respekt for det vi holder på med, sier Bjelland.

- Fin form

Mandag formiddag forteller Bjelland at de står ved Vøringsfossen, og at folk er lettet over å ha kommet seg opp første etappe. Så langt har de syklet 28 mil og har rundt 30 mil igjen før de er i mål.

— Det har gått knirkefritt og det har ikke vært noen skader. Kun litt ømme legger og lår. Det er også utrolig gøy at vi har med oss alt fra 22-åringer til en pensjonert brannmann på 68 år.

Underveis håper Bjelland og de andre at alle som ønsker å bli med på turen, hiver seg på. Enten på en enkelt etappe eller helt til mål. I kveld ender de opp i Ål og i morgen tidlig fortsetter de mot Hønefoss.

— Nå er vi 22 stykker og ned til Geilo vil det stå masse brannfolk å ta imot oss. På andre side av fjellet vil også Oslo brannvesen slå følge med oss. Målet er at vi er rundt hundre brannfolk som kommer syklende inn foran Stortinget onsdag.

Bjelland oppfordrer alle brannfolk, pensjonerte og aktive, kreftrammede brannfolk og pårørende til å stille opp foran Stortinget den 4. juni kl. 1400.

— Vi som sykler er bare lykkelig å komme frem til Oslo den dagen, men det skal bli bra å treffe alle brannfolkene og pårørende utenfor Stortinget. Vi håper Justis- og Beredskapsministeren og arbeidsministeren tar utfordringen og møter oss, sier Bjelland.