Nettprofilen brukt til narkohandel

Henning Warloes profil på et sosialt nettsted ble brukt til å bestille narkotika. Forsvarer Erling O. Lyngtveit mener dette kan være manipulert for å skade klienten.

RYKTENE GIKK: Flere i miljøet rundt stortingsrepresentant Henning Warloe hadde hørt at Høyre-toppen slet med narkotikaproblemer. I helgen innrømmet Warloe å ha brukt narkotika i år. Han trakk seg også fra alle verv i Høyre. Bildet er tatt under Bylarm i Oslo 16. februar. Foto: HÅVARD BJELLAND

 • Frode Buanes
 • Per Lindberg
 • Helge O. Svela
 • Trond Olav Skrunes
 • Anders Haga
 • Camilla Aadland
 • Pål Andreas Mæland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Flere personer i Høyre bekrefter at det i lang tid har gått rykter om Henning Warloes narkotikabruk, og at dette var mer omfattende enn det som kom frem under partiets pressekonferanse tirsdag.

En mannlig bekjent av politikeren hevder overfor Bergens Tidende å ha vært vitne til narkotikabruk i stortingsleiligheten.

— Det var hvitt pulver

- Jeg har selv vært i stortingsleiligheten hans, og har sett Warloe bruke narkotika sammen med en bekjent der, sier mannen.

Han ønsker ikke stå frem, men gir detaljerte opplysninger både om leiligheten og Warloes bekjentskapskrets. BT har fått bekreftet flere av opplysningene fra andre kilder.

- Det var hvitt pulver. Det var amfetamin, eller pepper, da. Det sa de. Han har aldri prøvd å holde slikt skjult, verken for meg eller andre. Han har ikke vært særlig forsiktig, sier den bekjente av Høyre-politikeren.

Henning Warloe ble pågrepet lørdag, etter at politiet dagen før hadde beslaglagt narkotika og brukerutstyr i stortingsleilig­heten hans i Oslo. Warloe nekter enhver befatning med beslaget.

Identitetssporing tilknyttet nettstedet du viser til er lett å manipulere for den som måtte ønske å produsere rykter eller skandaler

Erling O. Lyngtveit, Warloes forsvarer

På tirsdagens pressekonferanse presiserte Erna Solberg en rekke ganger at Warloe hadde innrømmet bruk av narkotika ved én anledning. Også advokat Erling O. Lyngtveit sa at Warloe ved én tidligere anledning har brukt et narkotisk stoff. Bergens Tidendes kilde hevder at misbruket har vært mer om­fattende.

Avtalte kjøp

BT har også fått kopier av flere meldinger sendt fra en profil på nettstedet Gaysir. Dette er et sosialt nettsamfunn for homofile. I meldingene diskuteres blant annet bruk av narkotika.

De er sendt i perioden januar 2011 til i år. Avsenderen ber i meldingene også om å få kjøpe narkotiske stoffer, og avtaler pris og møtested. I enkelte meldinger brukes kjente kodeord for narkotika.

Profilen på nettsamfunnet ble slettet tirsdag, samme dag som nyheten sprakk. Uavhengige kilder bekrefter at denne profilen tilhører stortingsrepresen­tanten.

Advokat Erling O. Lyngtveit vil ikke kommentere påstander fra kilder som ikke står frem med navn.

- Jeg skjønner pressens behov for å utrede denne saken. Men vi har hendene fulle med å holde oss til en pågående politietterforskning. Jeg vil ikke i denne situasjonen ta frem en hel liste over alle de rare tingene som kommer frem, og presentere den for ham.

- Kan være falske

Lyngtveit mener meldingene på Gaysir kan være falske.

- Uten å ha forelagt dine påstander for Warloe, har jeg imidlertid brakt i erfaring at identitetssporing tilknyttet nettstedet du viser til er lett å manipulere for den som måtte ønske å produsere rykter eller skandaler, sier Lyngtveit.

I løpet av siste 6-7 uker

Lyngtveit henviser til det Warloe sa i politiavhøret.

- Han fikk spørsmål om han hadde brukt et narkotisk stoff, og han svarte ja. Så svarte han ja på spørsmålet om det hadde skjedd i løpet av de siste seks-syv ukene. Han har gitt tilsvarende redegjørelse i samtale med eget parti.

- Hvor skjedde narkotika­bruken?

– Det har jeg ikke spurt ham om. Jeg har fått forståelse av at det skjedde i en form for sosial sammenheng.

–  Har Warloe et narkotika­problem?

– Jeg har fått flere spørsmål fra pressen som går langs de linjer. Han avviser det fullstendig, sier Lyngtveit.

Vennen fengslet

Razziaen i stortingsleiligheten kom i forlengelsen av opp­rullingen av en større narkotikasak på Romerike. Ifølge politiet har ikke Warloe noen tilknytning til denne saken, som omhandler et beslag på to kilo amfetamin.

Warloe stiller seg også uforstående til narkotikafunnene politiet mener å ha gjort i leiligheten hans.

En venn av Warloe som disponerte leiligheten ble pågrepet samtidig med høyrepolitikeren i stortingsleiligheten lørdag. Den 31 år gamle mannen ble mandag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

Warloes venn er også mistenkt i en narkotikasak i Oslo i fjor sommer.

Spurte ikke Warloe

Erna Solberg hadde ikke fått vite noe mer om saken da BT snakket med henne i går kveld.

- Dette er en sak politiet og advokaten jobber videre med. Vi har ikke mer informasjonstilgang enn det vi har snakket med Henning om.

- Har dere spurt ham om omfanget?

–  Nei. Vi har spurt om han har brukt narkotika som stortingsrepresentant. Det bekreftet han, og det var nok for oss til å foreta de tiltak vi gjorde. Vi har ikke spurt ham om antall ganger, hvor, eller hvor lang tid han har misbrukt. Vi spurte om han hadde misbrukt, og om han følte han hadde et problem.

Det siste avviste han, ifølge Solberg.

Solberg sier at ingen i partiet har sagt til henne at han har brukt ulovlige substanser.

- Partilederen får ikke vite alt først, men vi har spurt alle i vår stortingsgruppe, og ingen hadde kjennskap til dette. Hadde de hatt det, burde de ha sagt det, mener Solberg.

- Nulltoleranse

Hun avviser at de har reagert strengt mot Warloe.

- Dette dreier seg om en sak som er viktig for Høyre. Nulltoleranse mot narkotika har vært tema i valgkampen i 2007, 2009 og 2011. Det er en del av vår velgerkontrakt. Det ville vært rart at det ikke fikk konsekvenser, dersom du bryter politikken på et kjerneområde.

Partilederen hadde ikke vært i kontakt med Warloe da hun snakket med BT sent i går ettermiddag. Hun utvekslet derimot SMS-er kvelden før, etter at nyheten sprakk.

- Jeg tror det gikk lettere for Henning etter at dette ble offentlig. Han fikk mange hyggelige tilbakemeldinger, og det trenger folk i slike krisesituasjoner. Men det har vært vanskelig for ham.

Partilederen kommer med et klart råd til Warloe:

- Jeg mener han bør være ærlig og åpen, og legge tingene på bordet som de er. Det håper jeg han har gjort, og jeg har ingen informasjon som tyder på at han ikke har gjort det.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Warloe tatt i narkorazzia

 2. - Mye har rast sammen

 3. Slik reagerer politikerkollegaene

 4. Monicas ryddegutt

 5. Narkotatt etter razzia i stortingsleilighet

 6. - Warloe ikke involvert i narkosak

 7. «Det er ingen grunn til å ha illusjoner om norsk rusbruk lenger»

 8. Warloe utbyttet på Stortinget

 9. - Dette slår ned som lyn fra klar himmel

 10. Warloes venn narkomistenkt i fjor

 11. Hun overtar etter Warloe

 12. Warloe får trøst av byrådslederen

 13. Warloe vil ikke avskrives ennå

IKKE FOR STRENG: Høyre-leder Erna Solberg avviser at partiet har reagert for strengt mot Warloe. - Dette dreier seg om en sak som er viktig for Høyre, sier hun. Foto: JO STRAUBE

BT anbefaler

Bli med gjennom den nye bybane­tunnelen

For en uke siden sprengte arbeiderne seg gjennom siste bit av fjell. BT fikk være med på en av de første kjøreturene fra…

LES SAKEN