13 barn innlagt med RS-virus

VINTERVIRUS: Antallet barn som er blitt innlagt på barneklinikken med RS-viruset, har ikke vært så stort siden 2011. BERGENS TIDENDE

  • I år er det klart flere barn som er innlagt med viruset, sier overlege ved barneklinikken, Erik Arthur Andersen.
Malin Blom

For øyeblikket er mange barn innlagt på Barneklinikken i Bergen, på grunn av forkjølelsesviruset.

- For tiden er det innlagt 13 barn med RS-virus, sier overlege ved Barneklinikken, Erik Arthur Andersen.

Antallet har ikke vært så høyt siden 2011. Årsaken er han usikker på.

— Dette er et virus som varierer fra år til år, men det er spesielt i vintermånedene det er vanlig, sier Andersen.

Spedbarn er utsatt

Viruset spres gjennom dråpesmitte fra nese og svelg, og alle kan bli smittet. Men det er spesielt barn som er yngre enn seks måneder, for tidlig fødte barn, barn med nedsatt immunforsvar eller med kroniske hjerte- og lungesykdommer, som er mest utsatt for å bli alvorlig syke.

Barn som blir utsatt for passiv røyking er også utsatt for viruset.

— Har man spedbarn, eller mindre barn, bør man være forsiktig, og helst unngå kontakt med andre som er forkjølet, selv om det bare er en liten forkjølelse, sier Andersen.

Regelmessig håndvask er også viktig for å unngå smittefare.

- Sjelden alvorlig

Dette er symptomene foreldre bør være oppmerksomme på.

— Hvis barnet ditt har nedsatt allmenntilstand, puster tungt, og ikke får i seg nok mat og drikke, bør dere gå til lege. Det er bedre å gå en gang for mye enn en gang for lite, sier han.

En infeksjon med RS-virus gir vanligvis kun lette symptomer som ved en vanlig forkjølelse. Men dersom viruset angriper de nedre luftveiene hos små barn, kan det forårsake opphovning av slimhinnen og stor slimdannelse. Dette kan medføre alvorlig pustebesvær, som i verste fall krever behandling på sykehus. Det finnes ingen medisiner mot selve viruset, men det er behandling som hjelper.

— Barna som er innlagt hos oss nå, fårofte inhalasjoner av saltvann og oksygen, eller medisiner som åpner luftveiene.De som ikke får i seg nok mat og drikke, får også dette, sier overlegen.

— Det er sjelden alvorlig, og de som blir innlagt er vanligvis ute av sykehuset innen en uke.

LUNGEBETENNELSE: RS-viruset kan føre til alvorlige lungebetennelser. Røntgenbildet viser et nyfødt barn som har pusteproblemer og delvis lungekollaps som følge av RS-infeksjon. National Institutes of Health (NIH)