Frp-uenighet om overtid

Et forslag om å fjerne reguleringer av arbeidstid har satt sinnene i kok i Frp.

Siv Jensen på talerstlolen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen. Foto: FOTO: KYRRE LIEN/SCANPIX

  • Gunnar Magnus
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Forslaget, som er fremsatt av fylkeslaget i Nord-Trøndelag, foreslår blant annet å fjerne lovens bestemmelser om betaling for overtid og overlate dette til sentrale eller lokale avtaler mellom partene.

Men når forslaget kommer til behandling i morgen, vil det trolig bli sterkt utvannet av redaksjonskomiteen på landsmøtet, skriver Aftenposten.

Stortingsrepresentant Robert Eriksson, som også leder Stortingets arbeidskomité, er den som i første rekke står bak forslaget.

— Hovedintensjonen min er at vi skal få en oppdatering av arbeidsmiljøloven, så den ivaretar dagens ønsker fra mange arbeidstagere om økt fleksibilitet - samtidig som den ivaretar behovet for trygghet, sier Eriksson.

- Misforståelser

Han tror det har oppstått misforståelser om forslaget, som at folk skal kunne pålegges overtid uten å få betaling for det. Hensikten, presiserer Eriksson, er å flytte fastsettelsen av betaling over fra loven til avtaler mellom partene i arbeidslivet.

— Men mange arbeidstagere, særlig uorganiserte, vil vel stille svakt i møtet med arbeidsgiverne?

— Jeg har tiltro til at folk klarer å forhandle på egne vegne, sier Eriksson. Han tilføyer at den største utnyttelsen skjer i offentlig sektor.

— Men jeg respekterer de innvendinger som er kommet, også fra folk i partiet, sier han og gjør det klart at han er villig til å forhandle bort dette punktet.

Mer overtid

Eriksson er mer opptatt av å få med punktet om å tillate inntil 400 timer overtid årlig, mot i dag 200.

— Er du fagorganisert, har du mulighet til å jobbe 410 timer overtid. Det er en innrømmelse av at fagorganiserte selv må ha fleksibilitet i arbeidslivet, sier han.

— Fagorganiserte står kanskje sterkere i møtet med arbeidsgiver, slik at de ikke så lett blir utnyttet?

— Frp vil beholde retten til å si nei, sier Eriksson, som fremholder at den svake part også kan bli utnyttet innenfor dagens regler.

— Du klarer aldri å beskytte deg mot at noen arbeidsgivere er useriøse.

- Tulleforslag

En av dem som sterkest har argumentert mot forslaget, er en annen nord-trønder, Frps gruppeleder Endre Skjervø i fylkestinget.

Skjervø brukte uttrykket «tulleforslag» om å innføre adgangen til å pålegge overtid uten krav på betaling.

— De fleste arbeidsgivere er ordentlige, ryddige folk. Men i en presset situasjon og i små bedrifter kan vi oppleve at enkelte arbeidstagere blir satt under press, sier Skjervø.

— Det er viktig å ha en lovmessig ramme. Å gå tilbake til dårligere ordninger, vil ikke jeg bidra til.

Må ha pause

Han er også uenig i forslaget fra Eriksson om at man bare har rett til pause hvis man jobber i seks timer (i dag 5,5 timer), og at pausens lengde ikke skal fastsettes.

— Å øke til seks timer er feil vei å gå, mener Skjervø, som tilføyer at arbeidstagere i dag får pause hvis de jobber tre timer.

Han sier seg enig med Eriksson i ønsket om å åpne større adgang for folk til å avtale arbeidstid, uten detaljregulering fra Stortinget. - Men så ender han opp med en masse punkter som er en betydelig detaljregulering.

Skjervø støtter forslaget om å fjerne begrensninger på hvilke yrker som kan jobbe søndager og netter. - Det synes jeg man bør kunne avtale seg frem til.

Men Skjervø presiserer også:

— Noe sikkerhetsnett må ligge i bunnen.

Om innvendingene fra Skjervø, sier Eriksson:

— Jeg føler at hans kritikk er basert på feil premisser.

Arbeidsmiljø-forslaget

Forslaget, slik det nå foreligger, sier at normalarbeidstiden for alle skal være 40 timer i uken, men at kortere arbeidstid kan avtales. Det kan også avtales utvidet arbeidstid.

Daglig arbeidstid kan være opptil 13 timer, og gjennomsnittlig arbeidstid maksimalt 65 timer uken over en tre måneders periode.

Overtid kan pålegges etter behov, og det tillates inntil 400 timer årlig. Loven skal ikke ha bestemmelser om betaling for overtid, og heller ikke om rett til fri et visst antall søndager.

Det skal ikke være begrensninger på hvilke typer yrker som kan utføre søndags- eller nattarbeid.

Loven skal ikke fastsette hvor lang en pause kan være, og det blir først krav om pause for folk som jobber minst seks timer daglig. Såkalt Nordsjø-turnus skal tillates i helse- og omsorgssektoren

Hva mener du om overtidsforslaget til Frp?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Tertnes trekker tiåringer fra kamp. Mener motstanderen er «et rent satsingslag».

De mener Marikollen fotballklubb er «et rent satsingslag». – Det bør være plass til klubber som oss også, svarer Morten…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Tolv nye smittede på ett klassetrinn: – Dette ble plutselig litt massivt

  2. Sol og opp mot 20 grader: – Vi fortjener det. Veldig.

  3. Han vil utestenge gutter 10-lag. – Ille og ødeleggende.

  4. 16 elevar og 6 tilsette i karantene ved Sæbø skule

  5. – Noen kunder er så ufine at man blir sittende i sjokk

  6. Han er blitt kalt ett av byens største designtalenter. Nå gjør Philipp et stille opprør i sentrum.