Haukeland er forbredt på ebola

Publisert Publisert

- Haukeland universitetssykehus er et beredskapssykehus, og har planene klar hvis det skulle komme inn en pasient som vi mistenker er smittet med ebola, sier viseadministrerende direktør på Haukeland universitetssykehus Anne Sissel Faugstad.

  • Vi står klare til å trykke på knappen hvis det kommer inn en pasient som vi frykter er smittet av ebola, sier viseadministrerende direktør på Haukeland universitetssykehus Anne Sissel Faugstad.
  • Marie Misund Bringslid
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Haukeland universitetssykehus er et beredskapssykehus.

— Vi står klare til å «trykke på knappen» hvis det kommer inn en pasient som vi frykter er smittet av ebola, sier viseadministrerende direktør Anne Sissel Faugstad.

Hun forteller at Haukeland alltid har planer hvis en slik situasjon skulle oppstå, men at de ikke har et beredskapsteam før det blir aktuelt.

— Hvis det er mistanke om at en pasient har blitt smittet med ebola blir pasienten umiddelbart isolert. Deretter tar de ansatte på sykehuset alle forholdregler med tanke på smittefare, sier Faugstad.

Høy dødelighet

Ebolainfeksjon er ett av verdens mest dødelige virus. Symptomene er kvalme, oppkast, smerter i hodet, hals og bryst. Siden blør man gjennom de fleste kroppsåpninger, inntil døden inntreffer. Til nå har det pågående utbruddet i Vest-Afrika krevd minst 672 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone.

Les også

Viruset er noe av det verste vi har sett. Slik smitter det.

I Nigeria er én person bekreftet død som følge av sykdommen.Sierra Leone befinner seg i en krisesituasjon på grunn av ebolaepidemien som har rammet landet, sa president Ernest Bai Koroma til NTB på torsdag.

Helsepersonell som behandler pasienter som muligens er smittet med ebola må gå med heldekkende utstyr for å unngå smittefare.

— Dette er standardutstyr som man bruker på alle sykehus i Norge, sier Faugstad.

- Hvor stor er sjansen for at ebola kommer til Bergen?

— Det er umulig å vite, men vi vet at det pågår et utbrudd i Afrika, sier Faugstad.

- Kontakt lege umiddelbart

- Er dere bekymret for at den smittsomme sykdommen kan komme til Bergen?

— Vi diskuterer selvfølgelig det som har skjedd, men at ansatte er bekymret er ikke meg bekjent, sier hun.

Faugstad oppfordrer alle som mistenker at de er smittet av ebola til å ta umiddelbar kontakt med fastlege eller legevakt.

— Dersom man har vært ute og reist i områder hvor det er ebola og mistenker at man kan være smittet, bør man ringe til lege for å få råd til hva man skal gjøre videre, sier hun.

Hun oppfordrer i tillegg alle som er på reise til å følge med på hva helsemyndighetene sier, og holde seg oppdatert om smitten.

— Folkehelseinstituttet overvåker situasjonen på vegne av hele Helsenorge, og vi følger de retningslinjene som de anbefaler, sier hun.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Ebola-frykt stanser fly til Vest-Afrika

  2. WHO frykter ebolakatastrofe

  3. Norge gir mer til ebola-bekjempelse

  4. Ebolaforsker: - Neppe stor epidemi i nye områder

  5. - Ebola har utløst krise i Sierra Leone

  6. - Hadde ikke Ebola

  7. Sendt hjem med høy feber fra Vest-Afrika

BT anbefaler

Weronika (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.