Folkets Hus, torsdag 25. september. Aps representantskapsmøte går mot slutten da Pål Hafstad Thorsen entrer talerstolen. Der advarer han mot Aps kompromissløse syn i bybanesaken, og sier at partiet kan ikke la dette stå i veien for makt.

— Spørsmålet er om vi skal slamre igjen døren til sentrumspartiene eller om vi skal holde den på gløtt, sier Thorsen, med henvisning til at både KrF og Venstre ønsker skinnegang over Bryggen.

På representantskapsmøtet foreslo han å fjerne punktet i partiprogrammet om at Bryggen skal være bil- og banefri, og heller nøye seg med en formulering om at «banen skal bygges først til Åsane, deretter Fyllingsdalen og Loddefjord».

— Betyr det at du er villig til å la Bybanen gå over Bryggen hvis dette kan gi dere byrådsmakt?

— Jeg mener vi må holde døren på gløtt, sier Thorsen.

Frykter 16 år i opposisjon

På bakerste benk var det flere som buet da bystyrepolitiker Pål Hafstad Thorsen tok ordet. Ap har nemlig gjort et representantskapsvedtak på at Bybanen til Åsane skal gå i tunnel gjennom sentrum. Internt i Arbeiderpartiet i Bergen er det derimot mange som mener at partiets linje var alt for rigid. Spesielt gruppeleder Harald Schjelderup har fått unngjelde for sin harde retorikk.

Partiet gjorde lite for å komme Venstre og KrF i møte da bybanestriden herjet som verst.

— Ap forspilte sin store mulighet i denne saken. Hadde de spilt kortene sine rett ville de fått KrF over på sin side og gjenvunnet makten, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Han peker på at saken var så viktig for KrF at de gikk ut av byrådet på den.

Thorsen er ikke enig i valgforskerens analyse, men mener det er på tide at partiet tar de politiske realitetene innover seg.

— Vi er i en situasjon hvor det er sentrumspartiene som velger side. Da vil jeg diskutere hvordan vi kan nærme oss dem, sier han og legger til:

— Spørsmålet vi må stille oss er om vi skal velge 16 år i opposisjon eller avslutte dette livet etter 12 år. Er svaret det siste, så må vi senke partifanen og søke makt. Det er ingen tvil om at bybanesaken er viktig for KrF og Venstre, sier Thorsen, som presiser at han fortsatt er tunneltilhenger og står på partilinjen, men at hovedpoenget er at en må åpne seg mot sentrumspartiene i det pågående programarbeidet.

Glemmer at de trenger venner

Elleve år er gått siden Ap og Anne-Grete Strøm-Erichsen overlot byrådslederstolen til Høyre og Monica Mæland. Siden har byen blitt styrt av ulike borgerlige konstellasjoner med Høyre som den dominerende faktoren i alle.

— Jeg er lei av å være i opposisjon, sier Pål Hafstad Thorsen.

Han kritiserer sitt eget parti for å være for innadvendt.

— Ap er så store at vi iblant glemmer at vi trenger venner. Men vi kan ikke bare tenke at vi skal være fornøyd med partiprogrammet vårt. Vi må også ha en åpen dør til de andre.

Opposisjonssyken

Thorsen sier han fikk seg en tankevekker da Venstres og KrFs ledere i Bergen nylig uttalte til Bergens Tidende at de aldri hadde fått en telefon fra noen i Ap som ville diskutere samarbeid. Nå ønsker han å starte en debatt i partiet om hvordan de skal komme til makten.

— Vi har sittet så lenge i opposisjon at vi snart ikke kjenner til noe annet liv, sier han.

Leder for nominasjonskomiteen, Terje Ohnstad, vil ikke kommentere Bryggen-debatten, og viser til at han har vært på ferie i lengre tid.

— Jeg kan ikke svare direkte på dette før jeg har fått kartlagt stemningen i partiet. Nå skal jeg bruke tiden på å sjekke dette ut, sier Ohnstad.

Aps gruppeleder Harald Schjelderup er for tiden i pappapermisjon, og sier han ikke ønsker å uttale seg om konkrete saker.

I en SMS til BT skriver han imidlertid at han forholder seg til, og har arbeidet ut fra, partiets vedtak.