Politiet: Det var bare én skytter

Konspirasjonsteoriene om flere skyttere på Utøya florerer. Politiet håper å stanse teoriene.

Publisert Publisert

VAR ALENE: Ingenting tyder på at flere enn Anders Behring Breivik sto bak skytingen på Utøya 22. juli i fjor, mener politiet. Her fra det siste fengslingsmøtet i Oslo tingrett 6. februar. Foto: SCANPIX

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Da skytingen begynte på Utøya, var flere av ungdommene overbevist om at det var flere gjerningsmenn på øyen. Noen fortalte også at det ble skutt fra fastlandet.

Teoriene om flere gjerningsmenn florerer fortsatt i blogger. Flere medier har fått henvendelser fra privatpersoner som har analysert lyd— og videoopptak fra Utøya 22. juli.

De peker på at skuddene har forskjellig lydstyrke, og mener det beviser at flere personer skjøt samtidig på forskjellige deler av øyen.

Det er absolutt ingenting som tyder på at det var flere gjerningsmenn

«Dette opptaket har noe som kan være essensielt. To ulike skuddserier hvor det virker å være flere skyttere i sving», skriver en av dem i en e-post til BT.

Sjekket hylsene

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at alt tyder på at Anders Behring Breivik var alene om massakren.

- Vi har avhørt alle som var på øyen, og har gjort svært grundige tekniske undersøkelser. Det er absolutt ingenting som tyder på at det var flere gjerningsmenn, sier Kraby.

I avhør sier flere at de som var på Utøya at de trodde det var flere – alt fra to til fire-fem personer.

Mens Breivik gikk rundt, var ryktene i gang. Noen fortalte om folk i dykkerutstyr, andre hadde sett noen i grønne klær.

Bare en av dem som først trodde det var flere, forklarer i avhør at vedkommende fortsatt er sikker på at det var mer enn én skytter.

Grundig jobb

Kraby sier politiet gjør en mye grundigere etterforskning enn det som skal til for å avgjøre skyldspørsmålet under rettssaken.

-  Vi vil snu hver stein når det gjelder hovedspørsmålet: Var siktede alene, eller hadde han medvirkere?

-  Vi må ta høyde for at det i fremtiden vil komme nye konspirasjonsteorier og uavklarte spørsmål. Det er nå materialet er ferskt, og vi ønsker å gjøre jobben så grundig som mulig mens vi har muligheten, sier Kraby.

Både tekniske bevis og avhør peker i retning av at Breivik var alene:

Etterforskerne har sjekket samtlige tomhylser på øyen. Alle tilhører våpnene Breivik hadde med seg.

Breivik sier at han vekslet mellom våpnene for å unngå overoppheting. Pistolen og riflen han brukte lager ulik lyd.

Et våpen avfyrt bak en husvegg eller inntil en fjellvegg kan lyde forskjellig fra et skudd fra samme våpen i åpent lende.

I avhør av overlevende har politiet spurt grundig om det kan ha vært flere skyttere.

- Noen av dem som snakket om flere gjerningsmenn i den tidlige fasen, har gått tilbake på det. Man må huske at dette var en ekstrem hendelse med mange unge mennesker i sjokk, sier Kraby.

- ** ** Mange merkelige folk

Kjetil Klakegg Bergheim fra Florø var en av dem som på Utøya følte seg sikker på at det var flere som skjøt. Kort tid etter at han kom hjem, sa han i et intervju at han var sikker på at det var flere gjerningsmenn.

Intervjuet er senere blitt brukt som sannhetsbevis av konspirasjonsteoretikere.

- I begynnelsen var det kjedelig. Nå bryr jeg meg ikke så mye om det. Det finnes mange merkelige folk der ute, sier han.

Noen av organisasjonene og nettstedene som har skrevet om konspirasjonsteoriene, er høyreekstreme.

Årsaken til at Bergheim først trodde det var flere skyttere, sier han, er at han hørte skrik og skudd fra flere plasser.

Uklar rekkefølge

- Da jeg skjulte meg på Utøya, ble veldig mange skudd avfyrt. Jeg vet i ettertid ikke i hvilken rekkefølge, men har skjønt at Breivik bevegde seg raskt.

- Mange skrek også når de så folk som var skutt. Det er helt naturlig at det kom skrik fra ulike deler av øyen, sier Bergheim i dag.

Les også

Planla flukt med småfly til Serbia

Les også

Derfor tente ikke Breivik på skolen

I tillegg kom en gruppe fra vannkanten og sa at noen skjøt mot dem fra landsiden. I virkeligheten sto Breivik ved vannkanten og skjøt.- Situasjonen tatt i betraktning, var det vanskelig å skjønne hvor alle kulene kom fra. I dag vet jeg mer om hva som skjedde, sier Bergheim.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Breivik sier ja til ny vurdering av sin psykiske tilstand

  2. Klomsæt nekter for lekkasjer

  3. Breiviks far vil ikke la seg avhøre av norsk politi

  4. - Breivik ba meg overnatte