Sykehusinnleggelser kan gjøre vondt verre for eldre

Innleggelse på sykehus kan forverre sykdomsbildet for norske sykehjemspasienter. Derfor mener flere bergensforskere at flere tjenester bør utføres på sykehjemmene i stedet.

Publisert Publisert

MANGE INNLEGGELSER: Hver dag legges 3.5 sykehjemspasienter inn på Sykehus. Forskere ved Høgskolen i Bergen mener dette tallet burde vært lavere, fordi det for mange eldre er belastende å bli innlagt på sykehus.

  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi ser at pasienter i flere tilfeller kan få samme behandling på sykehjemmet som de får på sykehuset. Kompetansen er der, men kanskje ikke kulturen for det. Mange ser på sykehjemmet som et hjem, hvor det ikke skal foregå behandling, men vi bør tenke på hva som er best for de eldre, sier Birgitte Graverholt, forsker ved Senter for kunnskapsbasert praksis ved Høgskolen i Bergen.

Hun har sammen med to andre forskere ved senteret sett på hvor ofte de 38 alders- og sykehjemmene i Bergen sender sine pasienter til sykehuset. De fant ut at det er i snitt er 17 pasienter innlagt til enhver tid, og hver dag blir 3.5 sykehjemspasienter innlagt på sykehuset.

BØR BEHANDLE MER SELV: Birgitte Graverholt, forsker ved Senter for kunnskapsbasert praksis ved Høgskolen i Bergen mener at sykehjemmene bør bli flinkere til å behandle pasientene sine selv, i stedet for å sende dem på sykehuset. - Det kan være en fordel for de eldre å få behandling i trygge omgivelser, sier hun.

— Vi ser også at det er stor variasjon fra sykehjem til sykehjem, og opplever det som uheldig, fordi pasientgrunnlaget er likt. Vi ser at mindre sykehjem legger inn pasientene oftere enn de store sykehjemmene. Dette kan henge sammen med at det er dårligere beredskap, og at man kanskje i noen tilfeller ikke har noen til å bistå en i avgjørelsen, sier Graverholt.De har også funnet ut at Norge legger inn sykehjemsbeboere mer hyppig enn andre land.

Farlig kjøretur

I en kronikk i BT torsdag peker Graverholt og to kolleger på en rekke negative konsekvenser at å legge de eldre inn på sykehus. De beskriver selve ferden til sykehuset som en stor belastning for de eldre. Skarpt lys, inn og ut på båre og venting kan gjøre dette til en belastning for pasientene.

— Mange blir forvirret, og de opplever det som belastende og skulle forholde seg til mange nye personer på kort tid. Flere studier viser at det er vanlig med fysisk og psykisk forverring etter et sykehusopphold, forteller hun.

De ser at mange norske sykehjem sender sine pasienter til sykehuset for intravenøs væske, antibiotikabehandling og blodprøver. Alt dette er tjenester som mange sykehjemmene selv kan utføre.

— Dette kan komme av manglende kunnskap og vilje til å drive denne typen behandling, men for mange eldre vil det være en fordel å få hjelp der de er, fremfor å dra til sykehuset, sier Graverholt.

Vil gi pasienten et valg

Lungebetennelse er en av de vanligste årsakene til sykehusinnleggelse fra sykehjem. Dette kan også behandles ved sykehjemmene i mange tilfeller, og Graverholt mener derfor det er særlig viktig å ha en tett dialog med både pasient og deres pårørende om hva de ønsker.

— Det er ikke snakk om å gi et dårligere tilbud ved sykehjemmene, men et tilsvarende tilbud som er like godt og trygt. Det er vanskelig å skulle ta en slik avgjørelse på stedet, men dersom man allerede har spurt pasienten om hva hun/han ønsker, så har man noe å forholde seg til. Mange eldre vil nok ønske å få slippe å dra på sykehuset, sier hun.

Graverholt mener også sykehjemmene bør bli flinkere til å stille spørsmål ved sine avgjørelser.

— Hvor ofte spør vi oss «var dette det rette». Det er viktig å evaluere egen praksis, og ta innover seg forskning som viser at det kan være en fordel å få behandling på sykehjemmet og i trygge omgivelser, sier hun.

Forskerne tror også det er en fordel med omreisende biler som kan utføre vanlige undersøkelser som røntgen og EKG, som ellers krever innleggelse.

— Målet er ikke å unngå enhver sykehusinnleggelse. Det handler bare om å tenke litt innovativt og nytt, sier Graverholt.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her svarer han om kvelden alt gikk galt

  2. Før kampen pekte bergenseren ut Branns svakheter. Så scoret laget hans fem.

  3. «Dobbelt så god som motsatt back»

  4. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  5. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  6. Jeg husker frokostene hos pappa annenhver helg