Klokken 13.30 torsdag startet rettssaken mot Varg Vikernes (40) i Paris. Han er tiltalt for rasistiske ytringer og forsvar av krigsforbrytelser, med en strafferamme på inntil fem års fengsel.

Vikernes møtte i retten iført hettegenser og joggebukse. Rettssal 17 var helt full av omlag 100 pressefolk og andre som hadde kommet for å støtte Vikernes.

Mange kom ikke inn, og måtte vente utenfor.

— Jeg skjønner ikke hva jeg er anklaget for. Det finnes ikke noe bevis, var det eneste Vikernes sa i retten.

Klokken 14.40 tok retten pause. Vikernes' advokat Julien Freyssinet ba i retten om at saken måtte utsettes, da han mente han ikke har fått god nok tid til å sette seg inn i bevisene i saken.

Ifølge forsvareren mottok han 900 dokumenter mandag.

— Det er umulig å gå gjennom dette fra mandag til torsdag. Hvis denne rettssaken blir hastet gjennom og han ikke får forberedt seg godt nok, så kan det påvirke utfallet av om han blir utvist, sa forsvareren.

- For kort tid

Da retten tok pause for å vurdere dette, gikk Vikernes bort og snakket med noen av dem som har møtt opp i retten for å støtte ham.

Etter pausen fikk Vikernes' forsvarer medhold i utsettelsen. Saken kommer opp igjen 3. juni 2014.

Det var både Vikernes og forsvareren fornøyde med.

— Det sier seg selv at vi ikke kunne forberede oss på så kort tid, sa Freyssinet.

- Burde være kjent med bevisene

— Selv om aktor ikke var enig i dette, fikk forsvareren medhold fra de tre dommerne, sier talskvinne Agnès Thibault-Lecuivre ved den franske påtalemyndigheten.

Hun skulle helst sett at saken var ute av verden.

— Men dessverre er det ikke uvanlig at saker utsettes.

Hun mener grunnlaget for utsettelsen er tynt. Store deler av saksmappen bestående av 900 dokumenter inneholder ting som ikke er relevante etter at terrormistanken mot Vikernes falt kort tid etter arrestasjonen 16. juli.

— Freyssinet har vært forsvareren hans fra dag én, og han kjenner meget godt til saken. Han burde være kjent med det som finnes i mappen, sier hun.

Får støtte fra høyreekstreme

Sympatisører ble innkalt via Faceboo før rettssaken, og det er samlet inn mer enn 120.000 kroner til hjelp i hans kamp mot den franske staten. Kjente franske ekstreme høyrepersonligheter ble ventet å komme. De anser Vikernes som et offer, skriver Aftenposten.

— Jeg håper å se mange av dere der, i legeme eller ånd - eller begge deler, skrev Vikernes på bloggen sin tidligere denne uken.

- Vil redde stumpene

UTSATT: - Ja, jeg er fornøyd med at saken er utsatt. Det sier seg selv at det ikke går an å forberede seg godt når jeg fikk tilsendt de 900 dokumentene av aktor på mandag, sa Vikernes' advokat Julien Freyssinet torsdag.
Yngvild Gotaas Torvik

Den franske påtalemakten mener Varg Vikernes har brutt loven gjennom hatefulle blogginnlegg mot jøder og muslimer, og benektelse av historiske faktum rundt annen verdenskrig. Tiltalen kan gi ham fem år i fengsel og 45.000 euro i bot.

- Det gjelder det han skriver om Hitler, og at han bagatelliserer nazistenes rolle i Holocaust, sa talskvinne Agnès Thibault-Lecuivre ved den franske påtalemyndigheten til BT før rettssaken.— Jeg har en følelse av at prosedyren nå er for å redde stumpene av saken og forsvare bruken av store midler, sa Vikernes’ advokat Julien Freyssinet til AFP før rettssaken.

I september uttalte en kommisjon oppnevnt for å vurdere om han burde utvises at Vikernes «ikke utgjorde noen trussel mot republikken» og at det ikke var noen grunn til å utvise ham.

Påberoper seg selvforsvar

Vikernes selv har tidligere skrevet at han håper han blir stilt for retten og får muligheten til å forsvare seg.

- Akkurat nå gjennomfører de et folkemord i Europa, og vi, de opprinnelige europeerne, er blitt merket for utryddelse. Jeg vil påberope meg at jeg handlet i selvforsvar, og vil bevise for retten at jeg hadde god grunn til å eksponere Europas fiender, har han tidligere skrevet på bloggen sin.

I rettssaken i dag skulle det bli presentert utdrag fra Vikernes’ blogg, som påtalemyndigheten mener beviser brudd på loven.

Har fått kritikk

Saken startet grytidlig om morgenen den 16. juli i år. Da tok fransk terrorpoliti seg inn i boligen til Varg Vikernes og hans gravide kone, i landsbyen Salon-la-Tour sentralt i Frankrike.

Etter 60 timer i varetekt ble imidlertid Vikernes løslatt, da politiet ikke fant at de kunne sikte ham for terrorplanlegging.Tiltalen som er tatt ut mot ham er langt mindre alvorlig enn de opprinnelige anklagene, og franske myndigheter har fått kritikk for at de gikk for høyt ut.

- Så vidt jeg skjønner er det ingen sammenheng mellom det han ble anholdt for og rasismeanklagen. Han ble aldri siktet for terrorplanlegging, men såkalt preventivt anholdt etter fransk lov uten at det forelå skjellig mistanke mot ham, sier Varg Vikernes’ tidligere forsvarer, John Christian Elden.

Kontroversiell tiltale

Det andre punktet i tiltalen, forsvar av krigsforbrytelser, er kontroversielt dersom det spesifikt gjelder benektelse av Holocaust. Det sier advokat Jon Wessel-Aas, som har jobbet mye med ytringsfrihetssaker.

- Det strider egentlig mot ytringsfrihetslogikken at man skal kunne straffes for å ha et annet syn på generelt aksepterte historiske fakta.

Frankrike er imidlertid ett av mange land hvor det spesifikt er forbudt ved lov å fornekte Holocaust.

Når det gjelder rasismeanklagene, mener tidligere forsvarer Elden terskelen for å bli dømt er lavere i Frankrike, enn den ville vært i Norge.

Varg Vikernes’ advokat Julien Freyssinet, bekrefter at Vikernes vil møte i retten i dag. Han ønsker imidlertid ikke å gi noen kommentar før rettssaken.

I RETTEN: Varg Vikernes presenterte seg som Louis Cachet i retten, selv om franske myndigheter kaller ham Kristian Vikernes.
Yngvild Gotaas Torvik
VILLE BYGGE: På denne tomten ville Vikernes og konen bygge sitt nye hus. I La Croisille-sur-Briancelite var Michéle Mignonac glad da hun skulle få nye naboer. Da BT snakket med henne i juli, håpet hun Vikernes aldri ville komme tilbake. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG
ARRESTERT: I dette huset bor Varg Vikernes sammen med sin 25 år gamle franske kone og tre barn. Det var her fransk terrorpoliti slo til grytidlig om morgenen den 16. juli. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG