— Jeg har stor sans for Trond Giske. For meg fremstår han som folkelig, og de gangene jeg har vært sammen med ham har han vært jordnær, sier leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Roger Hansen.

Han mener Giske innehar kvaliteter som gjør han godt skikket til å være leder for Arbeiderpartiet (Ap).

— Jeg tror det er bra for partiet å få en person som har evne til å snakke med vanlige folk. Uten forkleinelse for noen andre, så har jeg fått et godt inntrykk av Giske, sier Hansen.

- Trond egner seg best

Tidligere i uken kunne den italienske avisen La Repubblica melde at Ap-leder Jens Stoltenberg er aktuell som ny generalsekretær i NATO.

I etterkant er Jonas Gahr Støre omtalt som den soleklare favoritten til å bli Stoltenbergs etterfølger, dersom det blir aktuelt. Men i fagforeningene er det flere som heller foretrekker Trond Giske som ny Ap-leder.

— Støre er en gjennomført skikkelig fyr, som vil kunne bli en god representant for partiet. Men personlig vil jeg nok foretrekke Giske i valget mellom de to, sier Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund.

Det gjør også Hans O. Felix, forbundsleder i El & IT Forbundet.

— Jeg føler Trond Giske står fagbevegelsen noe nærmere. Vi har samarbeidet i mange år, og fått god erfaring med ham. Jeg synes også han gjorde en god jobb som næringsminister, han har en grei måte å argumentere på. Det har også Jonas, men jeg føler at Trond er den som ville egnet seg best, sier Felix.

Tror på Støre

Også forbundsleder Leif Sande i Industri Energi snakker varmt om Giske.

— På våre områder, i industrien, har Giske tatt en del fighter, og sloss. Han har vært den mest markante næringsministeren vi har hatt på år og dag. Jeg sier ikke at jeg synes han skal bli partileder, men han har gjort en veldig god jobb, sier Sande.

Forbundslederen mener også partisekretær Raymond Johansen og nestleder Helga Pedersen er gode kandidater til å ta over lederjobben. Han gjetter likevel på at Støre vil få jobben til slutt.

— Det ser ut som at han har best odds akkurat nå. Skal det bli Giske, må det en massemobilisering til. Og jeg er ikke sikker på at det vil være hensiktsmessig, sier Sande.

Sande understreker at han også mener Støre er en god kandidat.

— Han er en person som går greit inn i de fleste miljø, prater godt for seg og har klart jobben sin på en grei måte. Han er en osloborger, og det pleier jo gjerne lederne å være. Det kunne vi gjerne ha skiftet på, sier Sande.

- Hyggelig å få anerkjennelse

Jonas Gahr Støre var torsdag på Litteraturhuset i Bergen for å møte forfatter Åsne Seierstad. Han ønsker ikke å snakke om favorittstempelet han har fått.

— Det er hyggelig å bli snakket pent om og få anerkjennelse for den jobben jeg gjør. Men vi er ikke der hvor mediespekulasjonene er. Vi har en dyktig leder og han er fortsatt leder, sier Støre.

— Hva tenker du om at flere fagforeningsledere foretrekker Giske?

— Jeg vil ikke bidra til spekulasjoner, men jeg har respekt for at pressen gjør det. Ledelsen i Arbeiderpartiet er et godt team, vi har en god kultur i partiet, og jeg er sikker på at vi vil håndtere alle situasjoner som måtte dukke opp i fremtiden, sier Støre.