— Jeg fant Gud blant de aller fattigste - og den egentlige meningen med livet. Gjennom øynene til et fattig, misbrukt barn fikk jeg beskjed om aldri å forlate dem. Jeg kunne ikke vende dem ryggen, sier Gobran.

På folkemunne blir hun kalt mamma Maggie. Hun er av mange blitt sammenlignet med Mor Teresa, og var i 2012 én av 231 kandidater som ble foreslått til Nobels fredspris for sitt arbeid for fattige i Kairo.

— Det er en ære og gave fra himmelen å bli sammenlignet med henne. Jeg elsker henne og har kontakt med hennes sjel når jeg jobber med barna i søppelbyen, sier Gobran.

Fredag besøkte Gobran Skjold kirke. Torsdag var hun i Sandnes. Utenfor kirken var det ikke én eneste parkeringsplass ledig, og ved inngangen til kirken var det noen som valgte å stå for å få med seg foredraget. Det er i forbindelse med en biografi om hennes liv og de kristne i Egypt at hun besøkte Norge.

Dannet stiftelse

Hennes historie begynte på fjellet Mokhattam.

Stedet kalles søppelbyen ettersom beboerne i all hovedsak livnærer seg av å sortere søppel. Her startet hun sitt arbeid med å bygge opp stiftelsen Stephen's Children. Hun sa opp sin jobb som lærer på universitetet.

Stiftelsen arbeider med å gi barn helsesjekk, mat, skoletilbud og en følelse av håp. Over 1500 ansatte er nå tilknyttet det som trolig er Midtøstens største veldedige organisasjon. Likevel var hun inntil i 2012 ukjent for både Google og det meste av den øvrige verden. Da ble hun nominert til Nobels fredspris.

Plutselig var hun en offentlig figur.

— Hva tenkte du om nominasjonen?

— Jeg er ingenting. Jeg er bare støv og skal forsvinne. Gud lot nomineringen skje og bestemmer også hvordan jeg skulle bruke omtalen. Jeg mister alt hvis jeg tror dette handler om meg, sier Maggie, som understreker at hun bryr seg lite om ros fra mennesker. Det er Gud som betyr alt, sier hun flere ganger under intervjuet.

Nytt håp med al-Sisi

Kopterne i muslimdominerte Egypt har bestandig vært utsatt. Da Mubarak ble kastet i 2011 og deretter erstattet av Mohammed Morsi fra Det muslimske brorskap i 2012, fikk kopterne det verre enn noen gang, ifølge Maggie. Nå har den tidligere generalen Abdel Fattah al-Sisi regjert siden juni.

— Hvordan er forholdene for kopterne i dag?

— Jeg er glad du ikke spurte for et år siden. Da levde vi ikke engang, og det var helt mørkt. Nå er det nytt håp. Vi har fått en ny grunnlov, regjering og en president som jeg ber for hver dag, sier Maggie.

Utenlandske medier forteller imidlertid om et militærregime med diktatoriske trekk og brudd på menneskerettighetene.

— De som kritiserer forholdene i dag, aner ikke hvordan vi hadde det under Morsi, sier Gobran.

- Fantastisk

En av dem som hadde møtt opp for å lytte til Gobran var Ann-Gitte Holset. Hun var imponert over arbeidet.

— Det er fantastisk og veldig spesielt det hun har gjort. Jeg er ikke overrasket over hvor mange som hadde møtt opp her i dag, forteller hun.

Hun hadde ikke hørt om Gobrans arbeid før hun fikk vite at hun kom til Bergen fra datteren.

— Hun er konfirmant her. Hun syntes også det var bra, sier hun.