Her sprenger de torpedoene i Hjeltefjorden

Minedykkerkommando har fjernet alle torpedoene fra KNM «Helge Ingstad».

Publisert Publisert
  1. Leserne mener

Minedykkerkommando har fjernet alle torpedoene fra KNM «Helge Ingstad», opplyser de i en pressemelding.

Torsdag ettermiddag ble rundt halvparten av dem detonert i Hjeltefjorden. Resten skal detoneres seinere.

– Føre var

– De sjøvannsaktiverte batteriene i torpedoene kan reagere i kontakt med luft og forårsake brann og helseskadelig røyk. Derfor ønsker vi å være føre var, sier orlogskaptein Bengt Berdal, sjef i Minedykkerkommandoen.

Det var torsdag 8. november at KNM «Helge Ingstad» kolliderte med oljetankeren «Sola TS». Siden har fregatten ligget i Hjeltefjorden.

Det gjenstår fortsatt en stund før løfteoperasjonen kan starte. Også været vil påvirke hvor raskt dette kommer i gang, opplyser Forsvaret.

UNDER VANN: KNM Helge Ingstad har ligget i Hjeltefjorden siden november i fjor. Foto: Bård Bøe

Sjøforsvaret regner med at eksplosivene som var om bord er stabile.

Men det hadde vært for risikabelt å ta torpedoene inn til land for reparasjon der, opplyser Forsvaret.

Sikkerhet viktig

– I dette tilfellet er hensynet til personellsikkerhet vektet høyere enn gevinstene ved en videre håndtering av torpedoene. Ut fra grundige faglige vurderinger av tilstand og alternativer ble det besluttet å detonere torpedoene, sier Berdal i en pressemelding.

Forsvaret har fått råd fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet og Kystverket før torpedoene ble fjernet. Miljødirektoratet har innvilget søknad til tiltaket.
Annen ammunisjon er fortsatt om bord i KNM «Helge Ingstad». Men dette skal også hentes ut av fregatten. «Det gjøres fortløpende vurderinger på hva som kan og bør hentes ut før hevingen, og hva som kan vente til fregatten er transportert til Haakonsvern», skriver de i pressemeldingen.

Publisert