– Han var en bauta i ordets beste forstand

Kondolansene strømmer på etter Frank Aarebrots bortgang.

Publisert Publisert

BAUTA: Frank Aarebrot markerte seg ikke bare som populær foreleser og forsker på universitetet. Han var i mange år fast valgkommentator for en rekke norske og utenlandske medier. Foto: Eirik Brekke

  • Christian Nicolaisen
  • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Nyheten om Frank Aarebrots død ble sluppet av 70-åringens nærmeste familie sent lørdag kveld. Den nærmeste familien var til stede da Aarebrot sovnet inn.

– Vi ber om respekt for at vi ikke kommer til å være like tilgjengelig som han elsket å være, så hvis du har lyst til å skrive noen ord til oss ber vi deg om å gjøre det her, skriver familien på Facebook.

Der har allerede flere hundre lagt igjen sine kondolanser.

«Alle som i framtiden skal kommentere valg, og forske på politisk utvikling, vil bli målt mot han. Både når det gjelder substans og formidlingsevne. Varme tanker til familien», skriver lege og forfatter Jan Vincents Johannessen.

Aarebrot var gjennom mange valgekspert for en rekke medier, så også på TV2 i mange år.

«Han var en bauta i ordets beste forstand. Fra studietiden på Sydneshaugen til siste stund. Dyp respekt for Frank Aarebrot!», skriver TV 2s Davy Wathne på Twitter.

STATSMINISTEREN: Erna Solberg takker Frank Aarebrot for det han ga det norske samfunnet. Foto: Ørjan Deisz

– Var viktig for demokratiet

Statsminister Erna Solberg hadde Aarebrot som foreleser da hun studerte ved Universitetet i Bergen.

– Det var aldri kjedelig, aldri forutsigbart. Han fikk politikk og historie til å være medrivende. Og han har inspirert et uendelig antall studenter. Frank hadde alltid tid og var alltid klar for en diskusjon. Det var en stor gave til oss alle. Det var veldig trist å få nyheten om at Frank Aarebrot er død. Mine tanker går til hans familie og venner, sier Solberg til NTB.

Hun roser også Aarebrot for de offentlige analysene av norsk og internasjonal politikk, og særlig valg.

– Frank Aarebrot var rett og slett viktig for demokratiet vårt fordi han ga oss kunnskap og skapte engasjement. Takk til Frank Aarebrot for hans livsverk, avslutter Solberg.

I KLASSEN: Stig Holmås gikk i klasse med Frank Aarebrot. Foto: Ørjan Deisz

– Og så var det...

«Nokre trur ein at skal leve alltid, vere alltid. Uansett kva kroppen seier. Frank Aarebrot var ein slik. Aldri eit val utan. Kvil i fred.», skriver tidligere kulturredaktør i BT, Hilde Sandvik.

Forfatter Stig Holmås gikk i klasse med Aarebrot på videregående. Han minnes den unge Aarebrot og klassen på denne måten:

«Det var de dårlige, så var det alle de i midten, så var det de flinke - og så var det Frank Aarebrot», skriver Holmås på Facebook.

Han var professoren

Heller ikke byrådslederen i Bergen er uberørt av dødsfallet.

«Nei, dette kan bare ikke være sant», skriver Harald Schjelderup på sin Facebook-side. Han har tilbragt mye tid med Aarebrot, både som student på universitetet og i tiden etterpå.

«Han var professoren, sampoleren og foreleseren alle følte de kjente mye, eller i hvert fall litt. Han var stemmen og ansiktet vi ikke bare lyttet til, men også smilte av. For han var ikke bare den mest kunnskapsrike og beste formidleren og kommentatoren. Han var også ustyrtelig morsom, og alltid i godt humør. Frank spredte kunnskap og glede rundt seg, hver dag, år etter år, tiår etter tiår.

For oss i Arbeiderpartiet har vi også mistet et kjært partimedlem. Frank kunne være den skarpeste interne kritikeren, og kvidde seg ikke for klar tale hvis han mente vi hadde gjort en tabbe. Men vi visste han gjorde det av kjærlighet, for ingen betvilte hvor Franks politiske hjerte lå, med verdier som rettferdighet og solidaritet som kompass».

Byrådslederen avslutter med sympatierklæring til Aarebrots nærmeste familie.

MINNES: BT-journalist Pål Andreas Mæland hadde mye med Frank Aarebrot å gjøre. Foto: Jan M. Lillebø

En røyk med kjøkkenpersonalet

BT-journalist Pål Andreas Mæland oppsummerer sitt forhold til Aarebrot. Han skriver at professoren i tiår var en viktig del av livet hans, som foreleser og veileder ved universitetet, som intervjuobjekt og samarbeidspartner for den årlige Medieundersøkelsen.

«Jeg har reist med Frank til Danmark, og vært hans stand-in i Sverige. Vi har hatt utallige møter og telefonsamtaler. Det mest fascinerende med den mannen har vært hans utrolige humør, positivitet og folkelighet.

Frank snakket med alle, og da mener jeg alle. Han behandlet virkelig alle mennesker likt, og lot seg ikke imponere av titler eller CV. Tvert imot, aldri var han så lykkelig som når han kunne snike seg ut fra en stiv tilstelning og ta en røyk med kjøkkenpersonalet.

Frank var sosialdemokratiet inkarnert i et menneske, og en enorm forkjemper for demokratiet og sivilisert politisk debatt. Vi hadde det utrolig gøy sammen. Han var en fest av et menneske.

Hvil i fred, Frank. Håper de har mange overgangsmatriser du kan analysere der du er nå.»

POLITISK REDAKTØR: Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen skriver varmt om Frank Aarebrot. Foto: Jan M. Lillebø (ARKIV)

– Ikkje eg som ringer journalistene

Trine Eilertsen kjente Aarebrot godt, som student ved Universitetet i Bergen og siden som sjefredaktør i Bergens Tidende og nå politisk redaktør i Aftenposten.

«Franken gjorde Norge større og klokere», skriver hun i et minneord i Aftenposten.

Eilertsen mener hans holdning til studenter og undervisning var forbilledlig i akademia gjennom tiår.

«Etter forelesningene dro han gjerne rett til Baker Brun, der han satt med kaffekoppen og en skillingsbolle, tilgjengelig for studenter som hadde spørsmål eller ville diskutere.»

Aarebrot fikk riktignok kritikk for å uttale seg om tema som lå utenfor hans eget fag. Eilertsen skriver at hun spurte ham en gang om dette, og han svarte:

«Husk, det e ikkje eg som ringer journalistene - det e de som ringer meg!».

– Han var ikke vond å be

– En fantastisk formidler som skapte entusiasme for kunnskap, sier rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen om Frank Aarebrot.

– Kunnskap har størst verdi når den deles raust. Det gjorde Frank. Han skapte begeistring hos studenter ved universitetet i flere tiår og bidro også til at universitetet fikk flere studenter ved sine mange skolebesøk, sier Olsen til NTB.

Rektoren forteller at bunken med invitasjoner til små og store arrangementer alltid var høy på Aarebrots skrivebord.

– Han var ikke vond å be og stilte velvillig opp så langt det var mulig, sier Olsen.

– En lyttende og søkende mann

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum fra Venstre skriver dette:

«Takk for ditt brennende hjerte, sterke nysgjerrighet og uvanlige fortellerglede med vidd og stor kunnskap!»

MINNES: Tidligere Venstre-topp Odd Einar Dørum minnes Frank Aarebrot. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Hans Olav Lahlum, historiker, forfatter, politiker og sjakkekspert, skriver et lengre innlegg på Aarebrots side. Slik beskriver han Aarebrot:

«Frank ble for meg et eksempel til etterfølgelse for akademikere i mange ulike fag og på mange ulike måter. Han var en av landets aller fremste innenfor sin akademiske disiplin, men falt aldri for fristelsen til å bli arrogant eller selvtilfreds. Tvert i mot forble han til det siste en lyttende og søkende mann, som elsket en saklig og engasjert diskusjon - også om kritiske innvendinger til hans egne arbeider.»

– Stolen din i studio blir ståande tom

NRK-journalist Jan Børge Leirvik skriver et lengre innlegg på Aarebrots Facebook-side. Han skulle ha professoren i studio mandag, da det er valg i Norge. Her er noe av det Leirvik skriver:

«I natt sender me dei varmaste tankar til familien og dei næraste. Dei har lidd det største tapet. Men me har som nasjon óg blitt fattigare. Dette gjer så vondt og er så trist. Valdagen kjem på måndag og "the show must go on". Stolen din i studio blir ståande tom... Du vil bli sakna, og me vil aldri gløyma deg. Kvil i fred, Frank!»

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Rykker ut etter melding om person som falt i vannet

  2. Smittefritt i Bergen i to veker

  3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

  4. Slik blir det når barnehagene i Bergen får normal åpningstid

  5. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

  6. Politiet: – Bil snudde og kolliderte

  1. Frank Aarebrot