Ble nynazist etter brannen

Den da 15 år gamle gutten tente på huset til en etiopisk familie. Få måneder senere ble han medlem av nazilederen Tore Tvedts organisasjon Vigrid.

  • Gard Steiro
  • Lena Vermedal
  • Trond Nygard-sture
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

– Vi sto i en ring av fakler. I bakken sto sverdene i kryss. Tore leste vikingdikt. Så var jeg døpt, forteller den nå 17 år gamle gutten til Bergens Tidende.

I går møtte han i Sunnhordland tingrett, tiltalt for forsøk på mordbrann. Tenåringen fra Kvinnherad tilsto at han hadde tent på huset til en etiopisk familie på fire. Mens etterforskningen pågikk ble han medlem i Vigrid. Tenåringen hadde i en periode ukentlig telefonkontakt med en lokal nazileder på Stord og kommuniserte med Tore Tvedt per e-post.

– Jeg passet til og med babyen til Vigrid-lederen på Stord. Barnet var bare tre måneder gammel.

Døpt på nytt

Vigrid var et sentralt tema under statsadvokat Benedicte Hordnes' utspørring i går. Hun ville vite om guttens nazisympatier både før og etter brannen på Husnes natt til 17. mai i 2004. – Det er dette som gjør denne saken så alvorlig. Han sa ingenting om Vigrid til politiet. Likevel blir han døpt og konfirmert etter brannen. Det viser at han er mer bevisst enn han gjerne gir uttrykk for, sier Hordnes.

Kontakten med Vigrid skal ha oppstått etter brannen.

– Jeg sendte sms til Tore Tvedt fordi jeg så på tekst-TV at han ble jaget ut av den kommunen han holdt til i. Jeg spurte hvordan man kunne bli medlem og hvordan ting fungerte i Vigrid, forklarte 17-åringen til retten.

I november 2004 kom Tvedt til Stord for å døpe brannstifteren. Noen måneder senere – i april i fjor – ble han også konfirmert av Tvedt.

Fant Hitler-bilder

Påtalemyndigheten mener at forsøket på å brenne ned rekkehuset var rasistisk motivert. Tiltalte hadde lenge kranglet med en av sønnene i den etiopiske familien fordi de konkurrerte om samme avisrute. Samme dag som han tente på huset fikk han vite at kjæresten hans hadde byttet ham ut med en mørkhudet ungdom.

– Jeg satt og tenkte på alt dette. Jeg var lei meg og ble forbannet. Jeg ville tenne på huset til dem jeg hatet.

Da politiet ransaket tenåringens hjem, skal de ha funnet flagg med nazitegn, hakekors, bilder av Adolf Hitler og en bok om nazisme. Gutten skal også ha gått med et smykke med nazisymbol.

– Hadde du nazisympatier? ville statsadvokaten vite.

– Ja, på den tiden hadde jeg det. Særlig etter brannen, da jeg kom i kontakt med Vigrid.

Statsadvokat ville vite om han måtte bevise noe for å bli medlem i Vigrid. Det avviste tiltalte. Under konfirmasjonen skal han likevel ha fortalt Tvedt at han hadde tent på innvandrerfamiliens hus.

– Det vil kanskje overraske dere, men Tore sa at dette var ikke rette måten å gjøre det på. Slike ting kan ordnes på andre måter, sa 17-åringen.

I et politiavhør sa han det motsatte. Da fortalte han at Vigrid-lederen hadde støttet handlingen.

– Tar de lett påvirkelige

Faren til den tiltalte 17-åringen forteller til Bergens Tidende at han fryktet at sønnen hadde rotet seg borti noe. Da han sjekket sønnens datamaskinen, oppdaget han interessen for Vigrid. Denne informasjonen ga han videre til politiet.

– Han er en snill gutt, men er lett å påvirke. Det er dårlig gjort at de tar 15-16-åringer som er så lettpåvirkelige, sier faren.

Han forteller at han har stått på kaien for å hindre sønnen i å ta fergen til Stord for å treffe andre nazisympatisører.

Den 17 år gamle gutten hevder at han nå har brutt all kontakt med Vigrid

– Ser du galskapen i dette? spurte dommen i tingretten.

– Ja, jeg skjønner ikke hvorfor jeg gjorde det.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Brannfamilien flyttet i frykt

  2. Brannstifter kan få samfunnsstraff

  3. - Knapt møtt fyren

  4. Verver nazi-ungdom i Hordaland

- JEG BEKLAGER: Med glattkjemmet hår stilte 17-åringen i Sunnhordland tingrett i går. - Jeg er veldig lei meg for det jeg gjorde. Jeg skjønte ikke hva som kunne skje. Jeg beklager detså mye, sa han til den etiopiske trebarnsmoren etter at hun var ferdig i vitneboksen. T.h. forsvarer Kjell Steinsbø. T.v. statsadvokat Benedicte Hordnes.
KONFIRMERT: Her blir brannstifteren (t.v.) konfirmert av Tore Tvedt påStord i april 2005.
BT anbefaler

Naboene er luta lei. – Jeg ser folk komme bort her og så bare løpe igjen, fordi det stinker så fælt.

Mannskapet på turistbåten «Eric Bloodaxe» mener stanken av boss fra Mathallen gjør dem uvel og skremmer turister.

LES SAKEN