Bergen er klar

Vaksinasjonsentre over hele byen skal ta i mot bergenserne.

FØRST I KØEN: Overlege Lasse Urheim var førstemann i køen til å få svineinfluensavaksine på Haukeland universitetssykehus. Overlege Terje Mikkelsen satte sprøyten. Nå er det snart resten av bergenserne sin tur.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Vi har forberedt oss og planlagt for at dette kunne skje i lang tid. Flere vaksinasjonssentre er klare eller blir klare i løpet av kort tid, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune Robert Rastad.

I dag gikk norske helsemyndigheter ut og anbefalte alle å vaksinere seg mot svineinfluensa.

Les også

Svarte om svineinfluensa

Trenger hundrevis

— Dette krever en enorm innsats. Vi trenger mange hundre mennesker for å gjennomføre vaksinasjonen. Heldigvis har kommunen mange ansatte, men dette kan komme til å gå på bekostning av andre tjenester i kommunen en periode, sier Rastad.

Selv om flere vaksinasjonssentre er klare vil informasjonsdirektøren ikke opplyse om hvor disse befinner seg.

— Hvis vi går ut med dette risikerer vi at folk møter opp og skraper på dørene før vaksinene er klare. Dette skjedde for eksempel i Fyllingsdalen der folk kom dagen før vaksinasjonen startet, sier Rastad.

Les også

Alle mann til nålene

Koster en 50-lapp

Vaksineringen av bergenserne skjer ved at de som ønsker møter opp på et av de aktuelle stedene, får vaksinen og blir sittende i 20 minutter. Egenandelen er satt til 50 kroner.

— Utfordringen vår er tredelt. Nå er fokuset først og fremst å få tilbudt vaksine til alle som er i risikogruppene. Deretter har vi planene klare for å tilby massevaksine til befolkningen. På punkt tre har vi å sørge for å ha en kontinuitetsplan som sørger for full drift og kommunale tilbud selv om mange får sykdommen, sier Rastad.

Bergen kommune mottok dene uken 15.000 vaksinedoser som er øremerket personer i risikogruppen.

Les også

12 fastleger vil ikke gi vaksine

370 telefoner

Kommunen vurderer fortløpende hvilke grupper av de ansatte som skal prioriteres for vaksine.

— Vi har aldri noen sinne gjort noe tilsvarende som denne massevaksinasjonen i kommunen. Men vi har trent på det. I fjor tilbød vi for eksempel alle våre ansatte vanlig influensavaksine for å øve på en slik situasjon. Erfaringen fra Fyllingsdalen er også god å ta med, sier informasjonsdirektøren.

Behover for informasjon til bergenserne er også stort.

— Vi har et voldsomt trykk, og pågangen har økt gjennom hele uken. I går hadde vi 370 innringere. Det er viktig at personer i risikogrupopene først og fremst tar kontakt med fastlegene, sier Rastad.

**Les BTs leder:

Les også

Kaos som fortjent

Kaos som fortjent**

Hva gjør du for å unngå svineinfluensa?

Publisert: