Mener ingen bør hjelpe narkomane

Publisert Publisert

- TA PARKEN TILBAKE!: Erling Gjelsvik vil ha Nygårdsparken fri for narkomane, og mener at vi bør stille mer krav til at narkomane selv kan bli rusfri. Arkivfoto: Strand, Knut.

  • Få disse asosiale rasshølene ut av parken, krever BA-skribent Erling Gjelsvik. Det får han kjeft for.
  • Dyveke Nilssen
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Forfatter og BA-skribent Erling Gjelsvik skriver i kronikken «Ta parken tilbake!» i dagens BA om aksjonsgruppen på Møhlenpris som vil ha de narkomane ut av Nygårdsparken i Bergen. Gjelsvik oppfordrer til å ta parken tilbake, og få ut « de asosiale rasshølene » og « tåpelige urokråkene». Rusfri må de klare å bli selv.

«Å knuse rusmiljøet i Nygårdsparken, med den brutaliteten som nødvendigvis må til, er den største tjenesten det bergenske fellesskapet kan gjøre de narkomane.

Resten må de klare selv. Hvem ellers?» skiver han blant annet.

Les også

Kom med penger til rusakutten

Problemene forsvinner ikke

— Jeg har vanskelig for å ta artikkelen seriøst, sier Arild Knutsen, leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk.

— Det han skriver er undertrykkende, stigmatiserende og nedsettende mot en minoritetsgruppe i samfunnet som allerede er sosialt undertrykt.

Han reager på at Gjelsvik skriver at narkomane selv har valgt å bli rusmisbrukere.

— Det er utrolig dømmende. Som tidligere rusavhengig vet jeg veldig godt at ting ikke er så enkelt. Han viser at han ikke forstår rusproblematikkens art, og hva rusavhengighet dreier seg om.

— Det er klart man skal ta på alvor at det er vanskelig for de som bor nært, men å behandle helse- og sosialproblem som kriminalitet gjør bare problemene større. Bøtelegging, bortvisning, jaging og fengsling hjelper bare for noen timer, og maks noen uker. Problemene forsvinner ikke bare fordi vi jager de vekk fra parken, de narkomane er avhengige til de får hjelp. Om de ikke er i parken, blir de til sjenanse for resten av byen, og da vil det føre til økte motsetninger og en fortvilt situasjon, sier Knutsen.

Les også

Rekordmange tar overdose

— Respektløst

Også leder for avdeling Hordaland i Landsforbundet mot Stoffmisbruk, Kari Pedersen, reagerer på kronikken.

— Jeg synes det er respektløst av voksne mennesker å skrive noe sånn, han kan ikke ha mye kunnskap om den sykdommen som rår.

— Når sykdommen tar over, trenger rusmisbrukerne hjelp for å komme seg ut. I dagens samfunn er det køer på opp til ett år for de som er over 24 år for å få behandling. Man bør få mer langtidsplasser, og først da kan man få en løsning på problemene. I Nygårdsparken samles de på ett sted, og apparatet kan fange opp de som er syke. Om de blir spredt blir det mye verre, sier Pedersen.

Les også

Det haster i Bergen også

— Ikke et helseproblem

  • Jeg er enig i at innlegget mitt er krast, men jeg sparker i alle retninger og skjermer ingen grupper, sier Erling Gjelsvik til bt.no, som svar på kritikken.

Han er ikke enig i at rusavhengighet er et helseproblem.

— Det er vrøvl. Samfunnet har bestemt seg for å gjøre dette til et helseproblem fordi det tjener alle som lever av helse på. Dette må de narkomane komme seg ut av selv, det går an å slutte om du ikke synes det er noe.

Gjelsvik har bodd flere år på Møhlenpris, og har derfor opplevd rusmiljøet på nært hold.

— Jeg mener at folk som deltar i samfunnslivet, uansett hvordan, må oppføre seg som folk. Når de er til plage for sine omgivelser som de er oppe i Nygårdsparken, så må det gjøres ett eller annet med de. Du har ikke rett til å oppføre deg som en idiot og plage for medmennesker selv om du har et narkotikaproblem, sier Gjelsvik.

Ytringsfrihet

  • Jeg synes det er helt utrolig at Bergensavisen har hatt dette på trykk. Det er morsomt å provosere og oppfordre til debatt , men det må gå en grense. Man hadde aldri gått ut på samme måte mot en annen minoritetsgruppe som selvskadere eller mennesker med spisevegring, og det dreier seg om det samme; syke mennesker som trenger hjelp, sier Knutsen.

— Vi har ytringsfrihet i Norge, og noe av pressens hovedoppgave er å verne om den ytringsfriheten. Erling Gjelsvik er fast spaltist i BA, og må få lov til å mene hva han vil, så lenge det er innenfor norsk lov, sier ansvarlig redaktør i Bergensavisen, Anders Nyland.

Hva synes du er løsningen på narkotikaproblematikken i Nygårdsparken? Si din mening her:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kom med penger til rusakutten

  2. Rekordmange tar overdose

  3. Det haster i Bergen

  4. Jobber for rusavhengige kan forsvinne

  5. 31 asylsøkere tatt i politiaksjoner

UENIG: - Det er morsomt å provosere og oppfordre til debatt , men det må gå en grense, sier leder i Foreningen for Human Narkotikapolitikk, Arild Knutsen. Foto: Arkivfoto

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.