Sjekkes av psykiatere

Rettspsykiatere har startet undersøkelser av den Lommemann-siktede 56-åringen. Politiet vil bruke undersøkelsene til å avgjøre om de skal kreve forvaring.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Psykiater Henning Værøy og psykologspesialist Pål Grøndahl, som begge har lang erfaring med å vurdere seksualforbrytere, er oppnevnt av retten for å undersøke den Lommemann-siktede 56-åringen. Og mens 56-åringen nekter å snakke med politiet, har han allerede hatt samtaler med de sakkyndige.

Undersøkelsene til de rettspsykiatrisk sakkyndige vil trolig bli viktig dersom påtalemyndigheten bestemmer seg for å kreve forvaring for 56-åringen når saken mot ham eventuelt kommer opp for retten. Det vil trolig ikke skje før i 2009.

– Må vurdere forvaring

Politiadvokat Jorid Kile Berg bekrefter at de sakkyndige er oppnevnt blant annet med tanke på å avgjøre om forvaring blir aktuelt. I ytterste konsekvens kan en forvaringsdom bety at den dømte blir sittende i fengsel livet ut.

– Det er langt igjen før vi kan ta noen avgjørelse om dette, vi må først se hva etterforskningen bringer frem. Men det er klart at det er der som et spørsmål vi må vurdere etter hvert, sier hun.

Kile Berg vil ikke spekulere i hvor mange overgrep politiet må bevise for å kunne legge ned forvaringspåstand.

– Om det er 50 eller 100 eller et helt annet antall, er umulig å si. Det kommer jo også an på hvor alvorlige forholdene i tiltalen er, og på den tiltaltes personlige forhold, sier hun.

– Ikke grunnlag

Forsvarer Tor Erling Staff varsler allerede nå kamp mot en eventuell forvaringspåstand.

– Det er lovovertrederens funksjonsevne som skal avgjøre det. Jeg mener at min klients funksjonsevne og personlighet er av en slik art at det ikke er grunnlag for forvaring, sier han.

Psykologspesialist Pål Grøndahl ønsker ikke å kommentere hvor langt de sakkyndige er kommet i undersøkelsene av 56-åringen, eller hva som konkret blir gjort i denne saken.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi i slike saker får et standardformular der vi skal gjennomføre en rettspsykiatrisk undersøkelse. Da dreier det seg om tre forhold: Kan handlinger være utført i psykose, i bevisstløs tilstand eller om klienten er utviklingshemmet i høy grad, sier Grøndahl.

Han legger til at det ut fra undersøkelsene er opp til retten å avgjøre om en person skal straffes med forvaring eller ikke.

Siktet i 15 nye saker

56-åringen fra Bergen ble i går varetektsfengslet for fire nye uker i Follo tingrett. Etter at politiet før helgen utvidet siktelsen mot ham, er han nå siktet for til sammen 26 overgrep eller forsøk på overgrep. Mens den gamle siktelsen omfattet syv tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og fire forsøk på det samme, dreier de 15 nye sakene seg om forsøk på seksuell omgang.

– De mest alvorlige sakene har politiet kjørt ut i første omgang, og nå kommer de med forsøk. Det dreier seg om hender i lommene, sier forsvarer Tor Erling Staff.

56-åringen nekter ifølge Staff straffskyld for de nye forholdene «slik situasjonen er i dag». Det samme har han gjort i forhold til den gamle siktelsen.

Staff antyder at det fortsatt vil kunne ta lang tid før 56-åringen er villig til å forklare seg i saken.

– Han mener at politiet har skapt en situasjon som gjør det umulig for ham å erkjenne ett eller noen forhold, hvis han skulle ha gjort noe galt. For hvis han gjør det, da blir han «Lommemannen», sier Staff.

Publisert:
FIKK MEDHOLD: Politiet har utvidet siktelsen mot den 56 år gamle bergenseren i Lommemann-saken. Han er nå siktet for 26 overgrep eller forsøk på overgrep. Follo tingrett ga i går politiadvokat Jorid Kile Berg medhold i at 56-åringen ilegges brev- og besøkskontroll også de neste fire ukene. 56-åringen godtar fengsling, men vil vurdere å anke besøksrestriksjonene til lagmannsretten.