Amerikanske selskaper saksøker Airbus Helicopters etter Turøy-ulykken

Anklager selskapet for blant annet konstruksjonsfeil og tilbakeholdelse av informasjon.

ETT ÅR SIDEN STYRTEN: Vraket av Super Puma-helikopteret blir hentet opp fra sjøen ved Turøy. 29. april er det ett år siden helikopteret styrtet. Fred Ivar Utsi Klemetsen

Tre amerikanske selskaper saksøker Airbus Helicopters som følge av Turøy-ulykken. Det melder TV 2.

De tre selskapene, ENC Capital Corporation, Wells Fargo og ERA Group er alle kunder av helikopterprodusenten.

Søksmålene skal innebære påstander om blant annet produksjonsfeil, manglende informasjon og uaktsomhet.

Airbus Helicopters avviser anklagene overfor kanalen.

– Noen av påstandene er aggressive og det fremmes påstander som ikke er korrekte. Vil vil forsvare oss mot dette og vise til våre verdier i selskapet, svarer administrerende direktør Guillaume Faury i Airbus Helicopters til TV 2.

– Kunne vært unngått

Det er ett år siden 13 mennesker mistet livet da Super Puma-helikopteret styrtet på Turøy på vei fra oljeplattformen Gullfaks B til Bergen lufthavn Flesland.

Både ulykken på Turøy og en annen ulykke med samme helikoptertypen utenfor Skottland i 2009, skyldtes brudd i et tannhjul i girboksen. 16 mennesker mistet livet i 2009.

I en dokumentar om ulykken som ble sendt på TV 2 onsdag, innrømmet sjefen i Airbus Helicopters at ulykken på Turøy kunne vært unngått.

– Alt vi gjør nå, burde vært gjort tidligere. Men det vi gjør nå er viktig og riktig med tanke på det som skjedde i 2016. Hvis vi hadde gjort det tidligere, ville vi ha forhindret 2016, men det var mye vi ikke visste, fortalte Faury i dokumentaren.